13 C
Vinkovci
Petak, 20. svibnja 2022.

HSU poziva umirovljenike da hitno podnesu zahtjev za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

Više od autora

- vl promo-
Zakonskim izmjenama povećan je prag prihoda s kojima je moguće ostvariti dopunsko zdravstveno osiguranje bez plaćanja premije, odnosno na teret državnog proračuna, prenosi Mirovina.hr.

Kako dobar dio umirovljenika, ali i ostalih građana, nije realizirao svoje pravo, Hrvatska stranka umirovljenika ih poziva da to hitno učine. HSU poziva i sve ostale građane, da ostvare pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Mnogi umirovljenici, kao i drugi građani, nisu realizirali svoje pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna. Izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju u studenom prošle godine na inicijativu HSU-a podignut je cenzus. Besplatnu policu može realizirati svatko tko ima prihod do 2.065,60 kuna po članu obitelji, odnosno 2.582 kune za samca.

“Pozivamo sve umirovljenike ako žive sami, a mirovina im je manja od 2.582 kune te ako žive u višečlanom kućanstvu, a mirovina im je manja od 2.065,60 kuna da hitno podnesu zahtjev u najbližem uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za ostvarivanje prava na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državno proračuna, dakle bez plaćanja premije”, apeliraju iz HSU.

Naknada za vrijeme privremene spriječenosti za rad (bolovanje), novčana potpora sukladno Zakonu o rodiljinim i roditeljskim potporama osim jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete, novčana naknada za slučaj nezaposlenosti, stalna pomoć, pomoć za podmirenje troškova stanovanja, doplatak za pomoć i njegu, osobna invalidnina, naknada do zaposlenja, doplatak za djecu, ortopedski doplatak, opskrbnina i obiteljska invalidnina ostvareni prema posebnim propisima.

Koje dokaze o visini prihoda Zavod prikuplja?

o visini mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj

o visini dohotka (podaci od Porezne uprave)

o visini naknade zbog nezaposlenosti

o visini primitaka ostvarenih prema propisima o socijalnoj skrbi

o visini drugih novčanih prava ostvarenih prema propisima o mirovinskom osiguranju, o doplatku za djecu, o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata

Koje dokaze je potrebno pribaviti?

o visini plaće ostvarene kod poslodavca za rad u tuzemstvu i inozemstvu

o visini mirovine ostvarene u inozemstvu

Potrebno je otići u najbliži ured HZZO-a i popuniti ponudu za sklapanje ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju na teret državnog proračuna te slijediti upute stručne osobe iz HZZO-a.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno