FOTO: D. Vlahović/ MORH

Pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse, Roman Mikulić, predvodio je izaslanstvo koje je 24. lipnja 2020. godine u Đakovu predstavnicima tvrtke HEMCO d.o.o. uručilo certifikat AQAP (Allied Quality Assurance Publications). Certifikat se zaslužuje uspješnom implementacijom NATO-ove AQAP norme za osiguranje kvalitete.

Certifikacijsko tijelo Službe za prijam i kontrolu kvalitete Ministarstva obrane RH prethodno je provelo niz konzultacija s članovima uprave tvrtke HEMCO d.o.o., pregled dokumentacije i procesa koji se provode u tvrtci, savjetovanja i drugo, a samom uručivanju certifikata prethodio je i certifikacijski audit od 10. lipnja 2020. godine te utvrđivanje sukladnosti kojim su stvoreni uvjeti za izdavanje certifikata. Zahvaljujući provedenim navedenim radnjama uspješno je okončan proces implementacije zahtjeva za kvalitetom, sukladno normi AQAP 2110 (NATO-ovi zahtjevi za kvalitetom u projektiranju, razvoju i proizvodnji) u sustav upravljanja kvalitetom tvrtke HEMCO d.o.o.

Tom prigodom pomoćnik ministra Roman Mikulić rekao je kako su svi proizvodi hrvatskih tvrtki koje opremaju Hrvatsku vojsku svjetske kvalitete. “MORH i Hrvatska vojska čvrsto stoje iza hrvatske obrambene industrije jer smatramo da je naša vojska jaka koliko je jaka i naša obrambena industrija. Certifikat AQAP znači da tvrtka HEMCO d.o.o. ulazi u NATO-ovu obitelj i nadamo se da će u budućnosti opremati i vojske naših saveznika”.

HEMCO d.o.o. je peta hrvatska tvrtka koja je stekla NATO-ov certifikat AQAP za sustav upravljanja kvalitetom

Direktor HEMCO-a d.o.o., Slobodan Mihalj istaknuo je da je ovaj certifikat vrlo značajan korak u daljnjem razvoju tvrtke, a naročito za sudjelovanje na međunarodnim natječajima i plasman proizvoda na inozemnim tržištima. Pohvalivši izvrsnu suradnju s MORH-om, Mihalj je dodao da su Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska partner s kojim HEMCO d.o.o. uspješno surađuje od osnutka tvrtke.

Tvrtka HEMCO d.o.o. Đakovo posluje već 2godina te zapošljava više od 150 radnika. U svom pogonu u Đakovu proizvode opremu za potrebe MORH-a (borbena odora, kombinezoni za zrakoplovce i posade tenkova, službene odore te zaštitna radna odjeća i oprema) kao i veliku paletu proizvoda za civilno tržište. Uz MORH, zaštitnom radnom odjećom i opremom opskrbljuju i MUP, Carinsku upravu, vatrogasnu zajednicu, Hrvatske šume, Hrvatske željeznice te tvrtke poput INA-e i MOL-a.

HEMCO d.o.o. je peta hrvatska tvrtka koja je stekla NATO-ov certifikat AQAP za sustav upravljanja kvalitetom. U postupku implementacije u ovom trenutku su još tri tvrtke, a u nekoliko drugih MORH je održao odgovarajuće prezentacije te se čekaju njihove daljnje odluke o implementaciji. Sam postupak pokretanja certifikacijskog procesa u Hrvatskoj započinje uspostavom kontakta zainteresirane strane s certifikacijskim tijelom MORH-a, odnosno nadležnom Službom unutar Uprave za materijalne resurse MORH-a.

NATO-ovim sustavom certifikacije MORH dobiva najbolje proizvode i usluge, a tvrtke snažan argument za nastupe na međunarodnim tržištima.