Vlada je donijela mjere za ublažavanje energetske krize kojima će se ograničiti cijene nekih namirnica, a objavom paketa pomoći građanima neki su se prihvatili matematike i izračunali kolika bi mogla biti ušteda kada se cijene korigiraju.
Takvo istraživanje proveo je Jutarnji list prema kojemu će prosječni hrvatski građanin uštedjeti 51,31 kune na mjesečnoj razini odnosno 615,80 kuna godišnje. No, to je, kako kažu, optimističan scenarij i to pod uvjetom da limitiranje cijena neće za posljedicu imati povećanje cijena drugih proizvoda i usluga. Hrvati godišnje u prosjeku troše 7,1 kilograma šećera koji je sada jeftiniji za dvije kune što znači kako će godišnja ušteda biti 14 kuna.
Brašno će biti povoljnije za 2,70 kuna što garantira uštedu od 38,80 kuna kada uzmemo u obzir da se u Hrvatskoj utroši 14,4 kilograma glatkog i oštrog brašna. Na ulju bi građani u džep mogli pospremiti 40 kuna koliko iznosi ušteda na godišnjoj razni kojega na istoj razini potroši 10,2 litre. Razlika između tržišne i regulirane cijene 4 kune za litru. Tamo gdje je računica najklimavija postiže se najveća ušteda, a radi se o mesu.
Kada govorimo o piletini, ne postoji podatak koliko se cijelih pileta u prosjeku konzumira, stoga su novinari Jutarnjeg lista kao bazu uzeli podatak o godišnjoj potrošnji peradi (17,4 kilograma po glavi stanovnika) kojega su pomnožili s deset kuna kolika će biti ušteda na kilogramu cijelog pileta nakon regulacije cijena. Prema takvom izračunu ušteda na piletini bi iznosila 174 kune.
Sličan postupak se koristio i za svinjetinu koje Hrvat na godinu pojede 16,2 kilograma (regularna cijena je samo vrata i lopatice bez kosti), a kada se napravi izračun ušteda iznosi 202,50 kuna na godinu. Mlijeka (2,8 mliječne masti) se u Hrvatskoj popije 58,6 litara, a računica glasi – 146,50 kuna godišnje uštede.
Kada se sve navedeno zbroji i oduzme dolazi se do zaključka kako će prosječni građanin uštedjeti 615,80 kuna na godinu odnosno 51,31 kunu mjesečno i to samo ako građani u potpunosti pređu na konzumaciju regularnih tipova mlijeka i mesa.