4 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Ilača je ovogodišnja Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije

Više od autora

- vl promo-

Po završenom javnom pozivu za izbor jedinice lokalne samouprave za provedbu aktivnosti iz projekta „Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije u 2024.“, za seosku prijestolnicu odabrano je naselje Ilača u općini Tovarnik.

Projektom se želi pokrenuti promicanje društvenih, kulturnih, sportskih i gospodarskih aktivnosti, a kroz financiranje aktivnosti tijekom godine želi se osnažiti civilno društvo u lokalnoj zajednici te pokazati da se male sredine i najmanja sela mogu podići na višu razinu kvalitete življenja.


Projekt „Seoska prijestolnica“ pokrenuo je Upravni odjel za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije 2017. s ciljem oživljavanja malih ruralnih sredina. Uvjet za stjecanje statusa seoske prijestolnice je da naselje nije općinsko središte, da ima manje od tisuću stanovnika i da ima najmanje tri aktivne civilne udruge na području naselja.

Za prvu županijsku Seosku prijestolnicu odabrana je općina Bogdanovci-naselje Svinjarevci, potom su uslijedile općina Nijemci-naselje Đeletovci, općina Drenovci-naselje Račinovci i za 2020. općina Lovas-naselje Opatovac. Zbog pandemije koronavirusa u 2021. nije bilo provedbe projekta Seoske prijestolnice, u 2022. ta je titula pripala naselju Berak u općini Tompojevci, a u 2023. Antinu u općini Tordinci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno