Kontaktirajte nas

Aktualno

I u Vinkovcima povećan broj zahtjeva za izradu vozačke dozvole

Objavljeno

-

Vozačke dozvole u papirnatom obliku, izdane do 1. srpnja 2013. godine odnosno do pristupanja Republike Hrvatske u Europsku Uniju vrijede do isteka roka na koji su izdane, a najduže do 19. siječnja 2033. godine. Od 1. srpnja 2013. godine izdaju se kartične vozačke dozvole. Ukoliko osobi istekne važenje vozačke dozvole, ona ju nije dužna produžiti, ako ubuduće ne planira upravljati motornim vozilima jer vozačka dozvola nije obvezna isprava kao npr. osobna iskaznica. Inače, vozačka dozvola se izdaje na rok od 10 godina, ukoliko uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti vozača nije utvrđen kraći rok. U situaciji kada osoba upravlja motornim vozilom s nevažećom vozačkom dozvolom, u pitanju je prekršaj sukladno Zakonu o sigurnosti zakona na cestama, koji se sankcionira na mjestu utvrđenja prekršaja (čl. 196.st.1). odnosno naplaćuje se novčana kazna.

Nevažeća vozačka dozvola se ne oduzima osobi nakon utvrđenja prekršaja jer je ionako to nevažeći dokument. No, oduzet će se ukoliko se utvrdi sumnja u vjerodostojnost isprave (potpuna krivotvorina, krivotvoreni podaci, fotografija druge osobe..itd). Kada osoba u referadi upravnih poslova podnese zahtjev za izdavanje tj. produživanje vozačke dozvole tada će joj se nevažeća vozačka dozvola poništiti (probušiti), u sustav će se unijeti zahtjev za obnavljanje vozačke dozvole, a osoba će dobiti potvrdu na temelju koje može upravljati motornim vozilima na prometnicama Republike Hrvatske do izrade nove vozačke dozvole odnosno imat će dokaz da je pokrenula postupak izrade nove vozačke dozvole.

Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, zahtjev za produženje vozačke dozvole, kao i slučajevi prijave krađe ili gubitka vozačke dozvole mogu se podnijeti u svakoj policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj, kao i u pojedinim zgradama policijskih uprava u kojima se ujedno nalazi i referada upravnih poslova, kao što je primjer u Vinkovcima. Putem sustava e-građani može se podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole samo u slučajevima prve izrade vozačke dozvole i kada je u pitanju produženje roka važenja vozačke dozvole. Ukoliko osoba ne preuzme izrađenu vozačku dozvolu u 90 dana od isteka roka za izradu vozačke dozvole, nadležno tijelo ju poništava.

Od 1. siječnja do 12. ožujka u Vinkovcima je izdano 788 vozačkih dozvola. No, zanimljivo je kako je samo tijekom jučerašnjeg dana u Vinkovcima 40 građana podnijelo zahtjev za izradu vozačke dozvole, od kojih čak 16 zbog isteka roka važenja vozačke dozvole. Inače, usporedbe radi, dnevni prosjek za Vinkovce je oko 15 podnesenih zahtjeva za izradu vozačke. Također, tijekom jučerašnjeg dana gotovo u svim referadama je zabilježen povećan broj zahtjeva za izradu vozačke dozvole, kako u Vinkovcima, tako i u Županji i u Vukovaru.

Prosječni dnevni prosjek predanih zahtjeva za izradu vozačkih dozvola je 50-tak zahtjeva, a jučer ih je, za cijelu Županiju vukovarsko-srijemsku, bilo ukupno 84 (od čega 35 zbog proteka roka važenja). S obzirom na to da je iskazan veliki interes građana brojnim upitima o postupku izrade i rokovima važenja vozačke dozvole i u idućim danima u Policijskoj upravi očekuju nastavak pojačanog dolaska građana radi izrade novih isprava, kako vozačkih dozvola, tako i ostalih osobnih isprava.

Aktualno

Policija obavila očevid jutrošnje nesreće na istočnoj obilaznici

Objavljeno

-

Napisao/la

    592 pregleda

Očevidom prometne nesreće utvrđeno je kako je 46-godišnjak iz Novih Jankovaca, upravljajući osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka, vozilom skrenuo ulijevo i kretao se suprotnim prometnim trakom istočne vinkovačke obilaznice u trenutku kada mu je u susret došao teretni automobil našičkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 39-godišnjak s područja Općine Koška, prevozeći u tovarnom sanduku rasipni materijal.

Nakon sudara na središnjem dijelu prometne trake kojom se kretao teretni automobil, osobni automobil je odbačen u odbojnu ogradu te ponovno udara bočnim dijelom u teretni automobil, čiji je vozač, pokušavajući izbjeći osobni automobil, naglo skrenuo ulijevo, nakon čega također udara u odbojnu ogradu koju probija te slijeće na kosu zemljanu površinu gdje se okrenuo na lijevu bočnu stranu, uslijed čega se istresao rasipni materijal koji je prevozio.

Vozač osobnog automobila je na mjestu smrtno stradao, a vozaču teretnog automobila su u OŽB Vinkovci konstatirane lakše tjelesne ozljede.

U OŽB Vinkovci će se nad tijelom smrtno stradalog obaviti obdukcija, a vozaču teretnog automobila su izuzeti uzorci krvi i urina radi analize na prisutnost alkohola u organizmu.

O prometnoj nesreći policija će Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima dostaviti posebno izvješće.

Za vrijeme očevida, od 8 do 13 sati, promet je na toj dionici zaobilaznice bio zatvoren te se odvijao zaobilaznim smjerovima.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska izgubila protiv fenomenalne Crne Gore

Objavljeno

-

Napisao/la

    93 pregleda
FOTO: Sanjin Strukić

Kauboji su porazom otvorili drugi krug Europskog prvenstva, bolji su bili Crnogorci koji su slavili s rezultatom 32:26.

Hrvatska nije izgledala nimalo dobro u ovom ogledu, a ključnu ulogu su imali vratari. Nebojša Simić imao je briljantan dan u kojemu je zaključao svoja vrata. Simić je upisao četrnaest obrana, dok su hrvatski vratari zajedno skupili njih deset. Rukometaši Crne Gore od samog starta su preuzeli konce igre i njihova pobjeda nije bila upitan niti u jednom trenutku. Franko Vujević bio je nezaustavljiv i za njegove udarce izvana nije bilo rješenja u brani. Kauboji su konstanto lovili zaostatak kojeg na kraju nisu dohvatili te su ostali poraženi sa šest razlike. Jako loša partija Hrvatske koja će se morati vaditi u iduća tri susreta. Sada slijedi sraz protiv prvog favorita prvenstva, Danaca, a ogled je zakazan za subotu u 20:30.

Nakon utakmice protiv Danske, Hrvatska će snage odmjeriti protiv Islanda i Nizozemske, a poraz protiv Danaca značit će oproštaj od Europskog prvenstva.

Nastavi čitati

Aktualno

Kune za eure moći ćemo promijeniti u Fini, bankama te Hrvatskoj pošti

Objavljeno

-

Napisao/la

    168 pregleda

Premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić obratili su se javnosti na sjednici Vijeća za uvođenje eura kao službene valute na kojoj je predsjednik Vlade rekao kako uvođenje eura ima puno prednosti za građane.

„Nestat će valutni rizik. Euro će donijeti velik poticaj međunarodnoj razmjeni dobara i usluga”, izjavio je Plenković te dodao kako depoziti u eurima čine 76% ukupnih oročenih i štednih depozita u bankama te da 50,3 posto ukupnih plasmana banaka čine plasmani u eurima.

„Namjera je da se u početku cijene izražavaju dvojno, u kunama i eurima. Cijelu 2023. će, nakon uvođenja eura, biti istaknute i u kunama. Dakle prvo ćemo plaćati u kunama i vidjeti i cijene u eurima, a potom ćemo plaćati u eurima, ali ćemo imati i cijene u kunama”, naveo je premijer te napomenuo kako je najvažnija zaštita potrošača.

Guverner naglašava kako je u zakonu najvažnije načelo prema kojem postojeći ugovori u kojem se navodi pozivanje na kunu vrijede i dalje.

„Što se tiče depozita i kredita građani se ne trebaju brinuti, preračunavanje u euro će se obaviti automatski na dan uvođenja eura po fiksnom tečaju konverzije i bez troška. Ugovori o svim kreditima i depozitima će nastaviti vrijediti”, istaknuo je Vujčić.

Čelni čovjek HNB-a navodi kako potrošač ne može biti u lošijem položaju nego što je bio prije te ako i bude razlike u drugoj decimali, onda ide na trošak banci.

„Kod zamjene gotovog novca, u ovom trenutku je oko 36 milijardi kuna u opticaju, bilo bi dobro da se tijekom ove godine što više tog novca položi u banke kako bi se logistički olakšala sama konverzija. Oni koji to ne uspiju učiniti, imat će šansu i nakon toga, godinu dana u Fini, bankama i Hrvatskoj pošti, a nakon toga novčanice zauvijek u HNB-u, a kovanice naredne tri godine”, poručio je Boris Vujčić.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 12 sati

Nocebo efekt – neželjena reakcija nakon cijepljenja protiv koronavirusa

Prema novoj studiji koja je obuhvatila preko 45.000 pacijenata, većina neželjenih reakcija koje su ljudi iskusili nakon cijepljenja protiv covida-19...

Aktualnoprije 12 sati

Policija obavila očevid jutrošnje nesreće na istočnoj obilaznici

Očevidom prometne nesreće utvrđeno je kako je 46-godišnjak iz Novih Jankovaca, upravljajući osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka, vozilom skrenuo ulijevo...

Aktualnoprije 13 sati

Hrvatska izgubila protiv fenomenalne Crne Gore

Kauboji su porazom otvorili drugi krug Europskog prvenstva, bolji su bili Crnogorci koji su slavili s rezultatom 32:26. Hrvatska nije...

Vijestiprije 14 sati

Uskoro stiže jeftinija verzija lijeka protiv covida: Umjesto 700 koštat će 20 dolara

UN-ova agencija za patente sklopila je sporazume s gotovo 30 farmaceutskih tvrtki o proizvodnji generičkih verzija lijeka molnupiravir protiv covida-19 kompanije Merck, za...

Aktualnoprije 15 sati

Kune za eure moći ćemo promijeniti u Fini, bankama te Hrvatskoj pošti

Premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić obratili su se javnosti na sjednici Vijeća za uvođenje eura kao službene...

Aktualnoprije 16 sati

Beroš: Zbog niske procijepljenosti u Hrvatskoj zasad nema ukidanja mjera

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je danas da Hrvatska, zbog niske procijepljenosti stanovništva, zasad ne može razmatrati ukidanje niza epidemioloških...

koronavirusprije 16 sati

U Hrvatskoj ukupno 17.489 novozaraženih koronavirusom, potvrđenih BAT-om i PCR-om

U Hrvatskoj je danas s 11.343 pozitivnih slučajeva na PCR testiranju i 6146 na brzom antigenskom testiranju (BAT) drugi dan...

Aktualnoprije 17 sati

Nebeskoplavi otputovali u Medulin na drugu fazu priprema

Cibalia je danas krenula put Medulina gdje će odraditi drugi dio priprema koji će trajati do 29. siječnja. Ukupno dvadeset...

Najčitanije