Povodom Svjetskog dana multiple skleroze koji je u svijetu obilježen jučer, 30. svibnja, udruga MS tim Hrvatska pozvala je građane diljem Hrvatske da hodaju za oboljele od ove kronične neurološke bolesti. Za sve one koji to ne mogu, u akciji “Hrvatska broji korake” prehodali smo 14.024,579 koraka.

Multipla skleroza kronična je upalna bolest središnjeg živčanog sustava i u Hrvatskoj od nje boluje oko sedam tisuća osoba, a u svijetu oko 25 tisuća. Većinom se pojavljuje u mlađih osoba između 20. i 50. godine života i uzrok bolesti nije poznat. Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca. Ova bolest može se manifestirati simptomima koji u posve zdravih osoba ne upućuju ni na kakvu bolest, poput umora, zamagljenog vida, trnaca, vrtoglavice i slično. Tijek bolesti je nepredvidiv, oboljeli nerijetko imaju poteškoća s kretanjem, a bolest u kratkom roku može dovesti i do invaliditeta.

Iz tog razloga se na Svjetski dan multiple skleroze tradicionalno održava MS walk na Bundeku gdje se okupi veliki broj oboljelih koji simboličnim hodom oko jezera Bundek upozoravaju na brojne probleme s kojima se susreću oboljeli. Međutim, zbog epidemije uzrokovane koronavirusom, udruga MS tim Hrvatska ovaj je dan odlučila obilježiti na jedan drugačiji način te je pozvala cijelu Hrvatsku da se poveže kroz korake.

“Pozivamo sve da hodaju u svojim dvorištima, parkovima, oko svojim zgrada ili u stanovima i kućama. Mjerite svoje korake i dodajte ih u naš brojač koji će biti na web stranicama udruge i pokušajmo skupiti najveći broj koraka za oboljele od multiple skleroze. Na ovaj dan 30. svibnja na Svjetski dan multiple skleroze neka se svaki korak broji. Hrvatska će na ovaj dan brojati korake za oboljele od multiple skleroze“, pozvali su iz udruge.  Brojač koraka bio je javno dostupan, a građani su slike i snimke koraka dijelili na društvenim mrežama uz #MStimHodamZaOneKojiNeMOGU #MSwalk2020 #SvakiKorakSeBroji.

Pod motom „Hodajmo za one koji ne mogu“ Hrvatska je u subotu prehodala 14.024,579 koraka. 11.260,814 koraka Hrvatska je napravila ovog vikenda povodom Svjetskog dana multiple skleroze MS walk 2020 te čak 2.763,765 koraka u akciji „Svaki korak se broji MS walk on Camino“ kada je održana prva akcija. Ova brojka pokazatelj je kako Hrvatska uistinu podržava oboljele od multiple skleroze.

Hodali su svi, mladi, stari, policajci, vojnici, nastavnici, odgojitelji, a što je najvažnije i brojni oboljeli od multiple skleroze. Inicijativu su podržale i brojne poznate osobe poput Indire, Luke Nižetića i Sandija Cenova koji su cijelu Hrvatsku pozvali na podršku i razvijanje svijesti o ovoj bolesti s tisuću lica.