Gradsko vijeće Vinkovaca: Nove mjere potpore poduzetnicima

0
1018
U velikoj gradskoj vijećnici danas je održana 22. sjednica Gradskog vijeća Grada Vinkovaca.
Iako je prijedlog Odluke o kupnji pokretnina koje su trajno ugrađene u Gradski stadion Vinkovci, bio tek šesta točka, stavovi o ovome mogli su se čuti već pri usvajanju dnevnog reda. Tako je Davor Benić (SDP), zatražio da se ova točka skine s dnevnog reda jer je, kako je rekao, riječ o imovini koju je Grad već platio kada je nabavljena. Ova imovina HNK “Cibalia”, u kojoj se najveća stavka odnosi na reflektore i semafor, procijenjena je na 7 milijuna kuna bez PDV-a, a njome bi Grad ugovorom o prijeboju tražbina namirio 5 milijuna kuna za kredit koji je temeljem jamstva otplatio umjesto Cibalije te preostalih 2 milijuna kuna uplatio na račun Cibalije. Točka, koja je kasnije prihvaćena većinom glasova, nije skinuta s dnevnog reda, a gradonačelnik Ivan Bosančić i predsjednik Vijeća Mladen Karlić, istaknuli su kako Grad nije imao veze s nabavkom te imovine nego je tu imovinu kupio klub.
Kada je o Cibaliji riječ, Vijeću je danas prezentirana i informacija o radu Povjerenstva za iznalaženje strateškog partnera na čijem je čelu zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić. Komentirajući trenutačnu situaciju gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je: “Naš je cilj spasiti Cibaliju i dovesti je na bolje, pozitivnije grane. Cibalia je naša svetinja i ja ću se truditi do zadnjega da Cibaliju spasimo iz okova dugova i onda pustimo da se dalje bori za onaj sportski uspjeh. U tome žalimo biti potpuno transparentni pa je i to jedna od tema na Vijeću. Imali smo dva natječaja uslijed kojih nismo mogli izlaziti s informacijama, a danas ćemo o svemu izvijestiti vijećnike i idemo dalje u borbu za Cibaliju i za sve ono što smo najavili”.
Neprihvaćanje nagodbe s austrijskim tvrtkama
Većinom glasova usvojen je i prvi rebalans proračuna za 2020. godinu, koji je prezentirala pročelnica za financije Sanja Lozić. Prvim rebalansom gradski proračun povećan je za 14,4 milijuna kuna te sada iznosi 289,6 milijuna kuna.
Između ostaloga, pred vijećnicima se našao i prijedlog o neprihvaćanju nagodbe o međusobnim pravima i obvezama između Grada Vinkovaca kao osnivača Javne ustanove za zbrinjavanje otpada ZOIS i austrijskih trgovačkih društava Saubermacher Dienstleistuings AG i Strabag AG, koji je prezentirala Sanja Čuljak, pročelnica Službe za pravne poslove. Prihvaćanjem nagodbe, naime, gradovi osnivači regionalnog odlagališta otpada Osijek, Vinkovci, Vukovar, Županja i Beli Manastir, platili bi 11,3 milijuna eura ili 84 milijuna kuna, čime bi se okončali svi sporovi vezani za pravne poslove koji su od 2003, do 2009. sklopljeni s JU ZOIS, kao i tražbine nastale u tim sporovima, a Austrijanci bi se odrekli svih kamata od 2012. godine te predlažu obročno plaćanje na rok od tri godine uz komercijalnu kamatu. Vinkovci bi, prema prijedlogu nagodbe, sukladno omjeru osnivača ZOIS-a, morali platiti 20 milijuna kuna umjesto približno 28,5 milijuna kuna. Neprihvaćanje nagodbe, koju, kako je istaknuto neće prihvatiti ni ostali osnivači, izglasano je većinom glasova, nakon rasprave u kojoj su SDP-ovi Davor Benić i Damir Rimac kao i nezavisni Darko Posarić, između ostaloga istaknuli kako će Grad Vinkovci, kao i svi ostali osnivači, na kraju morati platiti Austrijancima, a ako se ne prihvati nagodba taj bi iznos na kraju mogao biti i preko 30 milijuna kuna.
Za poduzetnike u 2020. godini 2,5 milijuna kuna
Na današnjoj sjednici, između ostaloga, predstavljen je i Program poticanja poduzetništva na području grada Vinkovaca za 2020. godinu, koji je prihvaćen također većinom glasova. Prošle godine kroz ovaj program 51 postojeći poduzetnik ukupno je primio milijun i 153 tisuće kuna, a novi poduzetnici oko 130 tisuća kuna. Programom za 2020. godinu uvode se i četiri nove mjere. To su, kako je istaknuo Hrvoje Niče, pročelnik za gospodarstvo, subvencija priključka na komunalno vodnbe građevine postojećim poduzetnicima, subvencija kamata kredita i zajmova za poduzetnike, promocija gospodarstva te infrastrukturna i logistička podrška mikro i malim poduzetnicima kroz Poduzetnički inkubator. Za program je za sada u proračunu osigurano ukupno dva i pol milijuna kuna uz mogućnost da se taj iznos tijekom godine i poveća.
Izvješće gradonačelnika
Između ostaloga, jedna od točaka današnje sjednici Gradskog vijeća bilo je i izvješće gradonačelnika Ivana Bosančića za razdoblje srpanj-prosinac 2019., koje je prihvaćeno većinom glasova.
“Mislim da građani dobro vide sve što se radi, ali svakako bih naglasio Poduzetnički inkubator, koji sutra otvaramo, a koji je vrijedan 21 milijun kuna, nedavno je završen projekt nabave autobusa vrijedan 15 milijuna kuna, u četvrtak predstavljamo novi projekt obnove PIK-ovog stana, završena je istočna obilaznica grada, obnovljen je središnji vinkovački park, Izdvojio bih i sve one projekte koje smo radili za djecu, a obnovljena su tri vrtića i u obnovi su dvije škole. Mislim da pregršt toga ima i građani to već prepoznaju, vide naš trud i vide da sve ono što smo najavljivali i radimo i da ćemo grad promijeniti na bolje i dignuti ga na jednu višu razinu koju zaslužujemo”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.