Izvršni odbor Hrvatskog liječničkog zbora, prenosi Hina, odlučio je dodijeliti odličja i medalje “Ladislav Rakovac” liječnicima članovima Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske za osobite zasluge u sprečavanju širenja zaraze koronavirusa.
Odličjem i medaljom “Ladislav Rakovac” odlikuju se ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.
“Članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvažene kolegice i kolege zaslužili su visoko priznanje Hrvatskog liječničkog zbora za osobite zasluge u sprečavanju širenja zaraze COVID-19 i očuvanju zdravlja naroda, te postignute posebne rezultate u razvoju zdravstvene zaštite u Hrvatskoj”, stoji u priopćenju HLZ-a.
Javna priznanja i odličja HLZ-a društvena su priznanja što ih HLZ dodjeljuje zbog osobitog doprinosa za HLZ kao i za Hrvatsku, posebno u razvoju zdravstva i medicine u organizacijskom, stručnom i znanstvenom pogledu, prenosi Hina.
Ladislav Rakovac, (Varaždin, 1847. – Zagreb, 1906.), završio je u Beču studij medicine i specijalizaciju iz interne medicine kao prvi hrvatski internist. Od 1874. do 1880. vodio je interni odjel Bolnice milosrdne braće u Zagrebu. Potom je do 1892. djelovao kao tajnik Zdravstvenog odjela Zemaljske vlade te je zaslužan za mnoge zdravstvene zakone i uredbe za unaprjeđenje javnoga zdravstva u Hrvatskoj. Kao predsjednik Zbora liječnika Hrvatske (1880.-1882., 1893.-1906.), doveo je to društvo na visoku znanstvenu i organizacijsku razinu, pa je njemu u spomen ustanovljeno odličje “Ladislav Rakovac”.