- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Na posljednjoj sjednici u ovoj godini Gradsko vijeće Grada Vinkovaca, između ostaloga, usvojilo je i posljednji rebalans proračuna za 2019. godinu. Trećim izmjenama i dopunama proračun za tekuću godinu definiran je u iznosu od 203 milijuna kuna što je umanjenje od 79 milijuna kuna u odnosu na prethodni rebalans, istaknula je pročelnica za financije Sanja Lozić naglašavajući kako je riječ o konsolidiranom proračunu gdje se sredstva Grada umanjuju za 81 milijun kuna i iznose 190 milijuna kuna, a vlastiti prihodi proračunskih korisnika uvećavaju se za 1,5 milijun kuna i iznose 12,5 milijuna kuna.

I zadnji rebalans proračuna pokazuje da vlastiti prihodi rastu

Referirajući se na proračun gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić rekao je kako je dobro što i zadnji rebalans proračuna pokazuje da vlastiti prihodi rastu i da proračun u tom dijelu puno bolje izgleda u odnosu na ne tako davno vrijeme. “To je odraz puno bolje gospodarske aktivnosti u ovom trenutku u gradu i to je stvarno dobro i želja nam je da bude još puno izraženije. Umanjenje proračuna odnosi se ponajprije na velike projekte koje smo morali staviti u proračun u cijelom iznosu kako bi mogli odraditi potrebnu proceduru, a realizacija će ići u narednom razdoblju. Najveća stavka tu se odnosi na nadvožnjak Borinci koji neće biti izvršen financijski u ovoj godini, ali se morao naći u proračunu jer smo ga morali ugovoriti. Mogu reći kako je ovih dana napravljen i dinamički plan tog projekta usklađen s projektom aglomeracije koja ide istom trasom kao i borinačka cesta i sam nadvožnjak te će se u narednom razdoblju izmjenjivati radovi na aglomeraciji i na samom projektu”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Primjedbe oporbe na metodologiju izrade proračuna i raspodjelu sredstava

Bosančić je izdvojio je i povećanje sredstava namijenjenih za potporu poduzetnicima te će u konačnici svi poduzetnici koji su podnijeli zahtjeve za mjeru potpore ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale i koji su udovoljili uvjetima, traženu potporu i dobiti. Između ostaloga, napomenuo je i uvođenje učeničkih stipendija prvi put. “Mislim da je proračun stvarno razvidno napravljen, da je pozitivan i to je ono što nas veseli da imamo iz mjeseca u mjesec puno bolje gospodarsko stanje. Kada kažemo da imamo gotovo tisuću novih radnih mjesta u gradu onda tu sliku imamo i ovdje jer se ovo ne može promijeniti bez toga”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.
U raspravi mogle su se čuti primjedbe oporbe na metodologiju izrade proračuna te način raspolaganja proračunskim sredstvima. Davora Benića (SDP), Ivanu Popović (Most), Marinka Lukendu (HSU) te nezavisne vijećnike Darka Posarića i Damira Jakšića, između ostaloga, posebno je zanimala stavka od gotovo 7 milijuna kuna za sudske troškove. Kako je obrazložila Sanja Čuljak, pročelnica Službe za pravne poslove, riječ je o sudskom sporu s privatnim poduzećem vezanom uz nekadašnje vinkovačko kupalište Barutana, koji je trajao 19 godina te je od tužbe na 4 milijuna kuna, s kamatama i ostalim troškovima, dosegao iznos od gotovo 7 milijuna kuna na štetu Grada Vinkovaca. Na upit Marinka Lukende potvrđeno je postojanje ponude za nagodbu na iznos od 500 tisuća kuna, koju Grad nije prihvatio vjerujući u pozitivno sudsko rješenje. Treći rebalans proračuna za 2019. godinu usvojen je većinom glasova.

Jednoglasna odluka o prodaji dionica HNK Cibalije u vlasništvu Grada

Jednoglasno, pak, iako ne bez rasprave, u kojoj je oporba tražila odgovore na pitanja zašto im se ne omogući uvid u financijsko izvješće kluba te tko je kriv i tko snosi odgovornost za velika dugovanja, Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog Odluke o prodaji i prijenosu dionica športskog dioničarskog društva HNK Cibalia Vinkovci. “Ovim Grad kreće u natječaj za prodaju dionica Cibalije i tu očekujemo da će se javiti investitor i da ćemo krenuti konačno u jednu pozitivnu priču. Naravno, još uvijek to ne možemo reći sa sigurnošću dok se ne završi cijeli postupak, ali nadamo se kako će biti na kraju sretno i za Cibaliju i za Vinkovce”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić napominjući kako se ova odluka odnosi samo na 52 posto dionica u vlasništvu Grada dok se još oko 17 posto nalazi u vlasništvu gradskih tvrtki koje će postupiti temeljem odluka svojih nadzornih odbora i skupština.

Od sljedeće akademske godine studij Drvne tehnologije u Vinkovcima

Gradsko vijeće usvojilo je i odluku o izradi Strategije razvoja Urbanog područja Vinkovci za razdoblje 2021.-2027. vezanu za provedbu mehanizma integriranog teritorijalnog ulaganja (ITU mehanizam) na području bivše općine Vinkovci s gradom Vinkovcima kao pokretačem gospodarskog razvoja te odluku kojom se gradonačelniku daje suglasnost i ovlaštenje za zaključenje Sporazuma i Ugovora vezano uz dislocirani redovni preddiplomski stručni studij Drvne tehnologije u Vinkovcima.

Bezuvjetno mišljenje revizije o financijskom poslovanju Grada

Između ostaloga, danas se pred vijećnicima našla i informacija o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Vinkovaca za 2018. godinu, koja je rezultirala bezuvjetnim mišljenjem na zadovoljstvo Gradske uprave čije je dobro financijsko poslovanje, u skladu sa zakonskim propisima, revizija potvrdila.