Foto: Zvonimir Tanocki

Prije 12 godina, točnije 17. siječnja 2008. godine, u 86. godini preminuo je poznati vinkovački akademski slikar i scenograf Joza Mataković.

Akademski slikar i scenograf, Joza Mataković autor grba vinkovačkih jeseni, jedan je od osnivača Vinkovačkih jeseni, čovjek iznimne životne energije, umjetnik čiji će osebujni umjetnički rad zasigurno zlatnim slovima ostati upisan u likovnoj i stvaralačkoj povijesti ovoga grada, Slavonije i Hrvatske.

Dobitnik je nagrade Grada Vinkovaca, 2002. godine-Zlatne plakete “Grb Grada Vinkovaca” i brojnih drugih priznanja. Rođen je u Ivankovu 15. travnja 1922. Poslije Škole primijenjenih umjetnosti, u kojoj je maturirao 1945., diplomirao je scenografiju na Akademiji za kazališnu umjetnost u klasi profesora Kamila Tompe.

Učio je slikarstvo kod hrvatskih velikana Ernesta Tomaševića, Ede Kovačevića, Vanje Radauša i Antuna Motike, a scensku umjetnost kod Ranka Marinkovića, Branka Gavelle i Drage Ivaniševića. Izlagao je u zemlji i inozemstvu na samostalnim i skupnim izložbama.

S velikom ljubavlju i izražajnošću Joza Mataković Slavoniju je dao u svojim slikama prenoseći na platno ljepotu i širinu slavonskog krajolika, rodne i plodne Slavonije, a to se ogleda i u grbu Vinkovačkih jeseni. Kako je jednom prilikom rekao kolegici Milki Vida za naš Vinkovački list, bio je to njegov dar danas najvećoj manifestaciji tradicijske kulture u Hrvatskoj.

Na grbu se, protumačio je, nalazi tikvica, simbol folklora (bijela boja), stavljena u jabuku, onu poznatu borinačku (crvena boja). Jabuku obasjava krug sunca (žuta boja), koji obasjava i plodove zemlje (oker i crvena boja). Sve zaokružuje crna boja, crni humus plodne zemlje crnice iz koje su izrasle i tikvica i jabuka i svi plodovi blagorodne Slavonije.