2 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. siječnja 2023.

I u kriznoj godini pandemije odrađen je ogroman posao

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Nije novost ako kažemo kako se u općini Andrijaševci radi na brojnim poslovima u sklopu velikog broja projekata, po kojima su ova dva mjesta u proteklih nekoliko godina postala poznata, a to nije promijenila niti situacija s pandemijom korona virusa te je u protekloj godini također odrađeno puno toga. Početkom prošle godine u sklopu novog sportskog centra Frankopan, vrijednog preko 5 milijuna kuna, otvorena je i velika teretana koja je upotpunila taj dio sportskog kompleksa koji se nalazi iza mjesne osnovne škole. Radi se o jednoj od najmodernijih teretana na našem području koja se prostire na 208 kvadrata i koja je opremljena s tridesetak najmodernijih sprava za vježbanje i saunom za opuštanje nakon treninga. Ukupna vrijednost radova, s postavljenjem sprava i uređenjem samog prostora, iznosi oko 600 tisuća kuna, u teretani rade stručni treneri, a istu mogu koristiti ne samo članovi sportskih klubova, nego i svi ostali mještani Rokovaca i Andrijaševaca, ali i okolnih mjesta.

U travnju je pak, u novoobnovljenoj vijećnici općine Andrijaševci, potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji traktorskih puteva, odnosno, projektu Šumske ceste 1 i Šumske ceste 2 u Rokovcima u dužini 4,3 kilometra, vrijedan 7,5 milijuna kuna.

„Po završetku ovoga projekta, koji je finaciran sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a jedina smo općina s područja naše županije koja je prošla na ovom natječaju, omogućeno je sigurnije prometovanje ovim dosad neuređenim putevima koji najviše služe poljoprivrednicima, ali i ljudima koji u tom djeluju imaju kuće za odmor. Vjerujemo kako će nam uređenje ovih puteva puno pomoći i u razvoju turizma na području naše općine”, ističe načelnik Damir Dekanić. Posao koji je u ovoj općini „podigao najviše prašine“ započeo je u svibnju. U pitanju su radovi na sanaciji mosta na rijeci Bosut koja ovu općinu dijeli na dva naselja te je ovaj most jedini cestovni prijelaz između Rokovaca i Andrijaševaca. Uz određena negodovanja mještana posao je zgotovljen na vrijeme i most je kompletno obnovljen. Radove na mostu, u sklopu izvanrednog održavanja cesta, financirala je Županijska uprava za ceste.

Uz sanaciju ograda i nogostupa otklonjen je dotrajali asfaltni zastor i zamijenjen s visokootpornim betonom. Zamijenjeni su i stari rubnjaci, a riješen je i sustav oborinske odvodnje.

Općina Andrijaševci od ove je godine vlasnik zemljišta površine šest hektara, vrijednog gotovo 600 tisuća kuna koje se nalazi na ulazu u Rokovce, preko puta nekadašnjeg prognaničkog naselja Blaca, a na kojem bi uskoro trebala niknuti nova rokovačko-andrijaševačka gospodarska zona. Naime, na  svečanoj sjednici Općinskog vijeća, koja je u lipnju održana u sklopu ovogodišnjih 10. Bosutskih dana Mario Banožić, tada još uvijek ministar državne imovine, uručio je načelniku Damiru Dekaniću dokumente kojima je i službeno potvrđeno da to zemljište prelazi u vlasništvo Općine. „Na ovom smo radili nekoliko godina i konačno nam se i ta želja ostvarila. Zemljište gdje se nekada nalazilo prognaničko naselje Blaca od prije nekoliko godina također je u našem vlasništvu i tamo planiramo izgraditi stambeno naselje za mlade obitelji, dok ćemo odmah preko puta uskoro imati i gospodarsku zonu. Idejni projekt je gotov i nadam se da ćemo do iduće godine krenuti rješavati i komunalnu infrastrukturu”, istaknuo je tom prilikom načelnik Dekanić. U kolovozu su privedeni kraju i radovi na postavljanju solarne led rasvjete duž cijele dionice biciklističke staze, a također je na ulazu u područje Općine Andrijaševci iz smjera Vinkovaca postavljena i ploča dobrodošlice. Vrijednost radova je 1.250.000 kuna, od toga iznosa dio sredstava sufinanciran je od strane Ministarstva graditeljstva i Ministarstva regionalnog razvoja, dok je preostali dio novca osigurala Općina.

Bosutom je krajem rujna u Rokovcima i Andrijaševcima zaplovio novi turistički brod kapaciteta 20 sjedećih mjesta, a koji će turiste voziti na relacijama do Cerne i do Vinkovaca. Brod je posebno izrađen za vožnju po Bosutu, odnosno na plovidbu neće utjecati nakupine leće i trave.

U jednoj će turi moći prevoziti 20 putnika, a prilagođen je i svim mostovima koji će mu se naći na putu. Plan je da ovaj brod vozi turu do brane na Kanovcima u Vinkovcima i do mosta kod lovačkog doma u Cerni. „Ovo je samo dio slagalice kada govorimo o planovima u turističkom razvoju naše općine, naglasio bi svakako naš plan kada su privatni ugostiteljski objekti i smještajni kapaciteti u pitanju, jer i po tom pitanju planiramo uložiti značajnija sredstva i mještanima zainteresiranima za takve projekte sufinancirati dio troškova. Pozivam stoga sve naše mještane koji imaju zemljišta ili objekte uz Bosut, a na ruti kojom će brod prolaziti, da dođu u Općinu i predstave nam svoje ideje”, poručuje načelnik.

Velik potencijal imaju, dodaje i u Rokovačkim zidinama, koje su dugo godina bile zapuštene i zaboravljene, a od kojih želie napraviti turistički zanimljivu lokaciju.

Odrađen je jedan dio posla, napravljene su snimke terena i dio iskapanja te su pronađeni zanimljivi predmeti koji bi trebali biti izloženi na samom lokalitetu. „U planu nam je lokalitet obnoviti, urediti i učinit dostupnim posjetiteljima. Biciklističkim i pješačkim stazama tu lokaciju smo povezali s Bosutom, odnosno mostom koji razdvaja naša dva mjesta, a samim time i s Bosutskom ulicom, koju ćemo također turistički “osposobiti” i pripremiti”, objašnjava Dekanić.

Najznačajniji i najveći projekt koji se odvija na području ove općine zasigurno je projekt “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna.

Kako bi se uvjerili u stanje na terenu, radove u općini Andrijaševci krajem listopada obišli su načelnik Damir Dekanić, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Ivan Rimac i voditelj Službe investicije i razvoj VVK Dalibor Pavić. „Na području ove općine projektom je predviđeno puštanje u rad 14,3 km sekundarne mreže i 7,3 km transportnih cjevovoda, 10 novih crpnih stanica i 1.198 izvedbi priključnih okana. Do sada je izvedeno 19,1 km mreže, 878 izvoda za priključak i svih 10 crpnih stanica. Radovi u dobro napreduju i pri kraju su te će po njihovom završetku Rokovci i Andrijaševci tlačnim cjevovodom biti spojeni na Genscherovu ulicu kod Pevexa u Vinkovcima, a kako bi se otpadne vode iz tih naselja mogle distribuirati na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Jošine“, objasnio je tada Pavić.

Dekanić pak napominje kako će po završetku radova ova dva mjesta konačno će dobiti ono što godinama čekaju te da bi puštanje u mreže u rad moglo bit upriličeno u lipnju, u sklopu Dana općine, odnosno manifestacije Bosutski dani.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno