U sklopu projekta “Nije važno da si bolji od drugog, nego jučerašnjeg sebe” kojeg sufinancira Središnji državni ured za sport u organizaciji Judo kluba Vinkovci održati će se Međunarodni judo turnir” Higl Open 2019.” na kojem se očekuje sudjelovanje 500 natjecatelja iz 12 država.

Tim povodom u prostorijema ZŠUGV- a održana je konferencija za medije na kojoj je bilo govora o samom projektu te o Međunarodnom turniru koji se 15. godinu održava u spomen na Željka Higla, a od ove godine po prvi puta nosi naziv Međunarodni judo turnir “Higl open”.

Naziv projekta “Nije važno da si bolji od drugog, nego jučerašnjeg sebe” dolazi od izreke Jigoro Kana, osnivača juda koji je znao da za zdrav psihosocijalni razvoj nije važna pobjeda nego ustrajnost i postupno napredovanje, rekao je Stipan Dolić, voditelj projekta i trener u JK Vinkovci.

“U okviru aktivnosti projekta je promocija juda, obuka učenika osnovnih škola, kao i obuka mladih s poteškoćama u razvoju. Projektom želimo promovirati Grad Vinkovce i kao turističku destinaciju za sudionke natjecanja.”, rekao je Dolić. Na ovogodišnjem turniru očekuje se nastup oko 500 natjecatelja iz dvanaest država: Italije, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Nizozemska, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske, Ukrajine, Češke, Bugarske i Hrvatske. “Jedan od ciljeva projekta u sklopu kojega se održava i ovaj turnir je omasovljenje i unapređenje statusa judo sporta u VSŽ.”, zaključio je Dolić.

Konferenciji za medije nazočili su i predstavnici partnera u ovom projektu, Andrea Vinković, pročelnica UO društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca, Mirko Mečić ispred Zajednice športskih udruga grada Vinkovaca, Dražen Pernar u ime Županijskog saveza športova VSŽ te Martina Matković, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Vinkovaca. Svi oni istaknuli su potporu samom projektu te održavanju turnira kojim se želi popularizirati judo sport na našem području.

“Grad Vinkovci dao je punu potporu organizaciji ovog turnira. S jedne strane što JK Vinkovci kvalitetno radi tijekom cijele godine i polučuje jako dobre rezultate, a s druge strane je izuzetno značajno što je ovaj turnir sastavni dio jednog kvalitetnog projekta što je prepoznao i Ured za šport te ovaj program i financira. Riječ je o turniru koji je oduvijek organiziran na jednoj visokoj razini i stoga nije ni čudo da svake godine broji sve više natjecatelja.”, rekla je Andrea Vinković.

Trenerica u Judo klubu Vinkovci Tatjana Lovrić Jovanović istaknula je kako svi u klubu, a pogotovo mladi natjecatelji s velikim nestrpljenjem iščekuju ovo natjecanje. “Pomalo smo iznenađeni brojem sudionika, ali i sretni smo što nam ove godine dolazi 500 natjecatelja. Na turniru će nastupiti svi članovi JK Vinkovci. Spremni smo za “Higl open” i nadamo se medaljama.”, zaključila je Tatjana.