Foto: Martovski festival press
U raznim sekcijama Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festivala prikazat će se mnoštvo hrvatskih naslova, od kojih jedan ima svjetsku premijeru, a jedan međunarodnu. Festival se odvija u Domu omladine Beograda, od 19. do 25. travnja.
Kako se Martovski festival 2020. godine nije održao zbog pandemije koronavirusa, ove godine organizatori su priredili dvostruko izdanje. U natjecateljskom programu 67. izdanja prikazuje se 54 filma, a za 68. izdanje odabran je 41 naslov. Uz to, gledatelji će imati prilike pogledati i mnoštvo radova iz cijeloga svijeta u revijalnom programu koji obuhvaća domaću, regijsku i svjetsku panoramu.
U međunarodnom natjecateljskom programu kratkog igranog filma 67. Martovskog festivala prikazuju se tri hrvatska naslova: Groblje slonova Filipa MojzešaLieber Augustin Miroslava Terzića i manjinska koprodukcija Potop Kristijana Krajnčana (hrvatska koproducentica je Rea Rajčić, Eclectica). U nacionalnu selekciju kratkog igranog filma uvršten je film “Posljednja slika o ocu” Stefana Đorđevića, nastao u srpsko-hrvatsko-grčkoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Danijel Pek, Antitalent).
Svjetsku premijeru na festivalu, i to u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa 68. izdanja, imat će film Skretanje Jasne Nanut, Čejen Černić i Judite Gamulin. U ovom kratkom omnibusu, tri redateljice različitih generacija režiraju svaka svog ženskog lika, prikazujući različite perspektive automobilske nesreće koja, osim žrtvinog, nepovratno mijenja i njihove živote. Film je za Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu producirala Ana Vidović.
U programu 68. izdanja prikazuje se i srednjometražni dokumentarni film Bugarski san Srđana Šarenca i to u natjecanju dokumentarnog filma preko 50 minuta.
Osim toga, hrvatska produkcija zastupljena je i u popratnom programu dvostrukog izdanja Martovski festivala. U sklopu regijske panorame dugometražni dokumentarni film Nun of Your Business Ivane Marinić Kragić imat će svoju međunarodnu premijeru. U istom programu prikazuju se i dugometražni filmovi “Prvi do srca – Ivo Gregurević” Branka SchmidtaErik Danila Lole Ilića te “Novi val – 40 godina poslije” Nikole Kneževića i Olge Kepčije, te kratkometražni Zarobljeni u stroju Leona Rizmaula.
U regijskoj panorami prikazuje se i izbor animiranih radova nastalih pod okriljem Zagreb filma: Odrasti u malo drvo Noemi RibićColonello Futurista Vladislava KneževićaIris Lucije BužančićJež Bodljikavko Tihonija Brčića te Izvan sebe Stelle Hartman.
Budući da će biti održana dva festivalska izdanja, bit će dodijeljene i dvostruke nagrade. Predsjednik žirija je Želimir Žilnik, a jedan od članova je i hrvatski redatelj Igor Bezinović. Novost ovogodišnjeg Martovski festivala je da se ponovno dodjeljuje Grand Prix za najbolji film u svim kategorijama, a zadržane su pojedinačne nagrade za najbolji film u nacionalnim i međunarodnim natjecateljskim kategorijama.
Uz filmski program, na festivalu se odvijaju i stručni programi te tribine za profesionalce i studente, razgovori s gostima festivala, master classovi i drugi popratni programi.
Martovski festival najstariji je beogradski filmski festival. Od svog prvog izdanja bio je najvažnija, a u nekim periodima i jedina platforma u okviru koje su domaći filmski autori mogli prezentirati publici i stranim kolegama svoje dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratkometražne igrane filmove. Više o festivalu, koji traje od 19. do 25. travnja, možete pronaći na službenoj stranici.
Izvor: HAVC