Foto: Grad Ilok
Iločani danas obilježavaju tužnu 29. obljetnicu progonstva. Prognanici iz Tovarnika, Lovasa, Bapske, Šarengrada, Mohova, Opatovca, Sotina i drugih mjesta te mnogi Iločani krenuli su na put u nepoznato svim raspoloživim prijevoznim sredstvima.
Sa sobom su nosili osobnu garderobu i drage uspomene skupljene u samo nekoliko vrećica. Uz nazočnost promatrača Europske zajednice, predstavnicima JNA predano je oružje: 250 pušaka i 5 minobacača, a 65 policajaca MUP-a zadržalo je osobno naoružanje i pratilo kolonu.
Većina ljudi toga dana prošla je kontrolu te nastavila dug put u slobodni dio Hrvatske, no mnogi su bili i izdvojeni iz kolone, maltretirani i odvedeni u logore.
Procesom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, grad Ilok, zajedno s ostalim okupiranim područjem, vraćen je u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske te je tako omogućen toliko željeni povratak protjeranog stanovništva.
Danas 29 godina nakon izlaska iz Iloka, stoji na službenoj web stranici Grada, s ponosom se prisjećamo teških, ali dobrih odluka naših građana i tadašnjeg vodstva grada Iloka kojima je najveći prioritet bio zaštititi živote brojne građane našega grada, kao i drugih mjesta na području bivše Općine Vukovar koji su svakodnevno trpjeli velike ljudske gubitke.
U spomen na sve poginule, nestale i umrle branitelje, članove njihovih obitelji i civile, danas je obilježena 29. obljetnica progonstva polaganjem vijenaca podno spomenika palim braniteljima i građanima Iloka “Svjetlost dolazi”, a u crkvi sv. Ivana Kapistrana u 18,30 sati bit će služena misa zahvalnica za sretan povratak Iločana u Ilok.