26 C
Vinkovci
Petak, 19. srpnja 2024.

Grad Vinkovci brigu za svoje starije i teže zapošljive sugrađane nastavlja iduće dvije i pol godine novim ciklusom projekta Zaželi

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Dugoočekivani početak novog ciklusa Zaželi, potvrdio je danas gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Neslužbeno, počinje iza Uskrsa.

S obzirom na zadovoljstvo krajnjim ishodom, jedan je ovo od najuspješnijih projekata koji istovremeno skrbi o teže zapošljivim osobama i našim najstarijim sugrađanima odnosno invalidima kojima nemjerljivo čini pružena ruka pomoći i podrške nasuprot usamljenosti.

„Projekt Zaželi, jedan od nama najdražih projekata, izraz je solidarnosti i brige za najranjivije skupine našeg društva. Posebno bih naglasio kako će za razliku od prethodnih godina ovoga puta čak 30 mjeseci naše sugrađanke i sugrađani brinuti o onima kojima je takva pomoć najpotrebnija. Veliko je to olakšanje i za obitelji krajnjih korisnika jer nije lako obavljati svakodnevne obveze, a u kući imati stariju osobu koja ne može sama funkcionirati. Ovo je, dakle, jedna jako dobra priča koja pozitivno utječe na veliki broj ljudi. Od teže zapošljivih osoba koje će 30 mjeseci imati sigurna primanja, korisnika koji će imati svu potrebnu skrb, do članova njihovih obitelji koji će barem dio dana bit mirni jer su njihovi najmiliji u sigurnim rukama. Ovom prilikom zahvalio bi našoj Agenciji VIA, čiji su djelatnici još jednom odradili odličan posao i Vinkovcima osigurali projekt vrijedan gotovo milijun i pol eura”, zadovoljno će gradonačelnik.

Nova Zaželi faza teška je 1,5 milijuna eura, trajat će najdulje do sada, čak dvije i pol godine u kontinuitetu što je sjajna vijest za sve kojima će kroz projekt biti osigurano radno mjesto, a korisnicima, za njih ukupno 198 u Vinkovcima, osigurati potrebnu skrb i pomoć.

Zanimljivo, nakon gerontodomaćica, ova faza otvara mogućnost zapošljavanja i dobno teže zapošljivih muškaraca, a svatko od njih 33, koliko će ih projektom biti zaposleno, bit će zaduženo za svojih 6 korisnika.

Europski socijalni fond navedenu skrb za najranjivije skupine društva sufinancira s 85% dok Vlada RH pokriva ostatak od 15%.

Ciljano, obuhvatit će starije od 65 godina u samačkom, dvočlanom ili višečlanom kućanstvu, a čiji prihodi ne prelaze iznos prosječne starosne mirovine za 40 i više godina mirovinskog staža. Nadalje, skrb obuhvaća i odrasle osobe s invaliditetom koji imaju utvrđen treći ili četvrti stupanj invaliditeta, žive u samačkom, dvočlanom ili višečlanom kućanstvu, a čiji roditelj ili drugi član obitelji nema priznato pravo na status roditelja njegovatelja za potrebu skrbi o odrasloj osobi s invaliditetom.

Značaj ovog projekta simbolično je poruka o pruženoj šansi za posao i brizi za najosjetljivije skupine koje danas žive na marginama društva.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno