6 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

HZJZ objavio uvjete za primjenu brzih antigenskih testova koji se počinju koristiti od sutra

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je revidirao prošlotjedne kriterije za testiranja na SARS-CoV-2, postupanje s kontaktima, prekid izolacije i karantene. Između ostaloga, u odnosu na prethodnu verziju dodani su uvjeti za primjenu brzih antigenskih testova koji se počinju koristiti od sutra te je pojašnjeno koga se smatra vjerojatnim COVID-19 bolesnikom bez testiranja
Brzi antigenski testovi mogu se koristiti za dijagnostiku kod simptomatskih osoba u prvih pet dana bolesti. Ako je brzi antigenski test unutar pet dana od početka simptoma negativan, ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom.
Brzi antigenski testovi se zbog niže osjetljivosti u odnosu na PCR testove, ne koriste za isključivanje COVID-19. Negativni nalaz brzog antigenskog testa treba potvrditi PCR testom kako bi se isključio lažno negativni nalaz.
Ako nije moguće uzeti bris oboljelom kontaktu prvih dana bolesti ili ako zbog laboratorijskih kapaciteta nije moguće očekivati nalaz u roku od dva dana, nije ih potrebno testirati, već ih se smatra oboljelim od COVID-19. Ako su pozitivni ili ih nije moguće testirati rano nakon razvoja simptoma, postupa se dalje s njima kao s novooboljelom osobom.
Dijagnoza COVID-19 se ne postavlja bez testiranja osobama koje nemaju poznatu izloženost SARS-CoV-2 unazad 14 dana, osobama koje su dio kolektiva, ako nemamo saznanje da u tom kolektivu ima COVID-19 i da su bliski kontakti oboljelih, osobama čija daljnja obrada i terapija ovise o rezultatu testiranja, bolničkim pacijentima i osoblju te korisnicima i osoblju domova za starije osobe.
Dijagnoza COVID-19 bez testiranja se koristi samo kad postoji jasna izloženost laboratorijski dokazanoj zaraženoj osobi unazad 14 dana i to za ljude koji ne pripadaju navedenim kategorijama.

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Kriteriji-za-testiranje-na-SARS-CoV-2-prekid-izolacije-i-karantene-ver-5.pdf

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno