10 C
Vinkovci
Subota, 24. rujna 2022.

Grad “best of & band on” – dio drugi

Više od autora

- vl promo-Grupa Grad na sceni je od 1985. i bila je jedan od prepoznatljivih aktera riječke rock scene uz čiju su glazbu odrastale generacije. Iako njihov rad i pojavnost tijekom godina nisu bili kontinuirani, oni su i dalje tu, a u svojoj skoro četiri desetljeća dugoj karijeri, objavili su sedam studijskih i jedan live album.

Grad danas stvara i djeluje u sastavu: Dean Škaljac (vokal), Orijen Modrušan (gitara), Igor Stevanović – Stiv (gitara), Sergej Hofman (bas) i Branko Kovačić (bubnjevi).

Posljednji nosač zvuka dvostruko je box-set izdanje “best of & band on” koje na jednom mjestu objedinjuje njihove najbolje uratke i podsjeća na izniman rad Grada, neizostavne glazbene karike riječke rock scene. Drugi par kojim predstavljamo ovo bogato izdanje pjesme su “Ima li nešto” i “Grad”.

GRAD: best of & band on, 2021 | cover design: Mladen Stipanović

“Ima li nešto” prvi put je objavljena na demo albumu “Vrijeme promjena (1986.-1987.)”, a u godinama koje su slijedile i nakon brojnih live izvedbi, postala je jednom od njihovih najprepoznatljivijih pjesama. Ova kultna pjesma uvrštena je i na kompilacijsko izdanje “Rijeka-Paris-Texas” (1987.), a 1991. godine objavljena je na njihovom debi albumu “Ljudi”, čije izdavanje je Novi list proglasio jednim od najvažnijih događaja u povijesti riječke scene.

Prvu objavu pjesma “Grad” doživjela je također na demo albumu “Vrijeme promjena”, a kasnije se, kao bonus pjesma, našla na Gradovom “povratničkom”, trećem studijskom izdanju “Planet majmuna 1999” (1998.).

Dean Škaljac, pjevač i potpisnik tekstova Grada, svojim je stihovima uvijek savršeno prenosio razmišljanja i promišljanja, bez obzira radi li se o ljubavi, egzistenciji ili nekoj drugoj životnoj temi. Istoimena pjesma govori o bijegu iz učmale sredine, a Škaljčev sugestivni vokal i interpretacija, izvrsno su udahnuli život stihovima kojima poručuje “oduvijek žudiš za nečim/ oslobodi se/ ne misliš valjda da ovo je svijet/ stvoren za tebe/ ne čekaj sad/ sve već unaprijed znaš i daj/ napusti grad…”

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno