Kontaktirajte nas

Film

Greben spašenih (Hacksaw Ridge, 2016.)

Objavljeno

-

Omraženi čovjek Hollywooda se vratio iza kamere s filmom koji osvaja toplom pričom, ali i najbrutalnijim prikazom rata još od uvodne scene Spašavajući vojnika Ryana…

Ratovi su uvijek bila omiljena inspiracija za filmove, a posebno istinite priče o herojima i djelima koje su činili, jer u ratovima i nesrećama se vidi tko je stvarni heroj a tko je samo jak na riječima. U skupinu heroja spada i Desmond Dess, američki vojnik iz Drugog svjetskog rata kojemu osobna uvjerenja nisu dopuštala sa uzme oružje u ruke, ali ga to nije spriječilo da se kao medicinar bori rame uz rame s ostalim vojnicima na jednom od najgorih ratišta – Okinawi. Impresivnu, ali i inspirativnu priču o Dossu (Andrew Garfield), jedinom vojniku koji je dobio Medalju časti bez da je ispalio iti jedan metak a pri tom je samo u jednoj noći spasio 75 života, donosi novi film povratnika iza kamere Mela Gibsona – prateći život Dossa od mladih dana sve do krvave bitke na Pacifiku.

Greben spašenih tako donosi priču o pacifistu koji se nađe usred brutalnosti rata, a sva brutalnost rata je tako vjerno prikazana. Još od vremena uvodne scene Spašavajući vojnika Ryana na ekranu nije bilo ovako brutalnih scena rata. Krv i dijelovi tijela lete na sve strane, pa ovaj film definitivno nije za one slabijeg želuca. Ali, rat je baš takav- brutalan. Pročitao sam neke kritike u kojima se ismijava Gibson zbog toga što donosi film o pacifistu, a veliča rat, ali ja se ne bih s tim složio. Dapače, mislim da je Gibson donio savršenu kombinaciju prikazavši čovjeka koji ne želi uzeti oružje u ruke i koji se nađe usred rata koji je tako svirep, brutalan i koji ne bira žrtve. I nema nikakvog veličanja rata, Gibson samo pokazuje stvari kakve jesu – u ratu nema milosti, i nema biranja hoće li poginuti pozitivac ili negativac.

Film se inače može podijeliti u dva dijela – prvi dramski s jako puno elemenata komedije, i drugi ratni. Dva dijela filma ne mogu biti različitija ali opet jedan bez drugog ne mogu funkcionirati. Prvi dio, koji se ljubiteljima akcije vjerojatno neće svidjeti, je izuzetno važan kako bi nas upoznao sa Dossom, i kako bi nam taj lik prirastao srcu tako da nam je u trenutku kada se nađe na ratištu stalo do njega. I Gibson u tome i uspijeva, jer koliko god lik Dossa u prvom dijelu bio komično smiješan, pa čak i izgledao u trenucima polu retardiran u rangu Forresta Gumpa, ne moguće je ne osjetiti simpatije prema njemu – pogotovo u trenucima kada čvrsto stane radi svojih uvjerenja, čak i pod prijetnju zatvora.

A u trenutku kada se vojnici nađu u borbi za Hacksaw Ridge počinje prava spektakularna akcija koja se unatoč tome što traje preko sat vremena filma gleda doslovno u jednom dahu. Na predstavi na kojoj sam bio u prvom dijelu se čuo smijeh, jer film ima odličan humor, i povremeni komentari, ali jednom kada je počela akcija više se nije čula ni muha! Gibson se već dokazao u režiji ratnih scena, pa su i ove očekivano odlične ali i brutalnije nego ikada prije. I slow motion kamera, kao i nemirna kamera, se u njih tako dobro uklapaju!

Andrew Garfield je u ovom filmu u najboljoj ulozi karijere, i kada se na kraju filma prikažu dijelovi intervjua sa stvarnim Dossom, ne moguće je ne biti impresioniran kako je skinuo naglasak i mimiku stvarnog heroja! Greben spašenih se stvarno može pohvaliti odličnim glumačkim izvedbama – počevši od Huga Weavinga u ulozi Dossova oca alkoholičara, preko Vincea Vaughna koji je također impresivan u ulozi sadističkog narednika, do Terese Palmer u ulozi Dossove životne ljubavi.

Palmer i Garfield kao ljubavni par posebno osvajaju srce gledatelja, ali ostaje dojam nedovršene priče – kao da je film trajao puno duže nego što je prvotno planiran pa je kraćen. Jer iako je njihova veza centralni dio prvog dijela filma, u drugom dijelu se više i ne spominje i fali neka scena na samom kraju. Kada sam se već dotaknuo nedostataka filma, iako ih je teško nazvati nedostacima u pravom smislu te riječi, nemoguće je ne primijetiti određena ponavljanja, kao npr. kada nekog lika prvi metak pogodi u kacigu, izbije mu je s glave, da bi mu odmah idući metak prosvirao glavu.

Srećom, ovaj film je izbjegao potencijalno najveću grešku – forsiranje religije. Ukoliko niste vjernik, ne trebate se bojati jer se vjera u niti jednom trenutku ne forsira. Glavni junak neće držati propovjedi zašto treba vjerovati u Boga, već će samo biti uporan i čvrst u svojim uvjerenjima, a to je nešto što treba respektirati bez obzira bili osobno vjernik ili ne.

Greben spašenih je u konačnici izuzetno napet i emocionalan film sa toplom pričom u prvom dijelu, kao i savršenim prikazom svih brutalnosti rata u drugom dijelu. Uz odlične glumačke izvedbe predvođene bivšim Spidermanom, Andrewom Garfieldom, ovaj film ne forsira glavnog lika kao heroja već vam donosi ‘običnog’ čovjeka koji gledatelju brzo priraste uz srce i prema kojemu na kraju možemo osjećati samo respekt. Greben spašenih je film koji se itekako isplati pogledati! [LoneWolf, 2016]

Izdavač: Blitz film i video, 2017.

TRAILER: GREBEN SPAŠENIH [2016]

Film

27.7.1978. | Tetovirana veza

Objavljeno

-

Napisao/la

    128 pregleda

Foto: Yan-Chien Chuang

Na današnji se dan 27. srpnja 1978. godine održala hongkonška premijera black-exploatation martial arts filma “Tetovirana veza” (E yu tou hei sha xing | The Tattoo Connection),

Banda na čelu s gazdom Lokom (Chan Sing) krade dijamante od osiguravajuće agencije te traže kupca. Agencija šalje svog najboljeg agenta, bivšeg  CIA operativca Lukasa (Jim Kelly), na lice mjesta u Hong Kong da istraži slučaj. Kelly ipak više vremena provodi po noćnim klubovima “to busy lookin’ good” nego što istražuje slučaj. Međutim, uspijeva izvući informaciju od jednog člana bande i polako ulazi u trag Loku i ekipi. Uz gazdu Loka, bandu čine još nekoliko opasnih faca koji vrijeme provode u obračunima sa drugim bandama i maltretiranju ljudi. Gazda Lok najviše povjerenja ima u Dong Toa (Dorian Tan) koji kontrolira robu i pokušava je prodati prije nego li je se Lucas dočepa. Dong sve vrijeme ima moralne nedoumice u vezi posla koji obavlja i tu dolazi u sukob sa samim sobom, napustiti bandu ili do kraja ostati nedorečen.

U međuvremenu, banditi saznaju za Lukasa i Chan Sing šalje svog glavnog tjelohranitelja (Bolo) da ga ubije. Međutim, Kelly je već na brodu – glavnom sjedištu bande odakle planiraju kriminalne aktivnosti, između ostalog i preprodaju droge – i sve je spremno za finalni obračun…

Tipični eksploatacijski kung fu film tog doba. Nakon što se Jim Kelly ulogom nepotkupljivog Williamsa, proslavio u tada (i danas) izuzetno popularnog filma “U zmajevom gnijezdu” (1973.), kojega je režirao Robert Clouse, nije trebalo dugo čekati da se Kelly vrati na veliki ekran i zasja u vlastitom filmu. Pogotovo, što je Bruce Lee tada već bio mrtav.

Samo godinu poslije isti redatelj Clouse poseže za Kellyjevim vještinama i mišićima u filmu “Black Belt Jones” pokušavši njime stvoriti tamnoputog “afričkog Bruce Leeja”. Iako dominantan, pokazalo se da Jim Kelly nema niti približnu karizmu koju je posjedovao Bruce Lee i vrlo brzo postaje dijelom eksploatacijsko-borilačke mega produkcije, u kakvu se definitivno ubraja i ovaj naslov “Tetovirana veza”. Film kojega biste obično pogledali jednom u životu!

Iako se ponegdje vodi kao nastavak “Black Belt Jonesa”, stvarno, “Tetovirana veza” nema nikakve veze sa svojim prethodnikom, naravno, izuzev glavnog glumca Jima Kellyja, za što su producenti bili svjesni da je taj brend možda značajniji od onoga kojega će Kelly stvoriti u tada novom filmu. I bili su u pravu.

Film je režirao Tso Nam Lee a filmu glume, osim spomenutih, Kellyja, Singa i Tana, legendarni Bolo Yueng, Nami Misaki, Norman Wingrove, Bobby Canaverro i drugi.

“Tetoviranu vezu” mogu preporučiti uglavnom fanovima Jim Kellya (1946-2013). Za istinske ljubitelje kung fu filmova ovdje nema ničega što već nisu vidjeli, a za sve ostale ovaj film vjerojatno nije najbolji uvod u blaxploitation / kung fu produkciju.

Nastavi čitati

Film

26.7.1973. | U zmajevom gnijezdu

Objavljeno

-

Napisao/la

    324 pregleda

Foto: Gil Hubbs

U zmajevom gnijezdu” (Enter the Dragon) je borilački film premijerno prikazan na današnji dan 26. srpnja 1973. godine, samo šest dana nakon smrti svog glavnog protagonista, Bruce Leeja.

Dakle, “U zmajevom gnijezdu” je posljednji film u kojemu je glavnu ulogu ostvario legendarni Bruce Lee, a bio je i prvi kineski martial arts film koji je bio “proizveden” u Hollywoodu, u saradnji Golden Harvesta i Warnera. Iako završna verzija filma nije onakva kakvu je osmislio Bruce Lee, u kojoj je htio da “U zmajevom gnijezdu” ne bude samo borilački film, već da kung fu predstavi kao dio kineske tradicije i kulture, legendarni je Bruce u punom sjaju i snazi eksplodirao u ovom klasiku, koji je začeo svjetsku groznicu borilačkih filmova, a od Leeja stvorio jednu od najvoljenijih ikona modernoga doba!

Leeja, (Bruce Lee) člana hrama Shaolina, majstora fizičkih i duhovnih disciplina borilačkih vještina, posjeti britanski agent Braithwaite (Geoffrey Weeks) kako bi ga nagovorio da se prijavi na ekskluzivni turnir u borilačkim vještinama na otoku koji je u vlasništvu tajanstvenog Hana (Kien Shih). Han je milijarder, bivši član Shaolina, ali je krenuo putem kriminala pa Braithwaite vjeruje kako je turnir samo paravan za ilegalne poslove krijumčarenja droge i prostitucije. Lee baš i nije siguran želi li prihvatiti zadatak, ali kada sazna kako je upravo Han odgovoran za smrt njegove sestre, na čijem se grobu zakleo u osvetu, spremno odlazi na turnir.

“U zmajevom gnijezdu” bez imalo je dvojbe jedan od najslavnijih svjetskih filmova uopće, pripadnik malobrojne skupine onih naslova koji su pripadajuće žanrove toliko nadrasli da su postali njihov sinonim. Ovdje je, naravno, riječ o borilačkom podžanru akcijskog filma, koji svoju omiljenost diljem svijeta bezrezervno duguje nezaboravnom velikanu Bruceu Leeju. Svojim nevjerojatnim borilačkim bravurama koje propituju zakone fizike, ali i neizmjernim šarmom, Lee je postao simbol cijeloga žanra, a njegova nesretna smrt nije ni najmanje utjecala na njegovu slavu, koju nove generacije poklonika neprestano i iznova naglašavaju. Uz Leeja, današnjim je gledateljima posebna zanimljivost u nepotpisanoj ulozi vidjeti budućeg velikana Jackieja Chana, možda jedinoga pravog Leejevog sljedbenika i nasljednika.

Nastavi čitati

Film

Završeno snimanje dugometražnog igranog filma “Sigurno mjesto” Juraja Lerotića

Objavljeno

-

Napisao/la

    320 pregleda

Foto: Luka Radek i Miljenka Čogelja

U petak, 16. srpnja 2021., u Splitu je završeno snimanje debitantskog dugometražnog igranog filma “Sigurno mjesto” redatelja Juraja Lerotića koje je započelo 4. lipnja. Trajalo je 30 dana, a snimalo se na brojnim lokacijama u Zagrebu i Splitu.

“Sigurno mjesto” je intimna obiteljska drama čija se radnja odvija unutar nešto više od 24 sata. Damir si iznenada i bez vidljivog motiva pokuša oduzeti život pa majka i brat nemaju drugog izbora nego smjestiti ga u bolnicu. Iako nastoje ostati pribrani, uviđaju da su potpuno neopremljeni za okolnosti u kojima su se našli. U potrazi za pomoći susreću se kaotičnošću sustava, ali i s neuhvatljivošću bolesti, zagonetkom ljudske prirode te na koncu i s brutalnošću i banalnošću kojom se ukazuje smrt.

Naslovne uloge tumače Juraj Lerotić, Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov, a ostale Daria Lorenci Flatz, Igor Samobor, Izudin Bajrović, Katarina Bistrović-Darvaš, Branimir Rakić, Sunčana Zelenika Konjević, Marinko Prga, Mate Gulin i drugi.

Juraj Lerotić je scenarist i redatelj filma, direktor fotografije je Marko Brdar, scenografiju potpisuje Jana Plećaš, kostime Katarina Pilić, masku Matea Katunar, majstor tona je Hrvoje Radnić, a montažer Marko Ferković. Film nastaje u produkciji tvrtke PIPSER d.o.o., a producentica je Miljenka Čogelja.

Juraj Lerotić zasad iza sebe ima uspješan kratki igrani film Onda vidim Tanju, koji je svjetsku premijeru imao na Rotterdam Film Festivalu (Grand Prix Dana hrvatskog filma, Zlatna kolica Zagreb Film festival (program Kockice), nagrada Društva hrvatskih filmskih kritičara Vedran Šamanović za inovativni film, posebno priznanje za kratki film Ljubljana film festivala).

Film je podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije.

Izvor: HAVC

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 1 sat

Zahtjevi za izdavanje “stare” e-osobne iskaznice zaprimaju se do četvrtka do 15 sati

Zbog prilagodbe proizvodnih sustava AKD-a, u petak građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica. Od ponedjeljka, 2. kolovoza,...

Aktualnoprije 1 sat

Zajednička prevencija kriminaliteta Postaje granične policije Tovarnik i općina Tovarnik, Lovas i Tompojevci

Foto: PU vukovarsko-srijemska  Kako je danas izvjestila Policijska uprava vukovarsko-srijemska, u Postaji granične policije Tovarnik u petak, 23. srpnja, održana...

Aktualnoprije 2 sata

44. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe: Prijave do 1. rujna

Foto: HTSO Hrvatski tamburaški savez u Osijeku organizira 44. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe koji će se održati od 30....

Aktualnoprije 3 sata

Beach Bot – robot koji ‘češlja‘ plažu i skuplja opuške

Svake godine 14,5 milijardi opušaka završi kao smeće diljem svijeta. Jednom prilikom završili su u rukama četverogodišnjaka na jednoj plaži...

Aktualnoprije 5 sati

U Hrvatskoj 193 novooboljele osobe

 U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 193 nova slučaja zaraze koronavirusom, a nema evidentiranih umrlih osoba od posljedica...

Aktualnoprije 6 sati

Jednomjesečni istražni zatvor vozaču s Kosova zbog mogućnosti bijega

Foto: HRT / IMS Na prijedlog županijskog Državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor vozaču...

Aktualnoprije 7 sati

Predstavljen VEPAR – projekt koji će umanjiti rizike od poplava u Hrvatskoj

Hrvatske vode i Državni hidrometeorološki zavod svečano su obilježili početak provedbe projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u...

Aktualnoprije 8 sati

Sadašnjost i budućnost najvažnije sporedne stvari

Sutkinje su rijetka pojava u nogometu, ali to se polako mijenja i svjedoci smo kako su žene sve više zastupljene...

Najčitanije