28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Grad Vinkovci uključio se u sustav e-Novorođenče

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Potpisivanjem Sporazuma između Grada Vinkovaca i Ministarstva pravosuđa i uprave, Grad Vinkovci uključio se u sustav e-Novorođenče.

Uključivanjem Grada u sustav, roditeljima s prebivalištem na području Grada Vinkovaca od 14. rujna bit će omogućeno podnošenje zahtjeva za  jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od dvije tisuće kuna za svako novorođeno dijete, koju isplaćuje Grad Vinkovci putem sustava e- Novorođenče.

Upis rođenja djeteta u maticu rođenih obavlja se na temelju usmene ili pisane prijave matičaru područja kojem pripada mjesto rođenja djeteta. Dijete rođeno u zdravstvenoj ustanovi matičaru prijavljuje ta ustanova pismeno. Za dijete rođeno izvan zdravstvene ustanove prijavu može podnijeti otac djeteta, osoba u čijem je stanu dijete rođeno, majka kada za to bude sposobna, babica ili liječnik koji je sudjelovao u porodu te osoba koja je saznala za rođenje djeteta.

Kod prijave rođenja djeteta izvan zdravstvene ustanove, prilikom prijave matičaru predočuje se medicinska dokumentacija o porodu ili dokaz o majčinstvu. Rok za prijavu činjenice rođenja od strane zdravstvene ustanove ili osobe koja ima saznanja o porodu je 15 dana od rođenja djeteta.

Rok za određivanje imena djeteta od strane roditelja je 30 dana od dana rođenja djeteta. Dok za dijete ne dobijete sve dokumente, kao njegova osobna isprava tijekom prvih mjesec dana služi otpusno pismo iz rodilišta.

Više informacija pronađite ovdje, a detaljne upute za prijavu ovdje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno