18 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Ikona hrvatske popularne književnosti i feminizma

Više od autora

- vl promo-
Vinkovački List
Vinkovački List
info@novosti.hr

Na današnji dan 1873. godine rođena je svestrana spisateljica i prva hrvatska profesionalna novinarka Marija Jurić Zagorka.

Hrvatsku je književnost zadužila brojnim naslovima koji joj i danas osiguravaju titulu najčitanije hrvatske spisateljice. Poznata je po romanima u nastavcima od kojih možemo izdvojiti serijale poput Gričke vještice i njezine predradnje Tajne krvavog mosta, njezinog magnum opusa u 13 nastavaka, povijesnu romansu Gordana, zatim Jadranka, Republikanci, Vitez Slavonske ravni, Kći Lotršćaka, autobiografskog romana Kamen na cesti i mnogi drugi.

Unatoč ograničenjima s kojima se susretala isključivo zato što je žena, Zagorka je svojim ustrajnim radom i borbom postala simbol feminizma. Često je privlačila pažnju na sebe i nerijetko bila izvrgavana negativnim kritikama, ali one nikada nisu bile dovoljno dobar razlog da odustane. Uz pomoć biskupa Josipa Jurja Strossmayera postala je novinarka, a hrvatsku je publicistiku obogatila ženskim časopisima “Ženski list” i “Hrvatica”.

Bez obzira na slavu i uspjeh, Zagorka je tragična heroina. Vodila je nesretan život u stalnoj potrazi za pravom ljubavi.

Preminula je 29. studenog 1957. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno