22 C
Vinkovci
Petak, 30. rujna 2022.

Grad Vinkovci: Povijesna i kulturna baština u funkciji turizma

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Foto: Grob 5, Kamenica Vinkovci, fototeka Gradski muzej Vinkovci
Razvoj turizma čini niz segmenata koji daju jedinstvenu cjelinu turističke ponude u službi afirmacije jednoga mjesta ili kraja kao poželjne turističke destinacije. U Vinkovcima tu cjelinu čine manifestacije i događanja, aktivnosti na uređenju destinacije, aktivnosti na promociji grada te, kao najznačajnija turistička grana, povijesno kulturni turizam.
U gradu kao što su Vinkovci, u kojem se neprekidna naseljenost bilježi oko 8300 godina te se ponosi epitetom najstarijeg europskog grada, doista nije teško pronaći razlog zbog kojega je najznačajnija turistička grana upravo povijesno kulturni turizam.
“Kada govorimo o upravljanju povijesnom i kulturnom baštinom u novije vrijeme proveden je cijeli niz aktivnosti kao što su obnova kipa sv. Florijana i postavljanje spomenika banu Šokčeviću u središnjem gradskom parku, postavljanje nove biste Josipa Runjanina na trgu koji nosi njegovo ime, nakon “nestanka” one prve iz 1971. godine. Također, obavljeni su radovi na zaštiti temelja ranoromaničke crkve sv. Ilije iz 12. stoljeća”, ističe Davor Mecanović, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca.
Isto tako, prije nekoliko godina u parku uz Bosut u Lovretićevoj ulici postavljene su željezne skulpture ptica izraelske umjetnice vinkovačkog podrijetla Dine Merhav, koje darovala Gradu iz svoga opusa “Ptice u letu”. Treba spomenuti i kako je preko TZ Vukovarsko-srijemske županije turistička ponuda Vinkovaca obogaćena hologramom bana Josipa Šokčevića, koji dočekuje posjetitelje u Gradskom muzeju, a izrađen u okviru turističkog projekta “Virtualni i kulturni turizam – ViCTour”, kojim po prvi put u Hrvatskoj, ali i šire, „oživljene“ povijesne osobe. U okviru tog projekta u središtu Vinkovaca uskoro će biti postavljeni plakati za potrebe aplikacije proširene stvarnosti što će predstavljati još jednu dodatnu aktivnost i inovaciju koja se nudi gostima.
“Svim ovim aktivnostima je cilj zaštititi te na primjereniji način predstaviti javnosti vrijednu povijesnu i kulturnu baštinu na području Vinkovaca, ali i uključivanje kulturne baštine u suvremeni život jer to je jedina prava svrha zaštite kulturne baštine”, ističe Mecanović.
Kalendar Orion i fontana ljevača bakra
Kada je o Vinkovcima riječ posebno mjesto u povijesnom i kulturnom turizmu svakako pripada arheološkoj baštini.
“Pješačka zona s vjernom prezentacijom Oriona pruža našim gostima jedinstvenu turističku ponudu arheološkog i kulturnog turizma. Posudu kalendar Orion pronašao je prof. Aleksandar Durman 1978. godine tijekom arheoloških radova na lokaciji hotela Slavonija, a uz posudu pronađen je i kompletan pribor za lijevanje željeza, posude ljevača bakra, kalupi za serijsku proizvodnju oružja – sjekira te peći. Nakon Oriona prikazanog u podnici, u pješačkoj zoni izgradili smo i fontanu ljevača bakra te dobili cjelovitu prezentaciju priče o posudi kalendaru Orion i povijesnom razvoju prve industrijske proizvodnje, koja se na području Vinkovaca događala još u razdoblju 2400.-2900. godine prije Krista. Kalendar Orion i fontana ljevača bakra međusobno se upotpunjavaju u turističkoj ponudi Vinkovaca jer čine jedinstvenu arheološku, kulturnu i turističku priču o povijesti iz doba Vučedolske kulture”, ističe Mecanović.
Lokalitet Kamenica
Uz prezentaciju u pješačkoj zoni, lokalitet Sopot u blizini grada, te ogromno bogatstvo arheoloških nalaza koji se čuvaju u Gradskom muzeju Vinkovci, među ostalim, svakako se ističe i lokalitet Kamenica u samom gradu.
“Geofizičkim istraživanjima tamo su locirani ostaci ranokršćanskog kompleksa iz 4./5. stoljeća. Otkriveni zidovi ostaci su velike crkve s popratnim objektima i osmerokutne krstionice. Cijeli kompleks okružen je masivnim zidom, a u neposrednom okružju vidljivi su ostaci brojnih grobnica. Kako površinski arheološki ostaci upućuju na bogato ukrašen ranokršćanski objekt, a veličina i organizacija kompleksa na važnu javnu namjenu, taj je nalaz senzacionalan jer do sada nije pronađen niti jedan sličan u kontinentalnoj Hrvatskoj“, ističe Davor Mecanović te napominje kako je, nakon višegodišnjih pregovora, Grad je krajem 2018. od privatnih vlasnika otkupio zemljište na lokalitetu Kamenica, a što će napokon omogućiti daljnja istraživanja. S obzirom na zahtjevnost arheoloških istraživanja i vrijednost nalazišta bit će to vrlo opsežan i velik nacionalni arheološki projekt.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno