21 C
Vinkovci
Utorak, 30. svibnja 2023.

Grade najveću tvornicu drvenih podova na svijetu

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Tvrtka Bjelin, uz tvrtku Välinge Innovation u švedskom Vikenu, dio je grupacije Pervanovo Invest AB Darka Pervana, švedskog poduzetnika i inovatora podrijetlom iz Hrvatske, svjetski poznatog proizvođača drvenih podnih obloga. U Hrvatskoj Bjelin ima tvornice u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku s ukupno 800 zaposlenih djelatnika. Kako piše Večernji list, u skorijoj budućnosti planiraju se proširiti te u poslovnoj zoni u Ogulinu, uz postojeću tvornicu Ogulin 1, grade i novu pod nazivom Ogulin 2, gdje će zaposliti dodatnih 600 radnika. Nova tvornica Ogulin 2, površine 100 tisuća četvornih metara, gradi se na lokaciji ukupne površine 330 tisuća kvadrata, a ukupna ulaganja u zemljište, zgrade, instalacije i strojeve procijenjena su na 200 milijuna eura.

Kada tvornica bude u punom pogonu 2027. godine, bit će najveća svjetska tvornica drvenih podova, s proizvodnim kapacitetom većim od 20 milijuna četvornih metara podnih obloga godišnje.

Izrada parketa po novoj tehnologiji utjecat će i na rad Bjelinovih tvrtki u Bjelovaru i Otoku. Naime, u Bjelovaru je tvornica lamela za troslojni parket, a ondje imaju i veliku pilanu. Lamele iz bjelovarskog pogona prešaju u ogulinskom pogonu, gdje proizvode troslojni parket, srednjicu te pelet i briket kao popratne proizvode osnovne proizvodnje. Furnirom,  koji pak proizvode u Otoku, opskrbljuju tvrtku u Švedskoj. Furnir je osnova gornjeg sloja podnih obloga Woodura. Sve je to integrirana proizvodnja koju će na kraju potpuno integrirati u Hrvatskoj do 2024. godine, saznaje Večernji list.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno