3 C
Vinkovci
Četvrtak, 7. prosinca 2023.

I u Vinkovcima Vukovar svijetli

Više od autora

- vl promo-

Diljem Hrvatske ozbilježava se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a jedna od akcija nosi naziv “I u mom gradu Vukovar svijetli”, kojoj su se tradicionalno priključili i Vinkovci.

Čuvajući uspomene na sve poginule i nastale branitelje grada palile su svijeće kako bi se molitvom i u tišini odala počast vojnicima koji su za slobodu dali ono najvrjednije što su imali, a to je život.

Foto: Hrvatski radio Vukovar

Žitelji Vinkovaca tradicionalno su jučer zapalili svijeće na podvožnjak u, a svako je danas u svojoj ulici ili svome prozoru ostavio jednu kao podsjetnik i opomenu da se ratni užasi nikada ne ponove. U Gradu heroju Dunav je postao svjetlosna rijeka sjećanja. Projekt je to utemeljen na japanskom vjerovanju prema kojemu svjetlo iz lampiona osvjetljava put umrlim dušama.“Vukovar i Hrvatska prisjećaju se jednog od najtežih dana u povijesti našeg naroda i naše zemlje. Kolona sjećanja koja uvijek iznova podsjeća na odlučnost i zajedništvo hrvatskog čovjeka i danas je nepregledna, ispunjena ponosom i pijetetom. Odavanjem počasti gradu heroju, ujedinjeni u sjećanju na jesen 1991. godine, na žrtvu koju je Vukovar podnio za slobodnu Hrvatsku, od zaborava čuvamo naše vrijednosti i uspomenu na one koji više nisu s nama”, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je sudjelovao u Koloni sjećanja.

I 31 godinu kasnije majke, očevi, sinovi i kćeri tragaju za nestalima uz nadu kako će pronaći kosti najmilijih.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno