Kontaktirajte nas

Film

Hrvatski filmovi Animafesta 2020: Moderni i duhoviti zapleti, found footage i klasici Zagrebačke škole

Objavljeno

-

Foto: Animafest promo
Uz četiri rada iz najprestižnijeg Velikog natjecanja kratkometražnog filma (ArkaUmorstvo u katedraliThe Closing Door i Toomas ispod doline divljih vukova) te dva iz također međunarodnog Natjecanja studentskog filma (I’m Not Feeling Very Well Sunčane Brkulj i Cockpera Kate Gugić), 30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020 prikazat će još 13 novih djela domaće animacije u Natjecanju hrvatskog filma, jedan u Natjecanju filmova za djecu (Grmljaaav produktivne Ivane Guljašević Kuman), dva u Obiteljskom programu (Spavač i Prvo su došli… grupa autora), kao i hrvatsku premijeru dugometražnog filma Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa Dalibora Barića. Prava poslastica za “klasičare” velika je retrospektiva Pavla Štaltera, kako njegovih samostalnih djela, tako i onih koje je ostvario s drugim autorima Škole. Radujemo se stoga novom gledanju PetogMaske crvene smrtiSedam plamenčićaUsisača (iz serije Ptica i crvek), Kuće br. 42Posljednje stanicu i recentnijeg Wiener Bluta.
Zahvaljujući Natjecanju hrvatskog filma Animafest Zagreb 2020 najreprezentativnija je demonstracija aktualnog stanja domaće animacije u svjetskom kontekstu. Ovdje brojnošću prednjače filmovi nastali u produkciji Akademije likovnih umjetnosti iz koje (u koprodukciji sa Zagreb filmom) dolazi i Cockpera, humoristična animirana opera nadahnuta Ezopovom basnom. Kata Gugić realizirala je persiflažu opernih konvencija uz komentar pijetlovsko-ljudske taštine i mnogoznačnosti riječi cockI’m Not Feeling Very Well Sunčane Brkulj, odabran i u konkurenciju diplomskih filmova festivala u Annecyju, s druge je strane pomalo makabričan, heavy-metal prikaz raspjevanih pticolikih kostura koji u tehnici cut-outa pruža tračak psihodelije pri praćenju riffova istoimene pjesme domaćeg benda Crawander te je svakako jedan od „najenergičnijih“ filmova ovogodišnjeg festivala. Humorni pastelni SF Kap koja je prelila čašu Stelle Hartman naslanja se, pak, na njezinu prethodnu uspješnicu originalnim senzibilitetom za boje i geg te promišljanjem osobnog prostora i svakodnevnih predmeta, no riječ je o razrađenijem djelu u kojemu gadgeti jednog metropolitanskog stana odbijaju poslušnost. Na sliku svoju Jakova Piplice zanatski je umješno ostvaren meditativno-filozofski film koji se može čitati kao religijska alegorija, promišljanje odnosa s ocem ili otvoreno metafizičko djelo, dok je Cleithro Morane Bunić vrijedan predstavnik lutka-filma u ovom natjecanju. Taksimetar i osrednje psihoze Mihaele Erceg priča je o anksioznom studentu kojega namagarči taksist, a ilustrira i autoričinu sklonost apsurdu i uporabi flomastera neobičnih boja.
Osim Arke, iz produkcije Kreativnog sindikata, ali i Zagreb filma dolaze i Događaji koje treba zaboraviti Marka Tadića, daljnja razrada dijela istoimene instalacije predstavljene na Venecijanskom bijenalu. Stop-animirani, 16-milimetarski film temeljen je na „nađenim i prerađenim“ fotografijama u koje se intervenira crtežom i slikom. Djelo pritom svjedoči o trajnim interesima jednog od najvažnijih hrvatskih likovnih umjetnika srednje generacije za modernističko nasljeđe i reinterpretacije povijesti. Zagreb film predstavlja i Iris Lucije Bužančić, skicozni i metamorfni crtani „portret“ inspiriran osuvremenjenim mitom o Narcisu koji uz sugestiju malo vodene boje donosi pregled života i jednoga dana djevojke koja sebe imaginira u filmskim zapletima. Uloga Darka Bakliže iz iste produkcije eksperimentalni je film ostvaren tehnikom piksilacije te glumom Lucije Barišić i Nataše Zlatović koji s naglaskom na tijelo promišlja tvorbu i granice identiteta pri glumačkom zanatu. Zagreb film supotpisuje i bosanskohercegovačko-hrvatski film Prirodni odabir Alete Rajič (prikazan i u programu Annecyja „Perspectives“), klasično crtanu studiju melankolije i samoće ambijentiranu u urbanu svakodnevicu kojom se kreće žena-srna. Lavirajući između ljudske i životinjske prirode, otuđujućeg posla statičnog izloška Prirodoslovnog muzeja, kućanskih poslova, ispraznog slobodnog vremena i uznemirujućih snova, ona osjeća potrebu u život unijeti malo iskošene perspektive i naposljetku posegnuti za slobodom.
Adriatic Animation u suradnji s portugalskim BAP Studiom donosi nam ispovjedni animirani dokumentarac transrodne tematike Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke – svjedočenje Matie Anne Pleše koje poetskim ilustracijama obogaćuje Hana Tintor. Film nije fokusiran toliko na sam čin prijelaza, koliko na intimni svijet protagonistice i potragu za ženskim rodnim i spolnim identitetom. Hrvatsko-srpski film Florigami Ive Ćirić grube zakone prirode premješta iz životinjskog u biljni svijet, uspijevajući pritom biti napet poput kakva trilera. Vrijedan žanrovski prilog Natjecanju hrvatskog filma nudi i Soba Hrvoja Wächtera, horor iz prvog lica koji gledatelja zatvara u sobu uklete kuće i smješta u tijelo ustrašene djevojke koju spopada čudovište. Spektakularan prinos kompjuterske animacije Pet Planet Ratimira Rakuljića izgrađen je, pak, na SF pretpostavci o planetu-igrački – modelu koji pod kupolom rekreira čitavu povijest civilizacije, sve do neizbježnog nuklearnog kraja. Naposljetku, hrvatsko-švedske Tablete za alergiju rukom su crtana, fiktivna animirana reklama s djevojčicom punom ljubavi za slatku crnu macu.
Do sada najambiciozniji projekt Dalibora Barića, prvaka domaćeg found footagea na granici eksperimentalnog i animiranog filma, dugometražni je, filozofsko-revolucionarni, animirano-igrani i kolažno-rotoskopski noir foto-krimić Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa. Animafestova publika moći će ga premijerno vidjeti u četvrtak 1. listopada u velikoj dvorani Kina SC (22 sata). U svome najnovijem radu, koji je prikazan i u natjecateljskom programu Annecyja, Barić još snažnije priziva ready-made sa snažnim uplivima pop-kulture, ali zadržava čvršću pripovjednu liniju negoli smo od njega navikli te SF ostavlja tek u nagovještaju.
Posjetitelji Animafesta 2020 također će moći uživati u tradicionalnoj retrospektivi Zagrebačke škole crtanog filma u izboru Borivoja Dovnikovića – Borde koji je stigao do 1972. godine i klasika kao što su Tup-tupKonjKišobran i epizode Profesora Baltazara.
30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020. održava se od 28. rujna do 3. listopada u Kinu SC, Teatru &TD i Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini više od 300 filmova, a uz prestižna natjecanja tu su i panoramski programfokus na kinematografiju Mađarske, s posebnim osvrtom na redateljice nove generacije, program Majstori animacije s retrospektivama Georgesa SchwizgebelaPavla Štaltera i hrvatskih klasika iz 1972., proslava 60. godišnjice ASIFA-e i festivala u Annecyju, s izborom nagrađenih filmova iz njegove bogate povijesti te „ponoćnim“ programom WTF koji promiče različitost, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VII i masterclassovima, trostruki izložbeni program te bogat program za djecu i mlade, kao i Animafest u Vašem kvartu. Zbog epidemioloških mjera i zaštite mlade publike, Animafest ove godine osigurava online praćenje Natjecanja filmova za djecu u školama i vrtićima.

Film

Film “Murina” najbolji na festivalu u Hamptonsu

Objavljeno

-

Napisao/la

    25 pregleda

Foto: Hamptons International Film Festival press

Film “Murina” redateljice Antonete Alamat Kusijanović proglašen je najboljim u kategoriji dugometražnog igranog filma na netom završenom Međunarodnom filmskom festivalu Hamptons u SAD-u.

Najznačajniji je to festivalski uspjeh Murine nakon ljetošnje nagrade za najbolji debitantski film na filmskom festivalu u Cannesu. Pobjednici su objavljeni na svečanoj ceremoniji u East Hamptonu, a na 29. izdanju festivala, koje se održalo od 7. do 13. listopada, prikazao se 61 film iz 34 zemlje, a 53 posto filmova režirale su žene.

“Hamptons nas je divno primio i ova nagrada mi je jedna od najvažnijih. Osjetila sam iskrenu podršku, o filmu su raspravljali slojevito, prisno, iako smo bili daleko od Mediterana, Murina je bila shvaćena. Bila sam počašćena jer su nagradili naš film i skrenuli pažnju na hrvatsku kinematografiju. Osim Murine, nagradili su i sljedeći projekt kojeg razvijam s 80 000 dolara ‘in kind service’, takvu podršku očekivala sam samo doma”, izjavila je redateljica Antoneta Alamat Kusijanović.

“Nakon Toronta u kojem je Murina imala sjevernoameričku premijeru, nagrada u Hamptonsu je izuzetno bitna za američku distribuciju filma i svakako će donijeti puno pozornosti na tom zahtjevnom tržištu. Hamptons je vrlo značajan festival u SAD-u i obično se po njegovoj selekciji i nagradama rade rana predviđanja nominacija za nagradu Oscar, te zbog toga uživa veliku pozornost članova Američke filmske akademije. Čestitam Antoneti i cijeloj ekipi Murine na još jednom uspjehu”, izjavio je producent filma Danijel Pek (Antitalent).

Film Murina je dosad prikazan na brojnim važnim festivalima, među ostalima na Sarajevo Film Festivalu te Toronto Film Festivalu. U Hrvatskoj je premijerno prikazan prošlog ljeta na Pulskom filmskom festivalu gdje je redateljica nagrađena Brezom kao najbolja debitantica, glumica Danica Ćurčić Zlatnom arenom za najbolju sporednu žensku ulogu, a pulska publika proglasila je Murinu najboljim filmom festivala i nagradila ga Zlatnim vratima Pule.

U hrvatskim kinima Murina igra već sedmi tjedan, a dosad ju je pogledalo više od 10 tisuća gledatelja. Trenutačno se može pogledati još u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Šibeniku.

Murina je snimana na Hvaru, Kornatima i Kalamoti. Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij supotpisuje Frank Graziano, fotografiju Hélène Louvart (AFC), montažu Vladimir Gojun, zvuk Julij Zornik, glazbu Evgueni Galperine i Sacha Galperine, kostimografiju Amela Bakšić, a scenografiju Ivan Veljača. Uloge u filmu ostvarili su Gracija Filipović kao Julija, Leon Lučev kao Ante, novozelandski glumac Cliff Curtis kao Javier te Danica Ćurčić kao Nela. Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). Distributer filma za Hrvatsku je tvrtka Antitalent.

(preneseno sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

Preminuo scenarist Ivo Štivičić

Objavljeno

-

Napisao/la

    101 pregleda

Foto: Tomislav Krišto/CROPIX

Majstor televizijskih i filmskih pisanih formi, kako ga je nazvalo povjerenstvo za Nagradu Vladimir Nazor koju je osvojio 2015. godine za životno djelo, Ivo Štivičić, rođen je 13. svibnja 1936. u Rešetarima.

Nakon završene gimnazije u Novoj Gradiški studirao je na Pravnom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na tadašnju zagrebačku televiziju došao je 1958. godine, a od 1992. do 1995. bio je urednik Dramskog programa HTV-a, potom je postao profesor dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti.

Prvu dramu na TV-u, “Balkon”, snimio je već 1959., a uskoro i “Vražji otok”. Njima se proslavio diljem Jugoslavije. Uslijedili su “Vučjak”, “Treći je došao sam”, “Treba zaklati pijetla”, “Mokra koža”, “Mirotvorci”, “Jednog dana ili nešto kasnije”, a 1963. potpisuje i scenarij za dugometražni igrani film “Dvostruki obruč” redatelja Nikole Tanhofera.

Zatim je uslijedilo njegovo najpoznatije djelo, igrana serija “Kuda idu divlje svinje” koju je po njegovom scenariju režirao Ivan Hetrich. Serija je emitirana 1971. godine, a snimljeno je deset epizoda. Radnja serije se odvija u okolici Zagreba od 1941. do 1943. godine i prati dvije suparničke skupine krijumčara koje su odigrali Ljubiša Samardžić, Fabijan Šovagović, Ivo Serdar, Mladen Crnobrnja i drugi.

Štivičić kasnije piše i scenarij za dugometražni igrani film “Horvatov izbor”, prema drami Miroslava Krleže “Vučjak”. Film je u kinima igrao 1985. godine, a režirao ga je Eduard Galić. U njemu su zasjala mnoga, danas velika, glumačka imena poput Mire Furlan, Rade Šerbedžije, Milene Dravić, Fabijana Šovagovića, Mustafe Nadarevića… Film tematizira 1918. godinu, razdoblje koje će u društvenom i političkom smislu biti ključno za povijest ovih prostora, a kojim se Štivičić često bavio.

Štivičić je 2016. godine objavio knjigu Antologijske drame, “Apel” (1965.), “Kokošari” (1968.), “Puška u cik zore (1981.) i Tamburaši (1982.).

Osim Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo u području filmske umjetnosti, Štivičić je za životno djelo, no za svoj televizijski rad, 2000. godine nagrađen i Nagradom Ivan Šibl. 2006. godini primio je i Nagradu grada Zagreba.

(preneseno sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

Kultni “Trainspotting” dobiva TV seriju s Begbiem kao glavnim likom

Objavljeno

-

Napisao/la

    153 pregleda

Foto: Channel Four Films

Nakon što je prije 25 godina snimljen film “Trainspotting” koji je, između ostalih, proslavio Roberta Carlylea u ulozi Francisa Begbiea, portal Deadline javlja kako će se snimati tv serija koja će biti svojevrsni nastavak filma “Trainspotting” u dijelu koji objašnjava što se dogodilo s Begbiem. Serija će se zvati “The Blade Artist” a Carlyle će ponovo glumiti ovaj kultni lik.

“Trainspotting” je film koji se temelji na istoimenoj knjizi koju je Irvine Welsh objavio 1993. godine a isti autor 2016. godine objavio je knjigu “The Blade Artist” na kojoj će se temeljiti ova serija. Radnja knjige “The Blade Artist” odvija se u Edinburghu i u Los Angelesu. Francis Begbie je sada Jim Francis, potpuno nova osoba koji smatra da je našao savršen život. Međutim, vraća se u Škotsku kako bi prisustvovao pogrebu svog sina kojeg je jedva poznavao, a koji je ubijen. Događaji u Škotskoj odvijati će se tako da se može reći kako se Begbie odselio iz Edinburgha ali Edinburgh nije odselio iz Begbiea.

Carlyle je izjavio kako je mogućnost ponovnog rada s Irvineom Welshom te oživljavaje lika Begbiea bio za njega pravi poklon dok je Welsh nadodao “Begbie je Begbie a Robert je dugogodišnji prijatelj i suradnik koji je oživio taj lik”.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 1 sat

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 2 sata

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava...

Aktualnoprije 3 sata

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u...

Aktualnoprije 3 sata

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige....

Aktualnoprije 4 sata

VSŽ sa 64 nove pozitivne osobe

Naša županija bilježi 64 nove pozitivne osobe na COVID-19 potvrđenih PCR testiranjem (16 osoba iz Vinkovaca, po 6 osoba iz...

Aktualnoprije 5 sati

vlč. Brkić: Ponovno otkrijmo radost koju nam donosi Isus Krist!

Nadbiskupovim dekretom u okviru redovitih premještaja, župu sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima je 20. kolovoza preuzeo vlč. Mario Brkić....

Aktualnoprije 5 sati

Mjesec knjige i prije 50 godina s istim ciljem

Mjesec knjige počeo je u petak, a trajat će, kako mu samo ime kaže, do 15. studenog. Geslo ovogodišnjeg idanja...

Aktualnoprije 18 sati

HNK Cibalia Vinkovci – NK Osijek II 1:0

U Vinkovcima je danas odigran susret između HNK Cibalia i NK Osijek, koji je završio pobjedom domaćina 1:0. Jedini gol...

Najčitanije