9 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Gospodarska konferencija u Otoku: Slavonija mjesto vaše investicije

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i vukovarsko-srijemski Grad Otok, danas su, pod pokoviteljstvom Vlade RH, domaćin velike gospodarske konferencije pod nazivom “Slavonija, mjesto vaše investicije”. Cilj je poduzetničke zone i gospodarske potencijale u pet slavonskih županija kao i različite mjere, poticaje i potpore za ulaganja na nacionalnoj i lokalnoj razini, prezentirati investitorima i svima koji mogu pridonijeti promociji ulaganja u Slavoniji. Stoga su se danas u Otoku okupili i potencijalni investitori i predstavnici diplomatskog zbora, dio Vlade RH kao i gospodarstvenici koji već uspješno djeluju u Slavoniji kako bi prenijeli svoja iskustva.

Konferencija je počela uvodnim govorima, a obratili su se inicijator održavanja konferencije, gradonačelnik Otoka Josip Šarić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik Dražen Milinković.

U ovom trenutku u Hrvatskoj je aktualno opremanje 200-injak poduzetničkih zona, a u pet slavonskih županija registrirana je 51 opremljena poduzetnička zona u kojima posluje 310 poduzetnika s gotovo 5000 radnih mjesta, kazao je ministar Darko Horvat. U Hrvatskoj je, istaknuo je, nastupilo vrijeme kada se više ne može govoriti o neiskorištenim sredstvima i prilikama i uskoro ono što nude strukturni fondovi EU više neće biti dovoljno jer je kvalitetnih projekata puno više. Stoga su aktivnosti intenzivno usmjerene na aktiviranje novca iz akumulacije inozemnog privatnog sektora, a gospodarska politika orijentirana je na izgradnju gospodarstva koje je inovativno i konkurentno, temeljeno na investicijama u proizvode i usluge visoke dodane vrijednosti.

“Mi smo u ministarstvu gospodarstva sigurni da se u pet slavonskih županija isplati investirati. Isplati se investirati na prostoru cijele Hrvatske. Ako danas prodajemo Hrvatsku kao turističku destinaciju, siguran sam da možemo Hrvatsku prodati kao zemlju potencijala i želje za investicijama”, istaknuo je ministar Horvat.

U nastavku konferencije održana su dva panela.

Uz uvod otočkog gradonačelnika Josipa Šarića o potencijalima pet slavonskih županija koji jamče uspješnost ulaganja, na temu “Slavonija – poželjna investicijska destinacija” govorili su: potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Gabrijela Žalac, ministar državne imovine Goran Marić, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja i pomoćnik ministra turizma Robert Pende.

Na panelu “Slavonija – primjeri dobre prakse” o svojim iskustvima govorili su investitori iz tvrtki Ericsson Nikola Tesla, Bjelin Otok d.o.o., Saint Jean Industries d.o.o. i Grad-Export d.o.o.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno