13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Green Book najbolji film

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Niti sinoćnja, 91. po redu dodjela Oscara nije prošla bez uobičajenog blještavila i glamura, iako, prva je to ceremonija u 30 godina u kojoj nije bilo voditelja, odnosno na sceni su se izmjenjivali pjevači i prezenteri.

Pobjednik večeri je film “Roma”, iako nije dobio Oscara za najbolji film, međutim autor Alfonso Cuaróna najbolji je redatelj, a uzeo je nagradu i za najbolji strani film i najbolju fotografiju.

S ovogodišnje dodijele valja spomenuti i još jedan gubitak od strane Glenn Close, koja je po sedmi je put izgubila Oscara, ovaj puta za dramu “The Wife”. No, usprkos njezinoj odličnoj glumi, Close se nije popela na pozornicu već je to učinila britanska glumica Olivia Coleman za film “The Favorite” gdje glumi kraljicu Anne. U kategoriji najboljih sporednih glumica dobitnica je Regina King za film “If Beale Street Could Talk”, redatelja Barryja Jenkinsa.

Za najbolju mušku ulogu nagradu je dobio Rami Malek za ulogu u filmu “Bohemian Rhapsody”, ostvarenja obožavanog od publike, a omraženog od kritike, koji je pobijedio Mortensena, Christiana Balea, Bradleyja Coopera i Willem Dafoea, sve odreda velikane filmske industrije.

Oskara za najbolji film odnio je Farrellyjev “Green Book” time pobijedivši Romu. Film BlackKklansman Spike Leeja, odličnog ostvarenja redatelja koji je već godinama nepravedno i nepotrebno ignoriran od strane Hollywooda, dobio je nagradu za najbolji adaptirani scenarij. Dobitnik Oscara Green Book nije dobio previše pohvala, te mnogi kritičari otvoreno pišu kako je ovo najgori i najbezvezniji film koji je ponio ovu titulu u jako mnogo godina.

Black Panther dobio je Oscare u tehničkim kategorijama, najbolji dizajn kostima, produkcijski dizajn, te najbolja glazba. Za najbolje vizualne efekte nagradu je dobio “First Man”, film o Neilu Armstrongu.

Jedan od najvećih gubitnika je četvrta po redu prerada filmskog klasika “A Star Is Born” u režiji Bradleyja Coopera, koji je nagradu dobio tek za najbolju pjesmu, odnosno “Shallow”, koju su Cooper i Lady Gaga zajedno otpjevali na pozornici.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno