18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

HZJZ objavio podatke o liječenima zbog zlouporabe psihoaktivnih droga

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je redovito Izvješće o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj za proteklu godinu. Kako se navodi, prema podacima o spolu i dobi liječenih ovisnika u 2017. godini, većinu liječenih osoba kao i prethodnih godina čine muškarci. Omjer muškaraca i žena iznosi 4,7 : 1,0. Kao i u cijeloj Europi i u Republici Hrvatskoj ovisnička populacija sve više stari, zbog čega prosječne dobi liječenih osoba (muškaraca i žena) pokazuju trend rasta. Budući da se bilježe osobe liječene zbog zlouporabe i ovisnosti o svim psihoaktivnim drogama, raspon godina je vrlo velik. Najmlađa zabilježena osoba je imala 13, a najstarija 76 godina.
Najvišu stopu liječenih ovisnika koji su ovisni o opijatima imala je Zadarska županija (496,2/100.000 stanovnika), zatim Istarska (495,9), Šibensko-kninska (449,7), Grad Zagreb (366,7), Primorsko-goranska (342,5), Splitsko-dalmatinska (331,9) te Dubrovačko-neretvanska (246,3). Vukovarsko-srijemska županija imala je stopu 122,5 dok je za cijelu Hrvatsku stopa iznosila 248,3/100.000 stanovnika.
Vrlo slično kao i godinu dana ranije, među liječenima zbog ovisnosti je najveći broj osoba sa završenom srednjom školom (liječeni zbog zlouporabe opijata – 67,6 %, liječeni zbog zlouporabe neopijata 48,7 %).
Najviše je liječenih, kao i ranijih godina, živjelo s primarnom obitelji. Iz podataka o roditeljskom statusu je vidljivo da od svih osoba liječenih 2017. godine njih 37,6 % ima djecu. Eksperimentiranje psihoaktivnim sredstvima već dugi niz godina počinje u dobi od oko 16 godina. Prosječna je dob prvog uzimanja bilo koje droge sadašnjih heroinskih ovisnika bila 16 godina. Prvo uzimanje heroina prosječno se događa u dobi od 20,3 godina, a prvo intravenozno u dobi od 21,5 godina.
Roditelji ovisnika o heroinu su za problem ovisnosti najčešće saznali nakon dvije do tri godine ovisničkog ponašanja (32,3 %), a roditelji liječenih zbog zlouporabe neopijata su za problem ovisnosti saznali ranije.
Udio osoba pozitivnih na HIV je već dulji niz godina 0,5 % ili manje što se može zahvaliti i trajnoj edukaciji, dobroj obaviještenosti, modernoj farmakoterapiji, radu centara za savjetovanje te programu zamjene igala i šprica.

Kako se navodi u izvješću HZJZ, prema Europskom izvješću o drogama EMCDDA-a ( Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama u Lisabonu), došlo je do ponovnog porasta uporabe MDMA (ecstasy). Postoje naznake da je MDMA sve popularniji i kod postojećih korisnika stimulansa te kod novih mladih korisnika. To znači da bi trebalo poduzeti mjere prevencije i smanjenja štete usmjerene na nove korisnike koji možda upotrebljavaju visoko dozirane proizvode a nisu svjesni rizika povezanih s uporabom tih tvari.
Provedena istraživanja ukazuju na to da se kokain više konzumira u državama zapadne i južne Europe dok se amfetamini više koriste u sjevernoj i istočnoj Europi. I u nekim drugim zemljama došlo je do povećanja dolaska na liječenje zbog zlouporabe i ovisnosti o amfetaminima. Gotovo polovica tih korisnika ih primjenjuju intravenozno.
Novije procjene pokazuju da kanabis zauzima najveći udio u vrijednosti nezakonitog europskog tržišta droga, te je proizvodnja kanabisa tako postala glavni generator prihoda organiziranom kriminalu. Kaznena djela povezana s kanabisom čine oko tri četvrtine svih kažnjivih djela povezanih s drogama. Procjenjuje se da oko 1% odraslih osoba u Europi upotrebljava kanabis svakodnevno ili gotovo svakodnevno.
Među novim psihoaktivnim drogama koje su se pojavile na međunarodnom tržištu su vrlo prisutni i sintetski kanabinoidi (oko 60%). Oni su znatno toksičniji a zlouporaba je povezana sa brojnim trovanjima pa čak i smrtnim slučajevima. EMCDDA je obznanio da je MDBM-CHMICA povezan sa 13 smrtnih slučajeva i 23 nesmrtonosne intoksikacije. Smrtni ishodi i trovanja su zabilježeni u 8 država ali postoje mogućnosti pojave i u ostalim državama. Uzimatelji droga uglavnom niti ne znaju što su uzeli niti kako će djelovati. Snažni psihostimulans, sintetski katinon alfa-PVP se povezuje sa gotovo 200 akutnih intoksikacija i više od 100 smrtnih slučajeva u Europi. Nove psihoaktivne tvari su pronađene u proizvodima koji se na tržištu prodaju kao zamjene za lijekove kao što su to na primjer benzodiazepini.
Jaki sintetski opioidi i kanabinoidi su uzročnici različitih problema. Još veća opasnost je od derivata fentanila jer predstavljaju veliku opasnost za korisnike droga ali i osoblje Službi koji prvi dolaze u kontakt s korisnicima tih tvari ili samim tvarima. Rješavanjem tog problema ponovno je stavljen naglasak na ulogu opioidnog antagonista naloksona u strategijama za odgovor na predoziranje, kao i na razinu dostupnosti naloksona korisnicima droga.
Velika prijetnja u novije vrijeme je i opskrba drogama preko interneta. Nabava novih droga putem interneta postaje sve veća a kontrola cijelog postupka je vrlo teška. To predstavlja problem za cijelu buduću europsku politiku na ovom području. Ovaj medij bi trebalo pokušati iskoristiti za smanjenje problema s drogama.

Prethodni članakU tijeku prijave
Sljedeći članakDanas je Svjetski dan komaraca

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno