4 C
Vinkovci
Četvrtak, 7. prosinca 2023.

I u Vinkovcima počeo povrat poreza

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Građanima koji ostvaruju pravo na povrat poreza država će uljepšati ovo ljeto i poboljšati kućni budžet. Kao i svake godine, veliki broj građana ostvario je pravo na ovaj novac koji će uskoro, vjerojatno u cijelosti, biti isplaćen. Ministar financija Zdravko Marić rekao je da povrat poreza započinje 6. kolovoza te dodao kako se radi o oko 880 milijuna kuna povrata, odnosno 130 milijuna kuna potrebe za uplatu koja će, vrlo vjerojatno, biti isplaćena do kraja mjeseca. Lani je najveći dohodak od nesamostalnog rada iznosio 8,5 milijuna, a od obrta i slobodnih zanimanja 2,8 milijuna kuna.

Rok građanima za prijavu poreza na dohodak za 2017. godinu bio je kraj veljače. Privremena porezna rješenja građani su trebali dobiti do kraja lipnja, a građani su imali rok do 31. srpnja uložiti žalbu na privremena rješenja ako smatraju da su podatci iz rješenja netočni. Prvostupanjsko tijelo donijelo je rješenje na prigovor u roku od 30 dana i nakon toga započinju povrati preplaćenog poreza na dohodak za 2017.Prema podacima Porezne uprave, u 2017. godini je za 4.903 porezna obveznika-građana proveden redovni postupak, a za 1,127.056 građana poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2016. godinu. Pritom je za 71.463 građana utvrđena razlika poreza i prireza za uplatu u iznosu od 164,1 milijun kuna, dok je kod 1.056.911 građana utvrđena razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak i njima je vraćeno nešto više od 1,1 milijardu kuna.

Isplata poreza je u Vinkovcima, za sve građane koji su ostvarili to pravo, započela 7. kolovoza. Proteklih godina redoslijed isplate povrata ovisio je o regijama, dok ove godine, kako doznajemo iz Ministarstva, način i dinamika isplate prate dinamiku obrade prijava i poreznih rješenja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno