5 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Idi za mnom

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U Međugorju je krajem prošloga tjedna, pod geslom “Idi za mnom” održano 8. Međunarodno hodočašće osoba s invaliditetom, članova njihovih obitelji i prijatelja. Sudjelovalo je preko 2.000 osoba s invaliditetom sa svojom pratnjom, a pristigli su iz 14 zemalja svijeta.

Sudionike su pozdravili Paula Tomić, suorganizatorica i sukoordinatorica hodočašća te glavni koordinator, župnik fra. Marinko Šakota. Hodočasnike je blagoslovio i apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser. Uslijedilo je predstavljanje svih skupina, među kojima su se predstavile i Zajednice Vjera i svjetlo iz Hrvatske provincije. “Svi predstavnici Vjere i svjetla izišli su zajedno noseći svoje barjake te su na kraju zapjevali s pokretima, radosno kako to znaju samo braća i sestre s intelektualnim teškoćama. Najviše je bilo Zajednica Vjere i svjetla iz naše, Đakovačko-osječke nadbiskupije. U popodnevnim satima hodočasnici su se uputili na Križevac, a oni koji se nisu mogli penjati molili su Križni put Jeana Vaniera u dvorani sv. Ivana Pavla II, kojeg je vodio fra Zvonko Benković. Zajednica “Srce sv. Vinka Pallotti“ Vinkovci, scenski je uprizorila šest postaja. Bilo je prilike za molitvu, ispovijed, misu koju je sva tri dana vodio fra Zvonko Benković, duhovnik domaće međugorske Zajednice Vjera i svjetlo, uz glazbenu pratnju mladih framaša iz Međugorja, animaciju s pokretima nekoliko članova Vjere i svjetla iz Vinkovaca i Međugorja. Milosrdne sestre sv. Križa iz Đakova pripremile su prinos darova i misna čitanja, a sudjelovali su članovi Zajednica Vjere i svjetla iz Županje, Osijeka, Vukovara, Valpova, Đakova. Svi koji su mogli pošli su i do Gospina kipa na Podbrdu, a one koji se nisu mogli popeti dečki iz Cenacola, lovci i drugi volonteri ponijeli su na nosilima. Nije to bilo lako, nosili su preko stotinu osoba, ali po njihovim riječima – nikada se lakše ne popnu na Podbrdo nego kada nose svoje prijatelje s invaliditetom”, priča nam naša sugrađanka Tihomila Viljetić, članica Zajednice Vjera i svjetlo.

Međunarodno hodočašće osoba s invaliditetom, njihovih obitelji i prijatelja završilo je na svetkovinu Duhova, misnim slavljem koje je predvodio fra Zvonko, uz ministriranje Petra s Downovim sindromom iz Zajednice Vjera i svjetlo Zadar. Ovoga puta u svojoj propovijedi fra Zvonko se posebno obratio roditeljima osoba s invaliditetom, a mnogi su sa suzama u Međugorju ostavili i svu tugu i jad te se tako oslobodili tereta nakupljenog od svakodnevnog života. Kako kažu, uz zahvalu organizatorima i domaćinima sudionici su se uputili svojim kućama ističući: “Duboko je iskustvo spoznati da smo u svoj svojoj slomljenosti i malenosti voljeni i nošeni Božjom rukom”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno