19 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Gradsko gospodarstvo: Uz uvođenje eura od 1. siječnja i niz drugih promjena u sustavu naplate parkiranja

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Sukladno Zakonu o uvođenju eura na svih 18 parkirnih aparata Gradskog gospodarstva d.o.o. Vinkovci od 1. siječnja moći će se plaćati samo u eurima, dok na blagajni mogućnost plaćanja u kunama ostaje do 15. siječnja.

Također, od 1. siječnja uvodi se i novo vrijeme naplate parkiranja. Radnim danom bit će to od 8 do 20 sati, a subotom od 7 do 15 sati.

Između ostaloga, novina je i uvođenje jedinstvene cijene satne parkirališne karte.

„U gradu Vinkovcima postoje 952 parkirna mjesta u sustavu naplate parkiranja svrstana u dvije zone. Cijena sata parkiranja bila je dvije, tri ili četiri kune, ovisno o zoni i načinu plaćanja odnosno kupovanju putem parkirnog aparata ili putem mobilnih operatera. Od 1. 1. 2023. cijena satne parkirališne karte iznosi 60 centa u prvoj zoni i 40 centa u drugoj zoni. U drugoj zoni cijena je ostala praktički ista odnosno zadržana je na onoj razini koliko se plaćalo putem telefona, a to je bilo 3,00 kune dok je sada to 3,01 kune odnosno 40 centa. Cijena je nešto povećana u prvoj zoni gdje plaćanje putem telefona bilo 4,00 kune, a sada je to 4,52 kune odnosno 60 centa”, ističe direktor Željko Ilić.

Cijena satne parkirališne karte diktira i cijenu dnevne karte koja se izdaje onima koji ne plate parkiranje na vrijeme. Tako će cijena dnevne parkirne karte u prvoj zoni iznositi 10,00 eura, a u drugoj zoni 7,60 eura. Stoga, iz Gradskog gospodarstva apeliraju na korisnike da plaćaju uslugu na vrijeme kako izbjegli daljnje troškove.

Pri tome uvijek valja imati na umu da je, kao i do sada, dnevnu parkirališnu kartu moguće zamijeniti za kartu čiji iznos obuhvaća stvarno korišteno vrijeme usluge parkiranja kojeg čini umnožak cijene parkiranja u određenoj zoni i sati od izdavanja dnevne karte do dolaska na blagajnu Gradskog gospodarstva, plus iznos od 2,80 eura ili 21,10 kuna na ime troškova izdavanja dnevne parkirališne karte.

„Vinkovci su upravo po tome posebni jer želimo da naš korisnik, ako i nije na vrijeme platio parkiranje, može tu dnevnu parkirališnu kartu pretvoriti u zamjensku što je povoljnija opcija. To je razlika u odnosu na sve druge gradove gdje nema te alternative”, ističe Ilić.Kada je riječ o novim uvjetima poslovanja od 1. 1. 2023., Željko Ilić ističe da je riječ o usklađivanju s aktualnim okolnostima, nužnom tim više što zadnje promjene datiraju godinama unazad.

„Stoga smo predložili određene izmjene koje su i usvojene kroz odluke Gradskoga vijeća i gradonačelnika”, kaže naš sugovornik napominjući kako je kreiran jedan novi pristup cjelokupnoj organizaciji naplate parkiranja.

„U okviru lepeze naših usluga mi prepoznajemo žitelje našega grada: stanare i zaposlenike unutar zona naplate parkiranja, osobe s invaliditetom, pravne osobe i fizičke osobe obrtnike koji imaju sjedište ili poslovni prostor u zoni naplate, te fizičke osobe i pravne osobe koje gravitiraju centru grada i mogu kupiti kartu po posebnim uvjetima”, ističe Željko Ilić.

U Gradskom gospodarstvu, kaže, kao zagovornici toga da svi oni koji žive ili rade u zoni naplate parkiranja imaju neke povoljnosti pripremili su i nove aranžmane.

„Tako će naši korisnici, stanari i zaposlenici u zoni naplate parkiranja, osim satne i mjesečne karte po povoljnijim uvjetima, sada moći kupiti i godišnju parkirnu kartu s popustom. Ona je zamišljena tako da umjesto 12 zasebnih mjesečnih karata, korisnik uzme jednu kartu koja podrazumijeva plaćanje 11 obroka dok se zadnji obrok ne plaća. To je ta povoljnost kao i to što se ne mora svaki mjesec dolaziti kod nas nas”, ističe Ilić.

Između ostaloga, cilj je privući i što veći broj korisnika pravnih osoba i fizičkih osoba obrtnika u svojstvu pretplatnika.

„Nadam se kako će oni koji imaju sjedište ili poslovni prostor u zoni naplate parkiranja prepoznati novi cjenik koji je za njih značajno povoljniji od dosadašnjega. U konačnici, sve informacije kada je riječ o našoj ponudi, oni kao i svi naši korisnici, moći će dobiti u našim prostorijama i na našoj web stranici”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno