Kontaktirajte nas

Aktualno

I u kriznoj godini pandemije odrađen je ogroman posao

Objavljeno

-

Nije novost ako kažemo kako se u općini Andrijaševci radi na brojnim poslovima u sklopu velikog broja projekata, po kojima su ova dva mjesta u proteklih nekoliko godina postala poznata, a to nije promijenila niti situacija s pandemijom korona virusa te je u protekloj godini također odrađeno puno toga. Početkom prošle godine u sklopu novog sportskog centra Frankopan, vrijednog preko 5 milijuna kuna, otvorena je i velika teretana koja je upotpunila taj dio sportskog kompleksa koji se nalazi iza mjesne osnovne škole. Radi se o jednoj od najmodernijih teretana na našem području koja se prostire na 208 kvadrata i koja je opremljena s tridesetak najmodernijih sprava za vježbanje i saunom za opuštanje nakon treninga. Ukupna vrijednost radova, s postavljenjem sprava i uređenjem samog prostora, iznosi oko 600 tisuća kuna, u teretani rade stručni treneri, a istu mogu koristiti ne samo članovi sportskih klubova, nego i svi ostali mještani Rokovaca i Andrijaševaca, ali i okolnih mjesta.

U travnju je pak, u novoobnovljenoj vijećnici općine Andrijaševci, potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji traktorskih puteva, odnosno, projektu Šumske ceste 1 i Šumske ceste 2 u Rokovcima u dužini 4,3 kilometra, vrijedan 7,5 milijuna kuna.

„Po završetku ovoga projekta, koji je finaciran sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a jedina smo općina s područja naše županije koja je prošla na ovom natječaju, omogućeno je sigurnije prometovanje ovim dosad neuređenim putevima koji najviše služe poljoprivrednicima, ali i ljudima koji u tom djeluju imaju kuće za odmor. Vjerujemo kako će nam uređenje ovih puteva puno pomoći i u razvoju turizma na području naše općine”, ističe načelnik Damir Dekanić. Posao koji je u ovoj općini „podigao najviše prašine“ započeo je u svibnju. U pitanju su radovi na sanaciji mosta na rijeci Bosut koja ovu općinu dijeli na dva naselja te je ovaj most jedini cestovni prijelaz između Rokovaca i Andrijaševaca. Uz određena negodovanja mještana posao je zgotovljen na vrijeme i most je kompletno obnovljen. Radove na mostu, u sklopu izvanrednog održavanja cesta, financirala je Županijska uprava za ceste.

Uz sanaciju ograda i nogostupa otklonjen je dotrajali asfaltni zastor i zamijenjen s visokootpornim betonom. Zamijenjeni su i stari rubnjaci, a riješen je i sustav oborinske odvodnje.

Općina Andrijaševci od ove je godine vlasnik zemljišta površine šest hektara, vrijednog gotovo 600 tisuća kuna koje se nalazi na ulazu u Rokovce, preko puta nekadašnjeg prognaničkog naselja Blaca, a na kojem bi uskoro trebala niknuti nova rokovačko-andrijaševačka gospodarska zona. Naime, na  svečanoj sjednici Općinskog vijeća, koja je u lipnju održana u sklopu ovogodišnjih 10. Bosutskih dana Mario Banožić, tada još uvijek ministar državne imovine, uručio je načelniku Damiru Dekaniću dokumente kojima je i službeno potvrđeno da to zemljište prelazi u vlasništvo Općine. „Na ovom smo radili nekoliko godina i konačno nam se i ta želja ostvarila. Zemljište gdje se nekada nalazilo prognaničko naselje Blaca od prije nekoliko godina također je u našem vlasništvu i tamo planiramo izgraditi stambeno naselje za mlade obitelji, dok ćemo odmah preko puta uskoro imati i gospodarsku zonu. Idejni projekt je gotov i nadam se da ćemo do iduće godine krenuti rješavati i komunalnu infrastrukturu”, istaknuo je tom prilikom načelnik Dekanić. U kolovozu su privedeni kraju i radovi na postavljanju solarne led rasvjete duž cijele dionice biciklističke staze, a također je na ulazu u područje Općine Andrijaševci iz smjera Vinkovaca postavljena i ploča dobrodošlice. Vrijednost radova je 1.250.000 kuna, od toga iznosa dio sredstava sufinanciran je od strane Ministarstva graditeljstva i Ministarstva regionalnog razvoja, dok je preostali dio novca osigurala Općina.

Bosutom je krajem rujna u Rokovcima i Andrijaševcima zaplovio novi turistički brod kapaciteta 20 sjedećih mjesta, a koji će turiste voziti na relacijama do Cerne i do Vinkovaca. Brod je posebno izrađen za vožnju po Bosutu, odnosno na plovidbu neće utjecati nakupine leće i trave.

U jednoj će turi moći prevoziti 20 putnika, a prilagođen je i svim mostovima koji će mu se naći na putu. Plan je da ovaj brod vozi turu do brane na Kanovcima u Vinkovcima i do mosta kod lovačkog doma u Cerni. „Ovo je samo dio slagalice kada govorimo o planovima u turističkom razvoju naše općine, naglasio bi svakako naš plan kada su privatni ugostiteljski objekti i smještajni kapaciteti u pitanju, jer i po tom pitanju planiramo uložiti značajnija sredstva i mještanima zainteresiranima za takve projekte sufinancirati dio troškova. Pozivam stoga sve naše mještane koji imaju zemljišta ili objekte uz Bosut, a na ruti kojom će brod prolaziti, da dođu u Općinu i predstave nam svoje ideje”, poručuje načelnik.

Velik potencijal imaju, dodaje i u Rokovačkim zidinama, koje su dugo godina bile zapuštene i zaboravljene, a od kojih želie napraviti turistički zanimljivu lokaciju.

Odrađen je jedan dio posla, napravljene su snimke terena i dio iskapanja te su pronađeni zanimljivi predmeti koji bi trebali biti izloženi na samom lokalitetu. „U planu nam je lokalitet obnoviti, urediti i učinit dostupnim posjetiteljima. Biciklističkim i pješačkim stazama tu lokaciju smo povezali s Bosutom, odnosno mostom koji razdvaja naša dva mjesta, a samim time i s Bosutskom ulicom, koju ćemo također turistički “osposobiti” i pripremiti”, objašnjava Dekanić.

Najznačajniji i najveći projekt koji se odvija na području ove općine zasigurno je projekt “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna.

Kako bi se uvjerili u stanje na terenu, radove u općini Andrijaševci krajem listopada obišli su načelnik Damir Dekanić, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Ivan Rimac i voditelj Službe investicije i razvoj VVK Dalibor Pavić. „Na području ove općine projektom je predviđeno puštanje u rad 14,3 km sekundarne mreže i 7,3 km transportnih cjevovoda, 10 novih crpnih stanica i 1.198 izvedbi priključnih okana. Do sada je izvedeno 19,1 km mreže, 878 izvoda za priključak i svih 10 crpnih stanica. Radovi u dobro napreduju i pri kraju su te će po njihovom završetku Rokovci i Andrijaševci tlačnim cjevovodom biti spojeni na Genscherovu ulicu kod Pevexa u Vinkovcima, a kako bi se otpadne vode iz tih naselja mogle distribuirati na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Jošine“, objasnio je tada Pavić.

Dekanić pak napominje kako će po završetku radova ova dva mjesta konačno će dobiti ono što godinama čekaju te da bi puštanje u mreže u rad moglo bit upriličeno u lipnju, u sklopu Dana općine, odnosno manifestacije Bosutski dani.

Aktualno

MNK Vinkovci ponovno poražen u Novoj Gradišci

Objavljeno

-

Napisao/la

    53 pregleda
FOTO: MNK Vinkovci

Nakon polufinalnog ogleda HMNK Nova Gradiška u sklopu 3. kola dočekala je MNK Vinkovci – Učilište Studium i upisala još jednu pobjedu. Ovoga puta susret je bio napetiji nego polufinalni. Semafor je na kraju utakmice pokazivao rezultat 8:4 za domaćina.

Gosti su poveli već u 14 sekundi preko Frana Japundžića, no vodstvo gostiju nije dugo trajalo jer su malonogometaši Nove Gradiške brzo okrenuli rezultat, u 5. minuta preko Bungića dolaze do vodstva od 2:1. Vinkovčani dolaze do izjednačenja u 9. minuti sjajnim pogotkom Josipa Jelinića.

Domaći hakleri do kraja poluvremena kažnjavaju nepažnju gostiju i na odmor se odlazi s rezultatom 4:2. MNK Vinkovci dobar početak u drugom poluvremenu nisu uspjeli iskoristiti, a Nova Gradiška se odvaja na 3 razlike 5. pogotkom. Prednost od 3 razlike nije dugo stajala na semaforu jer u svega 3 minute Haluška i Japundžić vraćaju utakmicu u egal.

Sve karte bačene u napad nisu gostima donijele željeni učinak jer je Nova Gradiška iskusno čekala i dočekala pogreške koje su iskoristili za još jednu pobjedu. Domaćin se još jednom pokazao kao jedna od najboljih ekipa lige, a gosti su borbom i dobrim pristupom dali nagovještaj da u nastavku sezone možemo očekivati bolje rezultate.

MNK Vinkovci u 4. kolu u dvorani na Lapovcima dočekuju MNK Autodijelovi Tokić iz Požege, a utakmica je zakazana za nedjelju u 20 sati.

Nastavi čitati

Aktualno

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata umrlo 30 osoba zbog zaraze koronavirusom

Objavljeno

-

Napisao/la

    55 pregleda

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3360 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 30 osoba, što je najveći broj umrlih još od 20. svibnja, kada ih je bilo 36, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je 17.944. Među njima je 1170 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru njih 139.

Od početka pandemije ukupno je u Hrvatskoj zabilježeno 449.365 osoba s koronavirusom, od kojih je 9090 umrlo. Ukupno se oporavil njih 422.331, od toga 2031 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 28.135 osoba.

Do danas je broj ukupno testiranih 3.048.235, od toga 10.761 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 25. listopadom utrošeno je 3.566.066 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,57% ukupnog, odnosno 55,80% odraslog stanovništva.

Na dan 25. listopada utrošene su 7353 doze cjepiva, a od toga je 2597 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 25. listopadom 1.889.710 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.777.373 osobe (1.667.549 osoba s dvije doze i 109.824 osobe sa cjepivom Jannsen), što čini 52,58% odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Aktualno

Čak 60 000 ljudi u 2020. posjetilo knjižnicu i njenih 150 događanja

Objavljeno

-

Napisao/la

    106 pregleda

Čak 7000 korisnika je samo 2020. godine ostvarilo svoje potrebe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Umijeće mogućega, čini se s obzirom na to da vinkovački, posljednjih trideset godina, neprimjeren prostor ne zadovoljava niti je ikada zadovoljavao minimalne standarde propisane zakonom za rad jedne takve ustanove koja nosi i prefiks Matične županijske knjižnice. U prijevodu, ona je krovna institucija takve vrste u službi stvarnih potreba svih žitelja Vukovarsko-srijemske županije.

„Najbolji pokazatelj je podatak da se trenutačno nalazimo u Mjesecu hrvatske knjige koji je prepun događanja, ali nažalost sva naša događanja se odvijaju u Gradskom muzeju Vinkovci jer na žalost, mi nemamo prostor u kojem ih možemo održati,” kaže ravnateljica Vedrana Lugić.

Niti je građa u slobodnom pristupu, niti je osiguran povrat izvan radnog vremena, sužen je prostor za sve one koji žele nazočiti događanjima i sadržajima koje knjižnica kreira od najmlađih do najstarijih dobnih skupina, pojašnjava navodeći kako je oko 150 događanja u knjižnici, tijekom prošle godine, posjetilo čak 60 000 konzumenata različitih sadržaja kulturne ustanove. Dobrim su dijelom već zahvaćeni unutarnji radovi u što se uvjerio i župan Damir Dekanić koji je svojim obilaskom na poziv gradonačelnika dao potporu daljnjim radovima .

„Ovo je jedan pravi multifunkcionalni prostor za kojeg je trebalo imati hrabrosti upustiti se u njega s obzirom na zahtjevnost projekta. Vinkovci i županija zaslužuju ovakav jedan prostor koji će, prema mojim saznanjima, biti zatvoren izvana kroz mjesec i pol dana,” najavio je župan. Iako ima sumnjičavih, kada prostor bude na usluzi svim građanima, vjerujemo da će ono što je dobro znati i pohvaliti”, dodao je.

Vjeruje da će zadovoljiti zahtjeve svih žitelja županije jer radovi napreduju zadanom dinamikom. Vrlo brzo bit će i opremljena, a uz znanje, svoje će prostore ustupiti svim čimbenicima društveno-kulturnog života.

„Prilika je ovo i zahvaliti se Ministarstvu kulture na pomoći u izgradnji knjižnice. Do sada je u knjižnicu uloženo cca. 18 milijuna kuna od čega nam je s 14 milijuna kuna pomoglo ministarstvo, a otvorena su podrška i u narednom razdoblju tako da ćemo u najvećoj mjeri s Vladom RH i premjerom koji svesrdno pomaže u izgradnji naše knjižnice, izgraditi ju do kraja,” najavio je domaćin obilaska, vinkovački gradonačelnik Bosančić.

Točno po propisima Republike Hrvatske niče, u rokovima, nova knjižnica na temeljima one ratom razrušene u središtu grada čija je lokacija do jučer bila ruglo u obliku ogromne rupe. Poprima obrise modernog i reprezentativnog hrama kulture i pisane riječi dostojnog uloge čuvara identiteta jednog grada i nacije.

Knjižnice se stoga i rade, ne za danas, nego idućih najmanje stotinu godina, a ova vinkovačka zasigurno će to i biti, poruka je današnjeg obilaska.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 2 minute

60-godišnjak nasjeo na internetsku prijevaru: Umjesto 100 eura s računa mu skinuto više od 10 tisuća kuna

Policijska uprava vukovarsko-srijemska priopćila je kako je jučer, 25. listopada, 60-godišnjak iz Vinkovaca prijavio policiji da je putem Facebook stranice...

Aktualnoprije 2 sata

MNK Vinkovci ponovno poražen u Novoj Gradišci

Nakon polufinalnog ogleda HMNK Nova Gradiška u sklopu 3. kola dočekala je MNK Vinkovci – Učilište Studium i upisala još...

Aktualnoprije 3 sata

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata umrlo 30 osoba zbog zaraze koronavirusom

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3360 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 30 osoba, što je...

Aktualnoprije 4 sata

Čak 60 000 ljudi u 2020. posjetilo knjižnicu i njenih 150 događanja

Čak 7000 korisnika je samo 2020. godine ostvarilo svoje potrebe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Umijeće mogućega, čini se...

Aktualnoprije 5 sati

Poziv na sudjelovanje u projektu prevencije ovisnosti djece i mladih “Ne daj se upecati”

Društvo „Naša djeca” Vinkovci poziva sve zainteresirane mlade od 14 do 17 da se prijave za potrebe realizacije predstave na...

Vijestiprije 6 sati

Uhićen vozač koji je ubio biciklista pa pobjegao, bio je pijan i drogiran

Očevidom prometne nesreće o kojoj smo sinoć izvijestili, a kojim je rukovodio zamjenik Općinskog državnog odvjetništva Vinkovci, utvrđeno je kako nepoznati...

Aktualnoprije 7 sati

U županiji 99 novooboljelih, preminula je jedna osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 99 je novih pozitivnih osoba na COVID-19,...

Aktualnoprije 8 sati

Karate klubu “Max” iz Ivankova pet medalja na Prvenstvu Hrvatske

Prvenstvo Hrvatske u karateu u borbama za mlađe uzraste održalo se u Jastrebarskom. Na natjecanju je nastupilo oko 600 natjecatelja...

Najčitanije