Državni zavod za statistiku objavio je danas procjenu prema kojem je hrvatsko gospodarstvo na godišnjoj razini, u prvom tromjesečju ove godine palo za 0,7%, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je najmanji pad od početka koronakrize i pokazuje da je gospodarstvo na dobrom putu prema oporavku. Tome pogoduje i činjenica je da je BDP u prvom tromjesečju porastao 5,8% na kvartalnoj razini.

Četvrto je to tromjesečje „u padu” na godišnjoj razini, ali sa znatno manjom stopom nego u prethodnom razdoblju, kada je pad iznosio čak 7,2%. Iako se radi o dobrim vijestima, očekivali su se i bolji rezultati. Od šest analitičara, koji su sudjelovali u anketi HINE, njih troje očekivalo je rast BDP-a između 0,7 i 4%, dvoje je smatralo da je Hrvatska stagnirala dok je jedan smatrao kako će pad BDP-a iznositi 6%. Usprkos njihovim predviđanjima, može se zaključiti da je gospodarstvo na putu oporavka, nakon što je prošle godine zbog posljedica pandemije ono palo rekordnih 8,4%. Pad gospodarstva u prvom tromjesečju posljedica je daljnje slabosti osobne potrošnje, najveće sastavnice BDP-a, prenosi Večernji list.Izvoz roba i usluga pao je za nešto manje od 1% na godišnjoj razini, izvoz roba porastao 8,3%, dok je izvoz usluga potonuo 18,6%. Uvoz roba i usluga smanjen je istodobno za 2,1% na godišnjoj razini, pri čemu je uvoz roba porastao za 1%, dok je uvoz usluga pao 19,7%. No, u prethodnom kvartalu bruto investicije u fiksni kapital porasle su za 4,2%, dok su u promatranom tromjesečju porasle za 0,4% više.

Hrvatsko je gospodarstvo, u odnosu na prosjek Europske unije, zabilježilo bolje rezultate. Naime, prema podacima Eurostata, sezonski prilagođeni BDP EU pao je u prvom tromjesečju 1,7% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je u odnosu na prethodni kvartal skliznuo 0,4%.