Od mladog luka, rotkvica, jaja, mesa, povrća, sve što treba nude prodavači na vinkovačkoj tržnici koji su danas imali ogromnu gužvu, ali protiv koje nisu imali ništa protiv.

Od ranog jutra bilo je živo na našoj tržnici. Vinkovčani su pohrlili kupiti sve što je još potrebno za uskrsnu trpezu, ali i za ukrašavanje svoga doma. Štandovi su obilovali bogatom ponudom, od povrća i mesa do i ukrasa i cvijeća, a radost Uskrsa tako će s veseljem dočekati i kupci i prodavači.

Na blagdanskom stolu kod većine će se naći šunka. Dio potrošača zadnjih godina kupuje onu jeftiniju, u trgovačkim centrima, dok dio građana i dalje ostaje vjeran pravoj, domaćoj šunki ili plećki, spreman da samo za tu stavku izdvoji nekoliko stotina kuna, pa je taj iznos za jedne samo stavka za šunku, a za druge cjelokupna skromnija uskrsna košarica. Domaću dimljenu šunku tako smo pronašli za 120 kuna po kilogramu, a popularna je i kulenova seka te domaća dimljena slanina čija je cijena uglavnom između 40 i 60 kuna.

Ono što je najtraženije bilo danas na vinkovačkoj tržnici svakako su, osim suhomesnatih proizvoda, mladi luk i jaja – ona domaća, ali i ona već ukrašena. Cijena vezice mladog luka je kod većine prodavača između 4 i 5 kuna, dok se domaća jaja već tradicionalno mogu pronaći za 1 kunu po komad. Šarenili su se štandovi i s onim ukrašenim jajima, čija je cijena uglavnom bila 10 kuna. Popularne su i rotkvice koje su u ponudi za 5 kuna, a od ostalog povrća tražila se paprika roga za 15 kuna, cikla za 6 kuna, blitva za 12 kuna, špinat po 12 kuna, krumpir za 3 kune, bijeli luk za 20 kuna, mrkva i peršin za 5 kuna, crveni luk za 4 kune i kelj za 8 kuna po kilogramu.

Osim uskrsne, dio je to i proljetne ponude čija nam sezona tek dolazi, a brojni prodavači, odnosno proizvođači ponudili su povrće iz svojih vrtova i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Osim standardne ponude blitve, špinata, salate i luka, zatekli smo i dosta veliku ponudu šparoga, tikvica i začinskog bilja te cvijeća. Salate stoje od 5 do 10 kuna, tikvice 25, a rajčice 15 ili 20 kuna.

Nudi se i prvo proljetno cvijeće, osobito zumbuli koji mame izgledom, ali i mirisom. Stručci Cica-maca stoje od 5 do 10 kuna, a za svega tri kune nude se i sadnice cvijeća. Najviše se traže jaglaci u svim bojama koje Vinkovčani mogu kupiti za 5 kuna, a vrlo su popularni i zumbuli, maćuhice i tratinčice za tri kune. Ciklame se nude po cijeni od 15 do 20 kuna, moglo se pronaći i trajnica, poput muškatla, lavande, nevena, fajgla, silvera i turskih karanfila.