Županijska organizacija Hrvatske stranke umirovljenika Vukovarsko-srijemske županije danas je na konferenciji za medije u prostorijama stranke u Vinkovcima najavila početak prikupljanja potpisa za peticiju za povećanje prihodovnog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje. Prikupljanje potpisa bit će organizirano od 15. studenoga do 15. prosinca u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, istaknuo je potpredsjednik HSU-a i predsjednik HSU-a Vukovarsko-srijemnske županije Marinko Lukenda.

“Tražimo da se priohodovni cenzus temeljem kojeg osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije iz sredstava državnog proračuna poveća za jednu osobu s 1.939,00 na 2.340,00 kuna, a za člana kućanstva s 1.516,00 na 1.830,00 kuna. Također, tražimo da se tako utvrđeni prihodovni cenzusi usklađuju 1. siječnja svake godine”, istaknuo je Lukenda napomenuvši kako se u peticiju kreće nakon što su ovi prijedlozi predsjednika HSU-a Silvana Hrelje odbijeni u Hrvatskom saboru.

Na konferenciji za medije sudjelovali su i Mirko Kordiš, potpredsjednik HSU-a VSŽ, Borislav Manojlović, predsjednik vinkovačkog HSU-a i Šimun Dežić, tajnik Udruge umirovljenika šumara i drvaraca Vinkovci.

Kako se moglo čuti aktualni cenzus postavljen je davne 2004. godine, a kroz 15 godina kako se nije mijenjao troškovi života itekako su porasli, a osim toga nakon redovitog godišnjeg usklađivanja mirovina, veliki broj umirovljenika pređe cenzus za 10, 20, 30 kuna te moraju početi plaćati policu dopunskog osiguranja u iznosu od 70 kuna. Tako je samo ove godine, zbog minimalnog povećanja prihoda, pravo na dopunsko osiguranje izgubilo 10.000 ljudi, a od 2012. godine, primjerice, to pravo izgubilo je više od 260.000 ljudi.

Iz HSU-a pozivaju sve udruge umirovljenika, matice i sindikate da prepoznaju vrijednost zajedničkog cilja i podrže ovu inicijativu te poručuju: ZA povećanje cenzusa nakon 15 godina, PROTIV poskupljenja dopunskoga zdravstvenog osiguranja.