Najava reguliranja plaćanja doprinosa članova uprave u sklopu paketa zakona u nadležnosti Ministarstva financija izazvala je burne reakcije javnosti. U prostorijama HGK održana je stoga rasprava o navedenoj poreznoj reformi. Na predstavljanju smjernica porezne reforme gospodarstvenicima i predstavnicima HGK, ministar financija Zdravko Marić priznao je kako je rješenje daleko od najboljeg, ali da se očekuju konkretni prijedlozi samih gospodarstvenika.

Luka Burilović, predsjednik HGK, predložio je dizanje koeficijenta samo za tvrtke koje ostvaruju prihode iznad određenog iznosa te da se iz mjere izuzmu nove tvrtke do određene godine postojanja. Prema istraživanjima HGK porezi su područje koje bilježi najveći napredak u poboljšanju poslovne klime, a pozitivne gospodarske trendove mora se nastaviti jačati, prije svega daljnjim pojednostavljenjem poreznoga sustava. Iz HGK poručuju da svake izmjene poreznoga sustava moraju biti održive te uzeti u obzir rashodovnu stranu i ostale sustave poput mirovinskog ili zdravstva.

Na sastanku se osvrnulo na povećanje porezne osnovice za primjenu porezne stope od 24%, smanjivanju pritiska na iznadprosječne plaće, zadržavanje radnika više dodane vrijednosti te prebacivanje svježeg mesa i ribe u sniženu stopu od 13%. Potonjom mjerom trebalo bi se povećati konkurentnost domaćih tvrtki u odnosu na uvozne proizvode. Gospodarstvenici iz svih sektora pozvali su na smanjenje PDV-a te olakšice na reinvestiranu dobit. Ministar Marić napomenuo je kako je reforma rađena s najboljom namjerom da se rastereti gospodarstvo te je predstavio podatke prema kojima ovaj porezni pritisak na rad u Hrvatskoj nije toliko velik kakvim se predstavlja. Također, demonstrirao je kako je porezni klin na ispodprosječne plaće najmanji u usporedbi sa zemljama EU 10. Hrvatska se, međutim, nalazi pri samom vrhu po oporezivanju iznadprosječnih plaća.

Marić je istaknuo doprinos Ministarstva financija gospodarstvu od preko 6.3 milijarde kuna poreznog rasterećenja u tri kruga porezne reforme, ali da to ne može biti rješenje ekonomskih problema u zemlji. U poreznoj reformi smanjene su stope PDV-a za isporuku električne energije i odvoz smeće, a u skorijoj budućnosti obuhvatit će i spomenuto smanjenje stope PDV-a za svježe voće, meso i ribu.