Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, izmještenoj u Gradsko kazalište zbog mjera sprečavanja širenja koronavirusa, prihvaćene su 2. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja grada Vinkovaca te Odluka o donošenju Akcijskog plana poboljšanja kvalitete zraka za grad Vinkovce.
Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja grada gradonačelnik Ivan Bosančić ocijenio je kao jako važne u dijelu razvoja gospodarstva.
“Općenito u uređenju grada prostorno uređenje je nešto što je jako važno odrediti. Tako dajemo pečat gradu, ali isto tako i otvaramo mogućnosti za gospodarstvenike, za same građane. Ove izmjene obilježene su time da donose najviše promjena za gospodarstvenike i za investitore. Želja nam je bila otvoriti grad investitorima, olakšati mogućnosti investicija. Tako da, samo gledajući kroz određene točkaste planove koje smo imali za određena područja, kojih je nekada bilo osamnaest, sada ih imamo samo tri”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.
U pripremi nova gospodarska zona površine preko 100 hektara
Poseban je cilj da prostor s lijeve i desne strane na cesti prema Županji, koji je sada u državnom vlasništvu, postane vlasništvo Grada te da se tamo formira jedna velika gospodarska zona površine preko 100 hektara što bi u budućnosti bila potencijalna prednost u razgovorima s investitorima, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.
Kartografski prikazi i dokumentacija vezana uz 2. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja grada, istaknuo je v.d. pročelnika Upravnog odjela u prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Davor Mecanović, nalaze se na službenoj web stranici Grada pa svi zainteresirani to mogu tamo i vidjeti.
Osvrćući se na Akcijski plan poboljšanja kvalitete zraka za grad Vinkovce, Mecanović je istaknuo kako je to još jedna jako važana dokument jer u budućem razdoblju omogućava poboljšanje kvalitete zraka kroz propisane mjere, izvršitelje i rokove, a što će se također moći pratiti kroz javnu objavu dokumenta.
“Važno je reći da se najveće zagađenje u gradu Vinkovcima javlja tijekom sezone grijanja, a najveći izvor tog zagađenja su zapravo kućna ložišta onih koji lože na drva. Tako da ovaj akcijski plan predviđa zamjenu tih energenata što ćemo pokušati ostvariti u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost”, Istaknuo ej Davor Mecanović.
Smanjenjem plaća i ukidanjem naknada do ušteda za projekte i davanja za najmlađe 
Gradsko vijeće je prihvatilo i prijedlog odluke o privremenom smanjenju plaća gradonačelniku i zamjeniku gradonačelnika za 10 posto i prijedlog odluke kojom je privremeno ukinuta naknada vijećnicima i drugim izabranim osobama. Inače, odlukom gradonačelnika za 10 posto plaća je smanjena i pročelnicima, a za 5 posto djelatnicima Gradske uprave, a ove godine nema ni uskrsnice, regresa niti božićnice. Riječ je o racionalizaciji poslovanja i smanjenju proračunskih troškova u aktualnoj situaciji vezanoj uz epidemiju koronavirusa, što će rezultirati određenim uštedama.
“Jer želja nam je da se ne zaustave svi oni projekti koje smo pokrenuli. Oni se moraju sačuvati i nastaviti istim onim tempom kako je određeno, a isto tako i sva ona socijalna davanja koja su išla prema novorođenčadi, prema djeci u vrtićkoj dobi, prema učenicima i studentima prema kojima bi taj novac u ovom trenutku najviše bio usmjeren kako bi sačuvali tu razinu koju smo postigli u zadnje tri godine. Kontinuirano smo dizali tu razinu koja ide prema djeci i mislim da je to važno sačuvati, a ako ikako budemo mogli do kraja godine, još i unaprijediti”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.