Prvi vikend u kolovozu, ujedno i produženi vikend zbog blagdana koje obilježavamo u ponedjeljak, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih braniteljate 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja”, ponovno se očekuju gužve na cestama.

Danas tijekom cijelog dana očekuje se vrlo gust promet na autocesti Bregana-Lipovac s višesatnim čekanjima na graničnim prijelazima sa Srbijom – Bajakovo i Tovarnik, a u ranim poslijepodnevnim satima i na autocesti Zagreb-Split-Ploče i Rijeka-Zagreb u smjeru mora. I sutra cijeloga dana bit će vrlo gust promet u smjeru juga, ali i unutrašnjosti. Česti zastoji, zaustavljanja i vrlo gust promet očekuju se sutra na više dionica. U nedjelju, 4. kolovoza od 10 do 18 sati, gužve se očekuju na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti, a zbog produženg vikenda povećani promet može se očekivati i u ponedjeljak.

( https://www.hak.hr/vijest/915/prometna-prognoza-02-05-2019 ).

“Prije svakog putovanja najvažniji preduvjet je dobro planiranje, sve informacije o trenutnom stanju u prometu mogu se naći na HAK-ovim stranicama. Ukoliko ovaj vikend putujete prema moru, predlažemo da birate petak kasne poslijepodnevne ili večernje sate, odnosno subotu poslijepodnevne sate. Za povratak prema unutrašnjosti, najbolje je krenuti u nedjelju prijepodne, a obzirom da je produženi vikend, prema unutrašnjosti može se krenuti i u ponedjeljak prijepodne.

Ne zaboravite da je vožnja vrlo naporna i da umara vozača kao svaki drugi rad. Ne toliko fizički koliko psihički. Umor se javlja već nakon dva sata vožnje bez obzira koliko odmorni sjeli za upravljač, pa je zbog toga preporučljivo da odmarati se periodički osobito tijekom dužih putovanja. Ako postanete svjesni umora, ne forsirajte! Zaustavite se i izađite iz vozila, iako je najbolji i najdjelotvorniji način san. Ne podcjenjujte umor jer je jedan od značajnih čimbenika nastanka prometnih nesreća.

Prije polaska provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777.”, poručuju iz HAK-a.