Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je organizirao konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja provedenoga među srednjoškolcima na temu cijepljenja protiv HPV virusa.
Gotovo polovica srednjoškolaca, i to većinski dječaka, ne zna bi li se cijepili protiv HPV virusa. Među neodlučnima je više mladića (54%), negoli djevojaka (43%). Mnogi od njih ne znaju kako se HPV prenosi i je li cjepivo protiv ovog virusa učinkovito. Dio je to razultata istraživanja provednoga na temelju edukativnih radionica koje po hrvatskim srednjim školama provode studenti medicine Udruge CroMSIC u sklopu mRAK kampanje usmjerene na cijepljenje protiv HPV infekcije.
Kroz te edukativne radionice, budući liječnici educiraju mlade srednjoškolce o nastanku i negativnim posljedicama HPV-a, kao i o besplatnom cjepivu za sve učenike 8. razreda tijekom cijele godine, te srednjoškolaca do 21.srpnja 2020.
U navedenom istraživanju sudjelovalo je 2.453 učenika srednjih škola Grada Zagreba, Primorsko- goranske i Osječko-baranjske županije.
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ovom je prilikom istaknuo kako je najvažnija edukacija, odnosno takozvana zdravstvena pismenost te je nužno raditi na zdravstvenom opismenjavanju populacije. Cjepivo je, kazao je, izuzetno sigurno sa svega nekoliko nuspojava pronađenih godišnje, a s druge strane, učinkovito je i spriječava rak. HPV virus, poznato je, uzrokuje šest vrsta raka.