Mlađi to neće znati, ali oni malo stariji dobro se sjećaju vinkovačkog Malog kina, kako su svi zvali nekadašnje Narodno kino na uglu Zvonimirove i Ulice Jurja Dalmatinca. Baš kao i Veliko kino, koje se službeno zvalo Crvena zvijezda, i Malo kino stradalo je u granatiranju tijekom Domovinskoga rata.

Foto: Facebook – Moje rodno mjesto Vinkovci
Zgrada je izgorjela, kasnije su ruševine uklonjene, a na uglu dviju ulica ostao je prazan prostor godinama neuređen i neiskorišten osim što je ponekima služio za parkiranje.
Međutim, uz radove na uređenju staze u Ulici Jurja Dalmatinca, koji su u tijeku već tjedan, dva, krajem ovoga tjedna, počeli su i radovi na uređenju ugla na kojemu su nakon rata ostali samo temelji Malog kina.
Tako je u nastanku još jedan mali gradski trg, ali trg koji ima svoju priču i poruku. Bit će to, ističu u Gradskoj upravi, javni zeleni prostor za predah, ali i za sjećanje jer se idejno rješnje uređenja trga temelji upravo na očuvanju Malog kina u memoriji grada.
Stoga je projektom predviđeno opločenje tamnim i svijetlim betonskim pločama koje simboliziraju nekadašnje stolice kina, ali i kvadrate na hrvatskom grbu. Podna površina podijeljena je na tri osnovna dijela: istočni dio, gdje se nekada nalazio ulazni prostor kina, središnji dio, gdje su nekada bili redovi kino-sjedalica i zapadni dio, gdje je nekada bilo kino – platno. Urbana oprema koja će biti postavljena na novom trgu bit će vrlo jednostavna i u skladu s osnovnim geometrijskim likom – kvadratom. Hortikulturni radovi, koji predviđaju i zeleni pojas prema stazi i cesti bit će obavljeni najesen.