18 C
Vinkovci
Utorak, 6. lipnja 2023.

Greaseballs – Greaseballs (2016.)

Više od autora

- vl promo-

Untitled-1

Greaseballs – legendarni rock ‘n’ roll bend koji su u drugoj polovici ’80-ih godina u Zagrebu osnovali tinejdžeri Davor Viduka (Kawasaki 3p, Kojoti, Majke, Pips Chips & Videoclips), Danilo Šerbedžija, Vjeran Plavčić i Arsen Novak a kojeg danas mijenja Ivica Ico Dajak, u subotu 24. rujna napokon su dočekali objavu svog prvog, istoimenog albuma.

Album je sniman tijekom svibnja i lipnja 2016. godine u Dancing Bear studiju. Producirao ga je Davor Viduka, a snimao Ante Prgin Surka.

Snimanju novog albuma pripomogli su prijatelji i fanovi Greaseballsa, Tomislav Vukelić Tomfa i Ivana Rushaidat na vokalima, Đorđe Stijepović na kontrabasu, Mario Bočić na saxu, Gojko Tomljanović na klavijaturama i Tomislav Oštrić.

Dan uoči izlaska albuma, Greaseballs su objavili video spot za prvi singl ‘Stari vlak’, a koncertna promocija albuma, najavljena je za 5. studeni u sklopu programa Rockabilly Showdown u zagrebačkom klubu Vintage Industrial Bar.

Greaseballs biografija

U vrijeme kada su osnovani i kada su djelovali, Greaseballs su bili daleko najjači bend unutar subkulturne rockabilly zajednice. No, kako im je zvuk bio inficiran utjecajem punka, garage rocka i bazičnog rock ‘n’ rolla, njihov se značaj širio daleko van spomenute zajednice. Godine 1988. pobijedili su na JURM-u.

Svaki Greaseballs koncert u legendarnom Kulušiću u sklopu programa ‘Blue Moon’ bio je rasprodan, nerijetko su vrlo uspješno svirali po cijeloj bivšoj Jugoslaviji; između ostalog u dva navrata su nastupili u sklopu legendarnog Subotičkog festivala (1988. i 1989. godine). U istom tom razdoblju su kod, isto tako, legendarnog Gabora Lenđela snimili demo za pjesmu ‘Stari vlak’ koja će 1989. biti objavljena na kompilaciji ‘Omladina ’89’ (LP, PGP RTB). ‘Stari vlak’ je postao hit u ex YU, a kasnije je zajedno s pjesmom ‘Ona je tako vruća’ bila uvrštena na kompilaciju ‘Blue Moon” (LP, Jugoton 1990.)

mat_greaseballs_greasballs_2016_NEKADA
Greaseballs NEKADA…

Svi ti koncerti zacementirali su im status jednog od najjačih demo bendova na tadašnjoj sceni koji se trebao promijeniti početkom 90-ih kad su snimili prvi, ”pravi”, album za giganta tadašnje domaće diskografije, Jugoton. Album je trebao izaći u rujnu 1990. godine, ali planove su pomutili pozivi u vojsku. Većina benda odlazi u vojsku te se izlazak albuma odgađa zbog nemogućnosti promocije. Kada su se članovi benda vratili iz vojske, zemlju zahvaća rat i Greasballsi se raspadaju zbog čega bend, pjesme i publika koja ih je voljela ostaju zakinuti za zasluženo izdanje debi albuma.

Zbog izlaska i koncertne promocije još jedne od kompilacija koja okuplja hrvatske rockabilly bendove, Greaesballs se 2008. godine ponovno okupljaju. U tom trenutku nema tu nikakve ozbiljne ambicije, samo gušt i prijateljstvo. U tom periodu, Arsena Novaka na mjestu bubnjara mijenja Ivica Ico Dajak (Zadruga).


Nakon jednog od ‘neobaveznih’ koncerata, bendu pristupa Croatia Records i nudi im ponovno snimanje prvog albuma. No, nakon što je par pjesama ponovno snimljeno, dolazi do nesporazuma s birokracijom pa i drugi pokušaj objavljivanja albuma pada u vodu – čini se da je album jednostavno uklet.

Davor Viduka se ne želi pomiriti s tim pa 2016. dogovara snimanje i objavljivanje albuma s Dancing Bearom, diskografskom kućom pod čijim je ekskluzivnim ugovorom kao autora i s kojom je objavio sve albume Kojota i Kawasaki 3P-a.

Bend se s pjesmama napokon, neometano vraća u studio, a Viduka preuzima mjesto producenta cijelog projekta znajući da će to konačno biti treća sreća. Tako je i bilo.

Želeći se odužiti ljudima koji su voljeli i još uvijek vole Greaseballse te pjesmama koje su zaslužile službeno izdanje, kao i samom bendu, Davor Viduka, kao producent, uz potporu ostalih članova, ulaže veliki napor da konačan rezultat bude na visokom nivou.

mat_greaseballs_greasballs_2016_SADA
Greaseballs …SADA!

Uz pomoć koautora Danila Šerbedžije,odabire 12 pjesama koje najbolje reprezentiraju Greaseballse u današnjem svjetlu, ali s tom energijom i tadašanjim bezbrižnim stavom. Svi gosti koje je band zaželio su se dobrovoljno odazvali i ostavili veliki pečat na albumu, a to su Ivana Rushaidat,Tomislav Vukelić-Tomfa, Đorđe Stjepović, Mario Bočić, Gojko Tomljanović i Tomislav Oštrić.

Pred vama je album na koji smo ponosni, koji konačno predstavlja Greaseballse u pravom svjetlu i koji je posveta našim tinejđerskim godinama i nekom sretnijem vremenu.

Prvi singl s albuma koji izlazi do kraja rujna 2016. je ‘Stari vlak’, a redatelj video spota je Mario Borščak.

Popis pjesama: Stari vlak / Baj, baj, baj [ft. Tomislav Vukelić – Tomfa] / Ona je tako vruća / Novi kadilak / Marina / 16 tona [ft. Ivana Rushaidat] / KKK / Rockabilly Rebel / Ljubi me nježno / Večeras / Party / ABS.

Izdavač: Dancing Bear, 2016.

GREASEBALLS: STARI VLAK [2016]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno