12 C
Vinkovci
Subota, 30. rujna 2023.

I 1998. bila je godina paklenih vrućina

Više od autora

- vl promo-

Hrvatska je ušla u treći tjedan toplinskog vala. Proteklog vikenda temperature su prelazile vrtoglavih 40 celzijevih stupnjeva, a brojni građani koji nisu na Jadranu, utjehu su potražili na bazenima i vinkovačkoj Banji.

Preporuke stručnjaka iste su već dugi niz godina: ne izlaziti prije 17 sati, držati se hladovine te koristiti pokrivala za glavu. Čitajući arhivu Vinkovačkog lista, doznali smo kako se o velikoj vrućini i sparini pisalo i u ljeto 1998. godine.

Kako se navodi u broju od sredine lipnja, „neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine uzrokovale su povećanu intervenciju Hitne pomoći jer je velik broj ljudi zatražio liječničku pomoć.”

Tako je u vinkovačkoj hitnoj službi, tada 1998., tijekom vikenda, kada su zabilježene najveće vrućine, primljeno dvadesetak osoba, uglavnom asmatičara i srčanih bolesnika kojima zdravlje ugrožava izrazito sparno vrijeme.

„Liječnici stoga preporučuju da kronični bolesnici i starije osobe uzimaju lijekove i da ne izlaze iz kuće do 19 sati, piju dosta tekućine bez leda”, navodi se u Vinkovačkom listu, dodajući kako se maloj djeci preporučuje boravak u hladovini od 11 do 17, a ako idu na sunce obavezno je korištenje šilterice jer je zabilježeno i nekoliko slučajeva viroze, vrućice i sunčanice.

„Vrućine pogubno djeluju i na psihički labilne osobe pa je važno i da se one pridržavaju svih već navedenih preporuka.” U razgovoru s građanima Vinkovaca, iste godine, doznali smo i kakvo je njihovo mišljenje u vezi tadašnjih visokih temperatura.

„Iako stvarno u posljednje vrijeme vladaju velike vrućine i sparine, najbolje se zaštitim kada uopće ne mislim na njih”, rekla je za Vinkovački list Anica Birač, dodavši kako ju tješi pomisao da će uskoro na more i godišnji odmor.

O velikim vrućinama trudio se ne razmišljati i Stjepan Kockarević koji je intenzivno svakodnevno radio u dvije smjene. „Nemam vremena otići na nekakvo kupanje, a najbolje me osvježava Cedevita od naranče”, dodaje.

Podnosili ili ne vrućinu, važno je pravovremeno se zaštiti i čuvati svoje zdravlje, a u slučaju potrebe, podsjećamo, potrebno je nazvati brojeve 194 i 112.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno