Foto: David Bornfriend
U nedjelju navečer se održala svečana dodjela nagrade Zlatni globus koju mnogi smatraju drugom po redu važnosti u filmskom svijetu, odmah iza prestižne nagrade Oscar. Jedan od filmova koji je trijumfirao na dodjeli jest i film MINARI koji je pobijedio u kategoriji najboljeg stranog filma, premda se radi o filmu američke produkcije. “Minari” je dospio u tu kategoriju zbog toga što se kroz većinu filma priča korejski jezik, što nije nimalo čudno s obzirom na temu kojom se bavi – američko-korejskom obitelji koja se iz Kalifornije preseljava u državu Arkansas u potrazi za “američkim snom”. Novo filmsko čudo “Minari” u kina nam stiže već sljedeći tjedan, točnije od četvrtka 11. ožujka, a mi ovom prilikom donosimo kino najavu ovog remek-djela!
Film “Minari”, kao nježna i sentimentalna priča o obiteljskim korijenima, prati korejsko-američku obitelj koja se doseljava na farmu u državu Arkansas u potrazi za vlastitim američkim snom. Međutim, obiteljska se situacija u potpunosti mijenja s dolaskom prepredene, prostačke, ali nevjerojatno brižne bake. U vrtlogu nestabilnosti i izazova njihovog novog života u nimalo prijateljski nastrojenom području, film “Minari” prikazuje neporecivu otpornost jedne obitelji i ukazuje nam na to što je zapravo dom.
Na popularnoj internetskoj stranici RottenTomatoes koja se bavi prikupljanjem filmske kritike diljem svijeta, hvaljeni film “Minari” ima nevjerojatnih 98% pozitivnih ocjena, što je više čak i od ovogodišnjeg osvajača Zlatnog globusa za najbolji film – “Nomadland”. Publika je u preko 90% slučajeva filmu dala pozitivnu ocjenu što “Minari” smješta na vrlo visoko mjesto favorita za predstojeće nominacije za nagradu Oscar.
Film “Minari” napisao je i režirao Lee Isaac Chung, a u njemu su glavne uloge ostvarili Steven Yeun (širokoj publici vjerojatno najpoznatiji po ulozi u popularnoj televizijskoj seriji “Živi mrtvaci”), Yeri Han, Yuh-Jung Youn i Will Patton. Osim za film, režiju i scenarij, upravo su glumačke kategorije one u kojima se film “Minari” učestalo spominje kao glavni favorit, posebno za sporednu žensku ulogu. Naime, Yuh-Jung Youn je već osvojila niz priznanja, uključujući i nagradu Američkog udruženja kritičara za najbolju sporednu glumicu, a za očekivati je da će u istoj kategoriji biti nominirana i za prestižnu nagradu Oscar.
S obzirom na hvalospjeve kritike i publike koji stižu sa svih strana i veliki broj već osvojenih nagrada i dobivenih nominacija od kojih se posebno ističu one za nagradu najboljeg nezavisnog filma, nagradu Američkog udruženja kritičara, nagradu Po izboru kritičara i nagradu Udruženja američkih glumaca, nesumnjivo je da “Minari” spada u jedne od onih filmova koji se nikako ne smiju propustiti.
Američko-korejsku dramediju “Minari” u domaćim kinima gledamo od četvrtka, 11. ožujka!