Kontaktirajte nas

Film

Greben spašenih (Hacksaw Ridge, 2016.)

Objavljeno

-

Omraženi čovjek Hollywooda se vratio iza kamere s filmom koji osvaja toplom pričom, ali i najbrutalnijim prikazom rata još od uvodne scene Spašavajući vojnika Ryana…

Ratovi su uvijek bila omiljena inspiracija za filmove, a posebno istinite priče o herojima i djelima koje su činili, jer u ratovima i nesrećama se vidi tko je stvarni heroj a tko je samo jak na riječima. U skupinu heroja spada i Desmond Dess, američki vojnik iz Drugog svjetskog rata kojemu osobna uvjerenja nisu dopuštala sa uzme oružje u ruke, ali ga to nije spriječilo da se kao medicinar bori rame uz rame s ostalim vojnicima na jednom od najgorih ratišta – Okinawi. Impresivnu, ali i inspirativnu priču o Dossu (Andrew Garfield), jedinom vojniku koji je dobio Medalju časti bez da je ispalio iti jedan metak a pri tom je samo u jednoj noći spasio 75 života, donosi novi film povratnika iza kamere Mela Gibsona – prateći život Dossa od mladih dana sve do krvave bitke na Pacifiku.

Greben spašenih tako donosi priču o pacifistu koji se nađe usred brutalnosti rata, a sva brutalnost rata je tako vjerno prikazana. Još od vremena uvodne scene Spašavajući vojnika Ryana na ekranu nije bilo ovako brutalnih scena rata. Krv i dijelovi tijela lete na sve strane, pa ovaj film definitivno nije za one slabijeg želuca. Ali, rat je baš takav- brutalan. Pročitao sam neke kritike u kojima se ismijava Gibson zbog toga što donosi film o pacifistu, a veliča rat, ali ja se ne bih s tim složio. Dapače, mislim da je Gibson donio savršenu kombinaciju prikazavši čovjeka koji ne želi uzeti oružje u ruke i koji se nađe usred rata koji je tako svirep, brutalan i koji ne bira žrtve. I nema nikakvog veličanja rata, Gibson samo pokazuje stvari kakve jesu – u ratu nema milosti, i nema biranja hoće li poginuti pozitivac ili negativac.

Film se inače može podijeliti u dva dijela – prvi dramski s jako puno elemenata komedije, i drugi ratni. Dva dijela filma ne mogu biti različitija ali opet jedan bez drugog ne mogu funkcionirati. Prvi dio, koji se ljubiteljima akcije vjerojatno neće svidjeti, je izuzetno važan kako bi nas upoznao sa Dossom, i kako bi nam taj lik prirastao srcu tako da nam je u trenutku kada se nađe na ratištu stalo do njega. I Gibson u tome i uspijeva, jer koliko god lik Dossa u prvom dijelu bio komično smiješan, pa čak i izgledao u trenucima polu retardiran u rangu Forresta Gumpa, ne moguće je ne osjetiti simpatije prema njemu – pogotovo u trenucima kada čvrsto stane radi svojih uvjerenja, čak i pod prijetnju zatvora.

A u trenutku kada se vojnici nađu u borbi za Hacksaw Ridge počinje prava spektakularna akcija koja se unatoč tome što traje preko sat vremena filma gleda doslovno u jednom dahu. Na predstavi na kojoj sam bio u prvom dijelu se čuo smijeh, jer film ima odličan humor, i povremeni komentari, ali jednom kada je počela akcija više se nije čula ni muha! Gibson se već dokazao u režiji ratnih scena, pa su i ove očekivano odlične ali i brutalnije nego ikada prije. I slow motion kamera, kao i nemirna kamera, se u njih tako dobro uklapaju!

Andrew Garfield je u ovom filmu u najboljoj ulozi karijere, i kada se na kraju filma prikažu dijelovi intervjua sa stvarnim Dossom, ne moguće je ne biti impresioniran kako je skinuo naglasak i mimiku stvarnog heroja! Greben spašenih se stvarno može pohvaliti odličnim glumačkim izvedbama – počevši od Huga Weavinga u ulozi Dossova oca alkoholičara, preko Vincea Vaughna koji je također impresivan u ulozi sadističkog narednika, do Terese Palmer u ulozi Dossove životne ljubavi.

Palmer i Garfield kao ljubavni par posebno osvajaju srce gledatelja, ali ostaje dojam nedovršene priče – kao da je film trajao puno duže nego što je prvotno planiran pa je kraćen. Jer iako je njihova veza centralni dio prvog dijela filma, u drugom dijelu se više i ne spominje i fali neka scena na samom kraju. Kada sam se već dotaknuo nedostataka filma, iako ih je teško nazvati nedostacima u pravom smislu te riječi, nemoguće je ne primijetiti određena ponavljanja, kao npr. kada nekog lika prvi metak pogodi u kacigu, izbije mu je s glave, da bi mu odmah idući metak prosvirao glavu.

Srećom, ovaj film je izbjegao potencijalno najveću grešku – forsiranje religije. Ukoliko niste vjernik, ne trebate se bojati jer se vjera u niti jednom trenutku ne forsira. Glavni junak neće držati propovjedi zašto treba vjerovati u Boga, već će samo biti uporan i čvrst u svojim uvjerenjima, a to je nešto što treba respektirati bez obzira bili osobno vjernik ili ne.

Greben spašenih je u konačnici izuzetno napet i emocionalan film sa toplom pričom u prvom dijelu, kao i savršenim prikazom svih brutalnosti rata u drugom dijelu. Uz odlične glumačke izvedbe predvođene bivšim Spidermanom, Andrewom Garfieldom, ovaj film ne forsira glavnog lika kao heroja već vam donosi ‘običnog’ čovjeka koji gledatelju brzo priraste uz srce i prema kojemu na kraju možemo osjećati samo respekt. Greben spašenih je film koji se itekako isplati pogledati! [LoneWolf, 2016]

Izdavač: Blitz film i video, 2017.

TRAILER: GREBEN SPAŠENIH [2016]

Film

“Po tamburi” Stanislava Tomića u kinima diljem Hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    152 pregleda

Foto: Marko Krce

Nakon svečane pretpremijere, koja se održava danas u utorak, 7. prosinca u Zagrebu, komedija Stanislava Tomića u multiplekse i nezavisna kina diljem zemlje stiže u četvrtak, 9. prosinca.

Legendarni TV voditelj Branko Uvodić poziva sve tamburaške sastave na natjecanje na glazbenom festivalu. Privučen bogatom nagradom, tamburaški sastav Aveti ravnice putuje na događaj na kojem je pogrešno optužen za krađu glavne nagrade. Tijekom noći, Avete progoni policija. Na putu do rodnog sela moraju se boriti i s tamburaškim skupinama. Kad konačno stignu kući, suočavaju se s posljednjim i najvećim izazovom.

Radnja je to komedije “Po tamburi” redatelja Stanislava Tomića, koji uz Marija Marka Krcea potpisuje i scenarij.

U glavnim ulogama nastupaju Momčilo Otašević, Tijana Pečenčić i Stjepan Perić, u ostalim ulogama su Nikola Kojo, Branko Uvodić, Hrvoje Barišić, Primož Petkovšek, Damir Martinović – Mrle, Nives Ivanković, Hristina Popović, Miran Kurspahić, Ivanka Mazurkijević, Septica i mnogi drugi.

Krce je ujedno i direktor fotografije, a za montažu je bio zadužen Tomislav Pavlic. Zvuk je oblikovao Alan Duches, kostimografiju je radila Tihana Mikša, scenografiju Branimira Katić, a glazbu Damir Martinović Mrle, Ivanka Mazurkijević i Ivica Plivelić Iva.

Film je nastao u produkciji kuće Kaos (producent je Ivan Katić), te u koprodukciji kuća iz Makedonija (Krug Film), Slovenije (Supermarket) i Srbije (K12).

Po tamburi hrvatsku je premijeru imao na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a otad je prikazan na festivalima u Sloveniji, BiH i Njemačkoj.

(preneseno sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

U Njemačkoj počelo prikazivanje filma “Otac”

Objavljeno

-

Napisao/la

    229 pregleda

Foto: Maja Medić

Kinodistribucija filma “Otac” redatelja Srdana Golubovića počela je 2. prosinca u više od 30 kina u Njemačkoj. Redatelj filma Srdan Golubović te Goran Bogdan koji nosi naslovnu ulogu u filmu bit će gosti na projekcijama u Frankfurtu, Hamburgu, Berlinu, Bremenu i Munsteru, a  ostalim gradovima pridružit će se putem online streaminga.

Temeljen na istinitom događaju, film slijedi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru. Film je u veljači 2020. svoju svjetsku premijeru imao u u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, nakon čega je prikazan na festivalima u cijelom svijetu i osvojio brojna priznanja. Od osvojenih nagrada izdvajamo nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija na Berlinaleu te nagradu publike Zlatna vrata u Puli, koju je osvojio kao prvi film u povijesti tog festivala ocijenjen s prosječnom ocjenom publike 5,0.

U naslovnoj ulozi filma impresivnu glumačku interpretaciju ostvario je Goran Bogdan, s pritajenom snagom utjelovivši očajnog oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba. Za svoju je ulogu Bogdan nominiran za nagradu Europske filmske akademije (EFA) u kategoriji najboljeg europskog  glumca, čime je postao prvi hrvatski glumac nominiran za tu prestižnu nagradu.

Uz Gorana Bogdana, glavne uloge tumače Boris Isaković, Nada Šargin i Milica Janevski, a scenarij zajednički potpisuju Srdan Golubović te hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. Za produkciju filma zaslužan je Baš Čelik u koprodukciji čak 6 zemalja – Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a hrvatski su producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

(preneseno sa stranice HAVC-a) 

Nastavi čitati

Film

Uoči premijere na HRT-u seriji “Područje bez signala” Nagrada publike na Seriencampu

Objavljeno

-

Napisao/la

    291 pregleda

Foto: Seriencamp press

Premijera serije za hrvatske gledatelje očekuje se 27. prosinca na HTV-u, a serija “Područje bez signala” autora Ankice Jurić Tilić i Dalibora Matanića, u ponedjeljak, 29. studenog, na šestom izdanju Seriencamp Festivala u Münchenu ovjenčana je Nagradom publike.

Osim na festivalima u Francuskoj i Njemačkoj, serija je prikazana i u natjecateljskom programu španjolskog festivala TV serija Serilizados Festat te na 27. Ženevskom međunarodnom filmskom festivalu (GIFF), a u prosincu joj slijedi i prikazivanje na belgijskom festivalu Are You Series?

Serija se temelji na istoimenom romanu Roberta Perišića (Sandorf, 2015.), a scenarij potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan. Priča je to o dvojici Zagrepčana koji dolaze u od sviju zaboravljeni gradić s ciljem da ožive odavno propalu tvornicu, kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se već odavno ne proizvodi.

U šest epizoda serija prati Olega (Rene Bitorajac), spretnog poslovnjaka, njegovog introvertiranog bratića Nikolu (Krešimir Mikić), Šeilu (Jovana Stojiljković), mladu kustosicu koja se vraća u svoje rodno mjesto, karizmatičnog inženjera i bivšeg sindikalnog vođu Jandu (Izudin Bajrović), mladog Branoša (Goran Bogdan), radnika koji ima sve atribute novog vođe, te opuštenu, bistru i spretnu konobaricu Lipšu (Tihana Lazović) koja se i u najizazovnijim situacijama dočeka na noge. Uz njih, u seriji glume Stipe Radoja, Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković te brojni drugi.

Serija je tijekom 2020. i 2021. snimana u Zagrebu, Gračacu, Dugoj Resi, Ličkom Osiku, Helsinkiju te Tunisu.
Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, dizajner zvuka Julij Zornik, scenograf Ivo Knezović, a kostimografkinja Selena Orb.

Seriju je za Hrvatsku radioteleviziju producirala zagrebačka Kinorama u partnerstvu sa slovenskom produkcijskom kućom Perfo, srpskom Sense Production i finskom Citizen Jane. Najvećim je dijelom financirana od strane Hrvatske radiotelevizije, a proizvodnju je podržala i Kreativna Europa. Prava su unaprijed osigurali slovenski Voyo i Radiotelevizija Srbije. Razvoj su podržali Kreativna Europa i HAVC koji je podršku dao i kroz program poticaja, a projekt je u fazi razvoja bio predstavljen na međunarodnim sajmovima Cinelink Drama u Sarajevu i Series Mania u Parizu.

(vijest prenesena sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 2 sata

Župan Dekanić primio vinkovačkog MMA borca Maria Žgelu

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić danas je u maloj županijskoj vijećnici primio vinkovačkog MMA borca iz kluba Valens Maria Žgelu i...

Vijestiprije 2 sata

7 umjetnika sudjelovalo na ovogodišnjoj 26. likovnoj radionici Dječjeg doma Sv. Ana

„Ljubav je to s kojom se čovjek rodi, a ono što se dogodi na samoj radionici stvar je izazova i...

Aktualnoprije 3 sata

U Hrvatskoj zaražena nova 4751 osoba, 54 umrle

Koronavirus je u Hrvatskoj potvrđen kod nove 4751 osobe, a 54 zaražene su umrle u protekla 24 sata, priopćio je...

Aktualnoprije 3 sata

Jurio autocestom 239 km/h

Policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci su u ponedjeljak, oko 22 sata na autocesti Zagreb-Lipovac, kod čvora Spačva, zatekli vozača...

Aktualnoprije 4 sata

Na koronavirus u županiji pozitivno 126 osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 126 novih  pozitivnih osoba  na COVID-19...

Vijestiprije 7 sati

Šumoborci u mjesec dana posadili 15 000 sadnica diljem Hrvatske

Tisuću volontera nazvanih Šumoborci posadili su u posljednjih mjesec dana više od 15.000 sadnica diljem Hrvatske kao odgovor na klimatske...

Aktualnoprije 7 sati

Osposobljavanje iz civilne zaštite za čelnike općina, gradova i županija

Ravnateljstvo civilne zaštite jučer je u Osijeku provelo osposobljavanje novoizabranih čelnika s područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. Pozdravljajući polaznike...

Kulturaprije 18 sati

Vinkovci obilježavaju 200. obljetnicu rođenja Josipa Runjanina, jednog od najvećih velikana našega grada

Liku i djelu Josipa Runjanina bila je posvećena današnja Svečana akademija održana u Gradskom kazalištu Joza Ivakić. Povod je bio...

Najčitanije