- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Kao dio druge faze cijepljenja protiv koronavirusa u Osijeku je u četvrtak,1. travnja, počelo organizirano cijepljenje stanovništva na tri lokacije, a cjepivo je trebalo primiti prvih 1000 građana.

Masovnije cijepljenje počelo je i u Zagrebu danas na Velesajmu, ali ipak manjega opsega. Za danas je predviđeno da prve doze cjepiva primi 300 građana koji su se prijavili putem portala cijepise.zdravlje.hr. Sutra bi AstraZenecino cjepivo trebalo primiti još 1500 građana.

Može li se očekivati početak masovnijeg cijepljenja u Vukovarsko-srijemskoj županiji pitali smo dr. Katu Krešić, ravnateljicu županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

“I u našoj županiji planiraju se cijepljenja na punktovima u okviru druge faze u kojoj smo svi još uvijek, a kako budu stizale veće količine cjepiva tako će se i kod svih preklapati druga i treća faza”, kazala je dr. Krešić.

Danas je, inače, održan video sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima županija na kojemu se razgovaralo o epidemiološkim mjerama i procesu cijepljenja protiv covida-19, kako bi županije bile spremne na prihvaćanje većih količina cjepiva.

Za ovaj tjedan najavljen je dolazak nešto više od 100.000 doza cjepiva, a do kraja travnja oko 490.000 doza. Cjepivo će se distribuirati po županijama u skladu s brojem stanovnika, osim u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se i dalje dostavlja 20 posto više. Nešto više cjepiva dosad je dostavljeno i u Dubrovačko-neretvansku i Primorsko-goransku županiju zbog loše epidemiološke situacije, no glavni princip i dalje ostaje distribucija prema broju stanovnika.