Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Elektronskim putem održan je 33. izborni Kongres Europske biciklističke federacije na kojemu je ukupno 50 država članica, nakon svojih redovnih izvješća, izabralo novo vodstvo. Velik uspjeh ostvario je naš Vinkovčanin, predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza Tomislav Zadro, koji je izabran kao jedan od 15 delegata glasača.

Pozdravnu riječ održali su dosadašnji predsjednik UEC-a Rocco Cataneo, predsjednik UCI-a David Lapartient te predsjednik Danskog biciklističkog saveza Henrik Jess Jensen. Nakon pozdrava i uvodnih riječi, dosadašnji predsjednik Cataneo obznanio je da se neće kandidirati u idućem mandatu, zbog brojnih profesionalnih obveza. Glavni tajnik UEC-a Enrico Della Casa podnio je izvješća za 2020. Godinu koja je usprkos pandemiji Covid-19 i brojnim otkazanim utrkama i prvenstvima ipak uspješno okončana, uz pozitivan financijski rezultat.

Nakon podnesenih izvješća održan je izborni proces. Jedini kandidat za novog predsjednika UEC-a je bio dosadašnji glavni tajnik Enrico Della Casa, koji je jednoglasno izabran na novu dužnost. U Upravni odbor UEC-a većinom glasova izabrani su predstavnici: Danske, Portugala, Rusije i Bugarske te dvije predstavnice, Slovačke i Bjelorusije.

Zatim se pristupilo izboru 15 delegata glasača (voting delegates), koji će u idućem četverogodišnjem razdoblju predstavljati 50 europskih država članica UEC-a i imati pravo glasa u Svjetskoj biciklističkoj organizaciji (UCI). Među 15 predstavnika izabran je i predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza Tomislav Zadro što je, napominju u Hrvatskom biciklističkom savezu, velika čast i veliko priznanje cijelom HBS-u čiji je rad prepoznat od strane UEC-a.

“Ovaj izbor mi je velika osobna čast i priznanje. No, gledam na to prvenstveno kao na priznanje cijelom HBS-u, čiji je rad posljednjih godina prepoznaje i Europska biciklistička unija. Ponosan sam na Hrvatsku kao malu zemlju koja i na ovaj način postaje dio europskog, pa i svjetskog biciklizma. Drago mi je da ću i svojim skromnim doprinosom promicati hrvatske, europske, ali i opće biciklističke i sportske vrijednosti, napose kroz izbor ljudi sličnog svjetonazora u Svjetskoj biciklističkoj federaciji koji određuju strategiju i smjer razvoja biciklističkog sporta u budućnosti”, rekao nam je Zadro dodavši kako će svim ostalim aktivnostima Hrvatskog biciklističkog saveza nastojati podići razinu kvalitete biciklizma, ali i hrvatskog turizma, jer se ta sinergija pokazala kao obostrano izuzetno uspješan model i dobitna kombinacija.

U ovim, za sport i sportaše  teškim vremenima Covid-19 pandemije, većina aktivnosti odvija se elektronskim putem, on-line, stoga ne krije Tomislav svoje zadovoljstvo da su prva velika međunarodna sportska natjecanja u Hrvatskoj, upravo biciklistička. U Istri su održane prve  profesionalne cestovne utrke: prije nekoliko dana Umag Trophy, danas upravo završeni  Poreč Trophy te idući vikend kruna dvotjednog istarskog biciklističkog tjedna, 4-dnevna etapna utrka Istrian Spring Trophy, s velikim brojem od gotovo 200 natjecatelja po utrci iz 29 inozemnih (od SAD-a do Estonije i Kazahstana) te jedan hrvatski tim,  Meridiana-Kamen iz Pazina.

“Čestitam organizatorima koji su u ovim nesigurnim vremenima uspjeli organizirati ovakva natjecanja visoke razine te pozicionirati Hrvatsku kao zemlju niskog Covid-rizika (što su pohvalili i timovi iz cijelog svijeta), a to je odlična najava za turističku predsezonu i sezonu”, dodaje.

Posljednji izborni proces bio je izbor 7 predstavnika UEC-a u Upravnom odboru Svjetske biciklističke federacije (UCI), za koje su izabrani predstavnici: Danske, Njemačke, Španjolske, Francuske, Rusije, Švicarske i Češke te dvije predstavnice, Italije i Poljske, koje su kooptirane izravnim putem.