Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja danas su izvijestili kako će od iduće školske godine svi učenici razredne nastave moći odabrati informatiku kao izborni predmet.

Za nastavu izborne informatike predviđeno je 70 sati nastave godišnje i za tu je namjenu predviđeno dodatno opremanje 1137 područnih škola u iznosu od 15.334.000 kuna. Sredstva će namjenski biti dodijeljena matičnim osnovnim školama koje će samostalno provoditi nabavu hibridnih računala za područne škole, izvijestili su iz Ministarstva te podsjetili na ranija ulaganja u matičnim osnovnim školama u kojima je opremljena barem jedna nova informatička učionica.

“Digitalna transformacija sustava obrazovanja jedan je od prioriteta od samog početka mog mandata. U tom kontekstu posebno bih spomenula zajednički projekt Ministarstva, Instituta za razvoj i inovativnost mladih i CARNET-a – ProMikro, kojim je osigurano oko 45 tisuća mikroračunala s ciljem podizanja digitalne pismenosti u različitim nastavnim predmetima i izvannastavnim aktivnostima, zatim uvođenje obvezne informatike u petim i šestim razredima u svim osnovnim školama, novi kurikulum informatike u svim razredima osnovne i srednje škole te najveće ulaganje u škole u sklopu kurikularne reforme”, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Uvođenje izborne informatike u razrednu nastavu temelji se na odluci o kurikulumu za informatiku iz 2018. godine, a ovisno o interesu učenika za izborni predmet informatike, odnosno projekciji potrebnog broja sati i potrebnog broja učitelja, Ministarstvo će odobravati nova zapošljavanja ili povećanje opsega poslova kojima se mogu zadužiti i postojeći učitelji.

Podsjetimo, u razrednoj nastavi informatika je izborna, u petom i šestom razredu obvezna i onda iznova u sedmom i osmom razredu izborna.