28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Vlada donijela paket mjera za ublažavanje energetske krize

Više od autora

- vl promo-

Vlada je na sjednici predstavila paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena energenata, a odnosit će se na građane, tvrtke, javni sektor i nevladine udruge. Fokus kod prvog dijela mjera je na električnoj energiji koja će pokrivati razdoblje od 1. listopada sve do 1. ožujka sljedeće godine.

Cijena će se za polugodišnju potrošnju do 2.500 kWh ograničiti na 59 eura/MWh, dok će potrošnja preko 2.5000 kWh iznositi 88 eura/Mwh na polugodišnjoj razini. Kada govorimo o plinu cijene će biti fiksirane do 1. travnja 2023. godine.

„Građani mogu ostati mirni. Da nismo donijeli mjere prošle godine, imali bi velik rast cijena plina”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Istaknuo je kako se onima koji su u sustavu toplinske energije neće mijenjati cijena grijanja praktički do kraja sezone. Ograničava se i cijena drva kojeg ljudi koriste za ogrjev. Cijene hrane također će biti ograničene, a radi se ulju, mlijeku, brašnu, šećeru te mesu.

 

Osim navedenoga, predstavljene su i mjere pomoći za socijalno ugrožene, umirovljenike. Energetski dodatak dobit će umirovljenici s mirovinom do 4.360 kuna.

Foto: Vlada RH

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno