Zbog krize nastale izbijanjem i širenjem afričke svinjske kuge u okruženju, a s ciljem žurne edukacije i osposobljavanja što većeg broja stručnjaka iz područja veterinarstva i lovstva, a za provedbu mjera sprječavanja širenja i iskorjenjivanja bolesti, u Zagrebu se od 12. do 14. studenoga održava radionica na temu “Afrička svinjska kuga-nadziranje i menadžment u lovištu”. 
Radi se o izvanrednoj radionici organiziranoj na zahtjev Europske komisije i to Opće uprave za zdravlje i sigurnost hrane, te Izvršne agencije za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu. Sudionici radionice predstavnici su 13 zemalja izravno ugroženih od unosa ili zahvaćenih ASK s područja Albanije, BIH, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije.
Na radionici kao posebni promatrači po prvi puta sudjeluju i visoki predstavnici Sektora G3 za Službene kontrole i iskorjenjivanje bolesti životinja. Na trodnevnoj radionici, prvi dan govorilo se o virusu ASK, kliničkim znakovima bolesti u domaćih i divljih svinja te načinima ranog otkrića i prenošenja, nadzora i faktorima rizika. Posebna pažnja posvetila se metodama lova, provedbi biosigurnonih mjera u lovištima i važnosti lovaca u prevenciji ove bolesti.
Danas su na redu teme vezane uz važnost registracije svinja na farmama i razini biosigurnosti na farmama, te načinima na koje pojedine države planiraju i provode službene kontrole.
Treći dan konferencije, 14. studenog svaka će zemlja prezentirati svoje strateške pristupe kada je riječ o povezivanju veterinarskih usluga, svinjogojstva i lovstva. Podsjetimo, nakon izbijanja ove bolesti u Srbiji, naša je županija najugroženija i sve odgovorne službe konstantno su u pripravnosti ukoliko se bilo kakva sumnja pojavi.