22 C
Vinkovci
Subota, 10. lipnja 2023.

Incijativa: Hrvatska treba specijaliste limfologe

Više od autora

- vl promo-


Inicijativa ‘Život s limfedemom’ iz Splita uz Svjetski dan limfedema uputila je u nedjelju apel nadležnim institucijama za izmjenu zakonskih akata kako bi se u zdravstveni sustav uvrstilo specijaliste limfologe te za izmjenu HZZO-ovog pravilnika o pomagalima, prenosi HINA.

Limfedem je bolest usporenog limfnog sustava, manifestira se naglim oticanjem ekstremiteta, uglavnom nakon kirurškog zahvata, te drugih trauma, a rjeđe zbog genetskih uzroka.

Svjetski dan limfedema obilježava se 6. ožujka, a predstavnice Inicijative Ojdana Koharević i Ivanka Vlajkov-Perica u apelu “Imamo limfedem, nemamo specijaliste, limfologe” upozoravaju na teškoće pacijenata oboljelih od te bolesti.

“Izmjene zakonskih akata i pravilnika za uvrštavanje limfologa u zdravstveni sustav RH, kao i izmjena pravilnika o pomagalima za oboljele od limfedema, nužni su preduvjeti za lakši život ovih pacijenata”, naglašavaju u apelu upućenom Hrvatskom saboru, Vladi RH te Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.


Uvjeti liječenja oboljelih od limfedema, upozorava Inicijativa, u Hrvatskoj su daleko su od europskih i svjetskih standarda. Za razliku od drugih europskih država, naglašavaju, Hrvatska nema liječnika specijalista, limfologa.

“Limfedem liječe fizijatri, vaskularni kirurzi i dermatovenerolozi, a terapiju provode fizioterapeuti kojih je nedovoljno pa se stvaraju duge lista čekanja, a pacijenti ostaju bez terapije koja život znači”, upozorava Inicijativa.

Život s limfedemom, ističu iz Inicijative, dodatno je u zadnje dvije godine otežala pandemija koronavirusa jer liječnici i fizioterapeuti brinu o pacijentima u covid odjelima, zbog čega su pretrpane liste čekanja na terapiju znatno produžene, a pacijenti prisiljeni plaćati preskupe terapije u privatnim ordinacijama.

“Za intenzivnih mjesec dana kompletne dekongestivne terapije koja uključuje limfnu drenažu i bandažu”, navode iz Inicijative, pacijenti moraju izdvojiti i do 7 tisuća kuna, a u to nisu uračunati troškovi za kompresivnu odjeću, čarape, zavoje, losione za kožu, jer dio pomagala nije na listi HZZO-a.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno