23 C
Vinkovci
Utorak, 16. kolovoza 2022.

Gotovo tisuću djece manje tražilo pomoćnika u nastavi

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Do početka školske godine odobreno je 3.067 zahtjeva za pomoćnikom u nastavi, a odbijena su tek 28 zahtjeva. Prošle godine pomoćnika je tražilo gotovo tisuću djece više, piše portal Srednja.hr.

„Ministarstvo je izdalo potrebne suglasnosti na vrijeme, a sama procedura, vremenski tijek koji dalje predstoji i pitanja vezano uz zapošljavanje (raspisivanje natječaja i ostalo) je u nadležnosti osnivača ili udruga s kojima pomoćnici sklapaju ugovor o radu“, kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ističu kako pomoćnike u nastavi, u suradnji sa školom, zapošljava te svaki osnivač za svoje područje posjeduje tražene podatke.

„Do početka školske godine 2020./2021. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je na zahtjev osnivača školskih ustanova izdalo 3067 suglasnosti za osiguravanje prava na potporu pomoćnika u nastavi ili stručnoga komunikacijskog posrednika. Za sve učenike za koje se odgoj i obrazovanje provodi u sustavu socijalne skrbi u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike osigurani su pomoćnici u nastavi/stručno komunikacijski posrednici za 130 učenika s teškoćama u razvoju“, napomenulo je Ministarstvo

Prošle godine Ministarstvo je imalo gotovo tisuću zahtjeva više, a broj je do tada rastao godinama. Kažu kako je udrugama koje osiguravaju pomoćnike u nastavi/stručno komunikacijske posrednike odobreno financiranje u iznosu od 24.857.587,09 kuna za neposredan rad 516 pomoćnika, u nastavi/stručna komunikacijska posrednika koji pružaju potporu 595 učenika s teškoćama u razvoju.

Od ukupno 51 pristiglog prigovora na odluku osnivača o odbijanju prava na potporu pomoćnika u nastavi ili stručno komunikacijskog posrednika Povjerenstvo za razmatranje primjedaba je ove godine, kažu iz MZO-a, odobrilo pomoćnike za 23 djece, dok je 28 predmeta upućeno  na osiguranje dodatne stručne potpore od strane stručnih suradnika škole i uključivanje Agencije za odgoj i obrazovanje u cilju pružanja stručno-savjetodavne podrške.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno