2 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Grad Vinkovci: Mjere za razvoj poljoprivrede

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ukupan iznos koji će biti na raspolaganju za mjere potpore u 2021. godini veći je od 600 tisuća kuna
Grad Vinkovci prošle godine krenuo je u sustavno poticanje razvoja mikro i malog poduzetništva, a istim smjerom ove godine krenulo se i po pitanju poljoprivrede, ističu u Upravnom odjelu gospodarstva, koji je izradio Program poticanja poljoprivrede za 2020.-2021. godinu.
Program poticanja poljoprivrede na području Grada Vinkovaca 2020.-2021. jednoglasno je usvojen na sjednici Gradskoga vijeća 16. prosinca. „Program smo izradili još ljetos kako bi već u ovoj godini imali prve sektorske natječaje, no, nažalost, morali smo čekati obveznu suglasnost Ministarstva poljoprivrede te smo Program na odobrenje Gradskom vijeću mogli dati tek sada. Unatoč tome, svakako smo zadovoljni da napokon imamo dokument temeljem kojeg ćemo moći pristupiti sustavnom razvoju malih poljoprivrednika”, ističe pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Niče.
Na području Vinkovaca, inače, ukupno je 4.822 hektara poljoprivrednih površina, dok je u gradu aktivno 381 poljoprivredno gospodarstvo. „Prvo svi pomislimo na PIK Vinkovci i nekoliko velikih ratara koji obrađuju u postotku najveći dio raspoloživih površina. Međutim, u Vinkovcima je itekako puno malih poljoprivrednih gospodarstava koje treba usmjeravati prema visoko dohodovnim kulturama, preradi i distribuciji proizvoda te im pomoći, ne da opstaju, već da se razvijaju”, ističe Niče.
Program sadrži sedam mjera, a uglavnom svaka ima i podmjere. Uz potpore prema sektorima voća, povrća i cvjećarstva, naglasak je i na ekološkoj proizvodnji, pčelarstvu i gljivarstvu kao i na stočarstvu i peradarstvu u skladu s PPU i GUP-om. U području voća, povrća i cvjećarstva potpore su i do 50 tisuća kuna. Ukupan iznos koji će biti na raspolaganju veći je od 600 tisuća kuna, a sredstva će se dodjeljivati s različitim intenzitetima potpore, od 40% do čak 90%.
Posebno možemo biti ponosni na činjenicu kako su Vinkovci prvi grad ili općina koji raspisuju ove mjere, a da su posebnu pozornost dali apsolutnim početnicima. Naime, ova skupina nekako je posebno zakinuta i po pitanju EU sredstava, a i nacionalnih mjera, a znamo da u gradu imamo značajan broj visokoobrazovanih poljoprivrednih stručnjaka koji bi se željeli osamostaliti, ali nemaju nužne ulazne poljoprivredne inpute koji su potrebni za ulazak u Upisnik poljoprivrednika. Njima Grad pruža ruku za prvi korak, a naravno da ćemo i u budućnosti još snažnije pratiti takve poljoprivrednike”, ističe Niče.
Prvi natječaj očekuje se već početkom 2021. godine i moći će se prijaviti svi vinkovački poljoprivrednici, a bodovna prednost dat će se onima, koji su upisani u Upisnik poreznih obveznika po osnovi poljoprivrede i kojima je poljoprivreda primarna djelatnost.
„Ovim mjerama u prvom redu želimo potaknuti one kojima je poljoprivreda prva djelatnost ili će im to u skoroj budućnosti postati. Nemamo neograničen proračun i ne možemo se neodgovorno ponašati sa sredstvima kojima raspolažemo, već za svaku kunu koju ćemo plasirati kroz mjere moramo osigurati da dođe do onih koji stvaraju nove vrijednosti kako sebi, tako i društvu u cjelini!”, poručuje Hrvoje Niče.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno