Kontaktirajte nas

Aktualno

Hrvatski materinski i standardni jezik ugroženi su na više razina

Objavljeno

-

Povodom nedavno obilježenog Međunarodnog dana materinskoga jezika, 21. veljače, o globalnom odnosu prema kulturi i jezicima i o tome kako se danas odnosimo prema materinskome jeziku hrvatskoga naroda i prema hrvatskom standardnom jeziku, pitali smo prof.dr.sc. Ružicu Pšihistal.

Globalizirani i digitalizirani svijet briše različitost kultura i jezika

Već samo obilježavanje Međunarodnoga dana materinskoga jezika, drži prof.dr.sc. Ružica Pšihistal s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, znak je da imamo razloga za zabrinutost jer važnih se stvari obično sjetimo kada nestaju ili im prijeti egzistencijalna opasnost. “Globalizirani i digitalizirani svijet uništava kulturnu raznolikost i briše različitost kultura i jezika. Na to je među ostalima ustrajno upozoravao glasoviti francuski antropolog Cl. Lévi-Strauss, (1908.–2009.) i jasno procijenio da će globalizacija neminovno dovesti do osiromašenja kulturnoga bogatstva koje počiva na raznolikosti. Suvremena istraživanja upozoravaju da polovici od šest tisuća svjetskih jezika prijeti nestanak u idućih nekoliko naraštaja i UNESCO-ova odluka da se posebnim danom obilježi materinski jezik ima upravo zadaću razvijanja svijesti o potrebi čuvanja i njegovanja posebnih jezika koji su za izvorne govornike materinski”, ističe prof. dr.sc. Pšihistal.

Materinski jezik ne možemo birati i u tomu je njegova neprocjenjiva vrijednost

Kada se govori o hrvatskome jeziku, napominje, dobro se prisjetiti da materinski jezik u užem smislu nije hrvatski standardni jezik. “Materinski je jezik prvi jezik koji usvajamo dolaskom na svijet, majčinim mlijekom, jezik kojim imenujemo i spoznajemo svijet, koji će nam otvoriti prozor u sve druge jezike svijeta. Taj jezik, koji je usmeni, ne možemo birati i baš u tomu leži njegova neprocjenjiva vrijednost. Budući da nam je zadan, on je naš najdublji identitetski biljeg, ali svakako nije i jedini jezik kojim se služimo. Kao pripadnici veće jezične zajednice mi obrazovanjem učimo i usvajamo standardni jezik. On nam je važan ne samo zbog ujednačene službene komunikacije nego jer preko njega ostvarujemo zajedništvo. Jezik je jedan od najsnažnijih integrativnih čimbenika zajednice i ljubav prema domovini najčešće se iskazuje upravo kroz ljubav prema jeziku”, ističe prof. dr.sc. Pšihistal.

Danas su ugroženi hrvatski dijalekti i lokalni govori, ali i hrvatski standardni jezik

Ono što je za zaljubljenu osobu oko, to je patriotu jezik“, citira u nastavku irskog politologa Benedicta Andersona prema kojemu se nacija zamišlja putem zajedničkoga jezika, ali nije imaginarna. “Razvoj modernih nacija tijesno je povezan s procesima uključivanja „narodnih“ ili vernakularnih jezika u pisanu kulturu, kao i s njihovom standardizacijom i prihvaćanjem u službenu, posebice u političku i javnu komunikaciju. Sjećamo se znamenita govora Ivana Kukuljevića Sakcinskoga u Hrvatskom saboru 1847. s prijedlogom uvođenja hrvatskoga jezika u javnu i diplomatičku uporabu! Hrvatski je jezik danas institucionalno priznat, u javnoj je i u diplomatičkoj uporabi, ali u stvarnosti je sve ugroženiji i općom jezičnom nekulturom i nedovoljnom brigom hrvatskih institucija i konačno prijetećim demografskim pokazateljima. Nisu dakle ugroženi samo hrvatski dijalekti i lokalni govori kao materinski jezici u užem smislu nego i hrvatski standardni jezik kao materinski jezik hrvatske nacije”, zaključuje prof.dr.sc. Pšihistal.

Aktualno

Svoje imovinske kartice do 31. siječnja mora predati četiri tisuće dužnosnika

Objavljeno

-

Napisao/la

    61 pregleda
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Do kraja siječnja svoje imovinske kartice Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prvi put će podnijeti najmanje 1500 državnih dužnosnika koji dosad to nisu morali činiti niti su bili pod povećalom toga tijela, prenosi Jutarnji.

Uz njih, imovinske kartice mora predati i oko 2400 dosadašnjih državnih dužnosnika koji su ih dosad imali obvezu podnositi samo na početku i isteku mandata. Iznimno, ako je bilo potrebe, učinili bi to i češće, ako bi im se imovinske prilike značajnije promijenile.

Za desetak dana, Povjerenstvu bi trebalo stići ukupno četiri tisuće imovinskih kartica koje se popunjavaju elektroničkim putem. 

Podsjećamo, točno na Božić na snagu je stupio novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa kojim se značajno proširio popis državnih dužnosnika čije će imovinske prilike Povjerenstvo nadzirati. Radi se tu o oko 1200 državnih i lokalnih tijela, državnih tvrtki, komunalnih društava, ustanova, agencija, zaklada, lučkih uprava i drugih tijela.

Iako je do isteka zakonskog roka za popunu imovinskih kratica preostalo samo sedam radnih dana, Jutarnjem su listu iz Povjerenstva rekli kako još nemaju ni imena znatnog dijela novih dužnosnika jer im ih tijela od kojih su ih zatražili još nisu dostavila.

Nastavi čitati

Aktualno

U prometnoj nesreći na istočnoj vinkovačkoj obilaznici poginula jedna osoba

Objavljeno

-

Napisao/la

    1489 pregleda

Jutros oko 7,45 sati na istočnoj vinkovačkoj obilaznici dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Kako izvješćuju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske na mjesto događaja pristupile su sve hitne službe, policija, vinkovački vatrogasci te hitna medicinska pomoć, čija je liječnica utvrdila smrt osobe na mjestu događaja.

Policijski službenici u suradnji s vinkovačkom općinskom državnom odvjetnicom provode očevid, a prema prvim informacijama, u prometnoj nesreći su sudjelovali osobni automobil vinkovačkih registracijskih oznaka i teretni automobil našičkih registracijskih oznaka. Vozač osobnog automobila smrtno je stradao, dok je vozač teretnog automobila prevezen u OŽB Vinkovci.

Nastavi čitati

Aktualno

Josip Mečić: Protiv Crnogoraca se ne smijemo opustiti kako ne bismo stali na minu kao Slovenci koji su ispali od njih

Objavljeno

-

Napisao/la

    162 pregleda
FOTO: Sanjin Strukić

Hrvatska rukometna reprezentacija uspješno je odradila prvi dio Europskog prvenstva, a već u sutra Kauboje očekuje prva utakmica drugog kruga protiv Crne Gore.

Trener Spačve, Josip Mečić, dao nam je svoj osvrt na dosadašnji dio natjecanja.

„Očekivano smo prošli u drugi krug. Kvalitetniji smo bili od Ukrajine i Srbije te smo u startu bili favoriti što je rezultat na kraju i pokazao. U drugom krugu prioritet treba staviti na utakmice protiv Islanda, Crne Gore i Nizozemske jer tu možemo tražiti svoju priliku, a protiv Danaca probati iskoristiti šansu ako netko bude bolestan ili je ozlijeđen”, rekao je Mečić.

Rukometaši su prošli dalje s dvije pobjede i porazom što im nije bilo dovoljno da u daljnji tijek turnira prenesu bodove. U ogledu protiv Srbije smo mogli vidjeti i jednog bivšeg igrača Spačve, a radi se o Danilu Radoviću.

„Meni kao treneru i dopredsjedniku kluba je drago da naš igrač, koji je kod nas bio godinu i pol dana, izbori nastup u bilo kojoj reprezentaciji i da ode na ovakvu smotru. Ponosni smo zbog toga. Kada smo Danila dovodili u Spačvu kao mladog i perspektivnog igrača vidjeli smo u njemu veliki kapacitet i potencijal”, prokomentirao je trener vinkovačkog rukometnog kluba.

Ugodno iznenađenje ovogodišnjeg Eura su Crnogorci i Nizozemci koji su pokazali dobar rukomet te da ih se ne treba podcijeniti.

„Kao što je Sjeverna Makedonija bila otkriće na prošlom prvenstvu, ove godine je to Crna Gora. Ekipa koja isto ima jako puno rukometaša koji igraju u europskim klubovima. Ne treba ih podcijenit, treba imat pristup kao protiv Srbije i Ukrajine. Ne smijemo se opustiti da ne bismo nagazili na minu kao Slovenija koja je ispala od njih. Mislim da smo kvalitetniji i bolji, trebamo dobiti tu utakmicu sutra i onda se okrenuti Islandu i Nizozemskoj gdje treba tražiti priliku za prolaz dalje”, analizirao je Josip Mečić.

Utakmica protiv Crne Gore na rasporedu je sutra s početkom u 15:30, a nakon toga slijedi ogled protiv prvog favorita za osvajanje Europskog prvenstva, Danaca.

O Islandu znamo sve, a za kraj drugog dijela natjecanja ostaju Nizozemci koji su nam i dalje nepoznanica.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 28 minuta

Svaki peti automobil pao na tehničkom pregledu

Protekle godine gotovo 20% vozila nije prošlo tehnički pregled iz prvog puta, što znači da je u prosjeku po neispravnom...

Aktualnoprije 2 sata

Svoje imovinske kartice do 31. siječnja mora predati četiri tisuće dužnosnika

Do kraja siječnja svoje imovinske kartice Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prvi put će podnijeti najmanje 1500 državnih dužnosnika...

Aktualnoprije 3 sata

U prometnoj nesreći na istočnoj vinkovačkoj obilaznici poginula jedna osoba

Jutros oko 7,45 sati na istočnoj vinkovačkoj obilaznici dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Kako...

Kulturaprije 4 sata

Izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji “Šokački cvit 2022.”

Izvršni odbor 55. Šokačkog sijela poziva sve zainteresirane djevojke u dobi od 16 do 25 godina prijaviti se za izbor...

Aktualnoprije 18 sati

Josip Mečić: Protiv Crnogoraca se ne smijemo opustiti kako ne bismo stali na minu kao Slovenci koji su ispali od njih

Hrvatska rukometna reprezentacija uspješno je odradila prvi dio Europskog prvenstva, a već u sutra Kauboje očekuje prva utakmica drugog kruga...

Vijestiprije 19 sati

Ministar Fuchs otkrio hoće li zbog velikog porasta zaraženih sve škole na online nastavu

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs danas je medijima dao izjavu o nastavi u školama, s obzirom na veći broj zaraženih. Otkrio...

Vijestiprije 20 sati

Novo istraživanje: Mononukleoza bi mogla biti jedan od uzročnika multiple skleroze

Infektivna mononukleoza, poznata i kao ‘bolest poljupca’ mogla bi biti odgovorna za razvoj multiple skleroze (MS), smatraju znanstvenici s Harvardskog...

Aktualnoprije 21 sat

Objavljen javni poziv za dodjelu potpora novim poduzetnicima

Riječ je o potporama koju mogu koristiti svi novi poduzetnici koji zapošljavaju minimalno jednu osobu, a dodjeljuju se za troškove...

Najčitanije